[BrBa外傳] Better Call Saul Season 3 劇情討論區

993 回覆
37 Like 3 Dislike
諷刺係jimmy最後都因為撈偏最後要走佬 Chuck知道後唔知會點諗,當然應該仲D事令到佢變到breaking bad時咁,唔只因為chuck

其實好想Chuck親眼見到Saul Goodman呢個人 想睇下佢啲反應
好唔想kim離開jimmy
點解

成日覺得Kim會頂唔順之後放棄mesa verde呢個客
佢宜家每次見mesa verde都好似成日受良心責備咁,自從呢單野之後
之前打文件check野果陣又係咁
點解

佢宜家每次見mesa verde都好似成日受良心責備咁,自從呢單野之後

我覺得係Kim工作盡責啫, 況且畀你自己出嚟執業有咁大個客梗係出盡200%力
諷刺係jimmy最後都因為撈偏最後要走佬 Chuck知道後唔知會點諗,當然應該仲D事令到佢變到breaking bad時咁,唔只因為chuck

佢大佬咪好心涼咁講
都話咗佢架啦

其實好矛盾,chuck 好仆街係事實,但佢講jimmy唔適合做律師都係事實,如果掉番轉chuck改jimmy文件令佢少左個客,大家都實會覺得佢好仆街....

部分認同,但其實唔算係矛盾,個仆街ratio大約係Jimmy 20%: Chuck 80%,
首先Jimmy既行為係好多層面上都冇傷大雅亦冇犯法,拍廣告用下宣傳技量有咩問題?如果Jimmy有問題,咁大部分律師行既廣告甚至其他廣告都會有問題,第二,修改文件果下的確係Jimmy犯左法,但奈何Chunk手上又真係完全冇直接既證據顯示Jimmy有犯法,然而,最終換翻做Kim係銀行方面既決定,道理上,呢件事Jimmy亦冇直接得益,所以只可以講Jimmy保護Kim在情理上係可以講得過去,始終銀行本身係Kim搵翻黎,在情在理都應該係Kim擁有呢位客位。

我覺得所有事情既起因都係因為Chuck太過自我中心,過於自大,認為自已可以represent law,雖然佢係law界既資歷深,但我認為冇人有資格話一個擁有律師資格既人,係冇觸犯法律既法情況底下唔適合做一個律師。Chunk既出發點係極度主觀,只係用佢心目中既Jimmy去定義Jimmy,但其實佢係錯。(例如佢以為Jimmy偷屋企人錢,其實佢係保護緊佢爸爸)
如果Chunk願意一早就相信Jimmy,比佢入HHM做,佢根本就唔會變成咁,事實係Chunk根本就冇比過機會Jimmy。

所以,Overall Chuck純粹係一個屌你老母自大鳩臭化西含家富貴,抵鳩佢仆街死

唔好唔記得chuck睇住老母病死果幕,佢臨死都淨係掛住jimmy,根本chuck一直不受寵。
老老實實之後幾集應該都會去番chuck同 jimmy 細個D既時間,就算細佬得人鐘意過自己,都好難發展到咁大仇口,佢呀媽臨終前D遺言未出架嘛?

jimmy真係全世界唯一一個關心佢既人,點解要咁對佢
chuck自爆後jimmy仔副神情
chuck真係自斷六親
睇完brba太耐,想問下有冇巴打記得brba嗰陣mike同jimmy既對手戲,會唔會覺得佢地係第一次見,如果係咪會好怪 ,定根本冇對手戲?太耐真係唔記得了

Mike第一次係BB出場係幫JESSE條吸毒女清場

對白係: goodman sent me
一集成個鐘得文戲,9成時間係個聽證室,可以一個悶場都冇,神級
Jimmy and Kim 一生一世吧
點解

我覺得係Kim工作盡責啫, 況且畀你自己出嚟執業有咁大個客梗係出盡200%力

mesa verde家陣次次讚佢
好明顯佢良心都過意唔去
呢集正返些少,之前兩集悶左
Rhea Seehorn Kim bb今日生日

完全睇唔出已經45

嘩 師兄睇開咩劇
之前exam忙
呢兩日一口氣睇返2-5集
好滿足
一套鍾意既劇可以有得睇完再睇真係好幸福

BTW又要再講BCS既拍攝手法真係好吸引
真係同一個scene做45分鐘都唔會悶
同埋一講salamonca條line嗰陣我又扯扯地
聽親啲西班牙文都會好投入

搵日真係要睇返BrBa 睇到兩套嘢connect埋一齊嗰陣既滿足感一定好強

BTW今集個肥袋係咪jimmy係BrBa個保鏢?

嘩 師兄睇開咩劇

節奏慢左,比起breaking bad 的確係悶左,連登仔唔受得意見,神劇就集集都係神劇?

嘩 師兄睇開咩劇

節奏慢左,比起breaking bad 的確係悶左,連登仔唔受得意見,神劇就集集都係神劇?

我反而覺得bcs仲正過brba,節奏感覺上快過brba
之前exam忙
呢兩日一口氣睇返2-5集
好滿足
一套鍾意既劇可以有得睇完再睇真係好幸福

BTW又要再講BCS既拍攝手法真係好吸引
真係同一個scene做45分鐘都唔會悶
同埋一講salamonca條line嗰陣我又扯扯地
聽親啲西班牙文都會好投入

搵日真係要睇返BrBa 睇到兩套嘢connect埋一齊嗰陣既滿足感一定好強

BTW今集個肥袋係咪jimmy係BrBa個保鏢?

講起肥仔好似係, 瘦左咁多既

嘩 師兄睇開咩劇

節奏慢就係悶?
個種細膩 令你完全代入個角色 同佢一樣身同感受個氣氛
仲有大師級既鏡頭構圖 唔明悶係邊 講真剩係J個構圖都講唔上悶啦

你睇戲剩係睇劇情推進? 咁呢種劇真係唔啱你
但係講真 bb係史上第一 但係bcs離最top不遠

嘩 師兄睇開咩劇

問題係你畀咗咩意見

嘩 師兄睇開咩劇

節奏慢就係悶?
仲有大師級既鏡頭構圖 唔明悶係邊 講真剩係J個構圖都講唔上悶啦

完成同意

嘩 師兄睇開咩劇

問題係你畀咗咩意見

學阿叔話齋
你話個球員踢得渣
都要話點解渣 最好講埋點先唔渣

嘩 師兄睇開咩劇

問題係你畀咗咩意見

學阿叔話齋
你話個球員踢得渣
都要話點解渣 最好講埋點先唔渣

睇得BCS都唔會低質得去邊,照我話 今次打和啦大家
BCS運鏡 剪接 打燈 人物描寫 舖序手法比BB好 仲要好好多 有電影級數

嘩 師兄睇開咩劇

節奏慢就係悶?

節奏慢左唔一定悶,但若果覺得節奏慢左,而有悶既感覺又有咩問題? 同Better Call Saul用鏡各方面都係頂級無衝突喎。

更何況一套三季既劇,中間有節奏慢左既位,我覺得無乜問題,但總係有人一見個悶字就起晒鋼,撲晒出黎。咁同圍爐打飛機有咩分別。

Breaking Bad 係好正,但係咪史上第一真係難以斷定,所以我覺得一開始就將套劇定位左做神級,就唔會再聽得落d乜野。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞