[BrBa外傳] Better Call Saul Season 3 劇情討論區

993 回覆
37 Like 3 Dislike
Hank暗病算唔算唔重要 ?

有時唔一定對劇情有作用先叫重要
呢D野就算對劇情冇影響,都可以令到個角色更加立體,其實都一樣重要

令到major or supporting or any character at all 更立體性格更深入,喺breaking bad 同better call Saul 呢一種咁注重character development 既劇黎講(由其係better call Saul)係好重要好重要。
你諗下以純event 黎講,s1s2加埋其實唔多推進,但每個major character 到依家係develop 到直情好似我係識佢咁
所以之後無論佢地發生咩事都會好牽動到我地既情緒

不嬲brba點解咁神其中一個最主要原因就係因為vince寫班角色寫得咁好
全部人物都係有血有肉夠哂真實
好多高質劇都要有呢個原素先會好睇,觀眾先會睇得投入
當角色係plot device既劇先係低手 下下消費班角色黎推進劇情,係就係個角色會幫到劇情郁,但成件事就冇左靈魂囉

所有好睇既劇都係慢熱,因為要塑造角色,所以Brb先俾人話頭兩季悶

但我覺得brba頭兩季係少數開頭塑造角色得黎又唔悶既劇
頭兩季D劇情已經好峰迴路轉喎 ..又吸引
所以每次聽到有人話brba開頭悶我都會心諗
睇下其他劇先再講啦 同樣又係character development世界級既劇例如mad men果d,睇過就會知brba開頭根本一啲都唔悶

呢D野就算對劇情冇影響,都可以令到個角色更加立體,其實都一樣重要

令到major or supporting or any character at all 更立體性格更深入,喺breaking bad 同better call Saul 呢一種咁注重character development 既劇黎講(由其係better call Saul)係好重要好重要。
你諗下以純event 黎講,s1s2加埋其實唔多推進,但每個major character 到依家係develop 到直情好似我係識佢咁

不嬲brba點解咁神其中一個最主要原因就係因為vince寫班角色寫得咁好
當角色係plot device既劇先係低手 下下消費班角色黎推進劇情,係就係個角色會幫到劇情郁,但成件事就冇左靈魂囉

最緊要係佢地從來無spoon feed角色性格
Most of the character developments are fueled by subtle actions or choices
你下下narration voice over 既實在太低水平
Walter white season5揸架車去鳩駛最後仲要炒埋
當中一句對白都無
但你已經好睇到佢要做alpha male 既ego 大到

最緊要係佢地從來無spoon feed角色性格
Most of the character developments are fueled by subtle actions or choices
你下下narration voice over 既實在太低水平
Walter white season5揸架車去鳩駛最後仲要炒埋
當中一句對白都無
但你已經好睇到佢要做alpha male 既ego 大到

用VO,一係就當觀眾白癡,吓吓畫公仔畫出腸;一係就藝高人膽大,不過好易眼高手低
BB同BCS就高質劇哩嘅
終於星期二
終於星期二

Netflix仲未update呀屌
終於星期二

上個禮拜好似七點左右岀
終於星期二

上個禮拜好似七點左右岀

岩岩睇完
chuck真係幾仆街 死都唔信jimmy有料做attorney
chunk
終於星期二

上個禮拜好似七點左右岀

岩岩睇完
chuck真係幾仆街 死都唔信jimmy有料做attorney

其實佢唔係唔信佢有料,係覺得jimmy 做野唔「專業」,覺得佢總有一日會害到人,其實chuck冇講錯,但jimmy係佢細佬
lm
每睇一集就屌一次chuck
你想教訓個細佬定整死佢
點解jimmy 就唔可以做律師?
食古不化
以為得自己嗰種人先可以做尊貴既律師?
我屌佢老母
Between Kim真係好女人
呢鑊唔知Jimmy點拆
個檢察官都幾搞嘢, 可以多啲戲份
仆街chuck
好好睇,點解得咁少討論
jimmy 會對 chuck 又愛又憎
saul 就應該憎之入骨
到gene 可能又會冇咁憎chuck

有冇人明我講咩
jimmy 會對 chuck 又愛又憎
saul 就應該憎之入骨
到gene 可能又會冇咁憎chuck

有冇人明我講咩

心態轉變,我明呀
Gene既時候應該好多野都睇化左
咁快第三季 連第二都未追
咁快第三季 連第二都未追

唔快啦, 成年啦喎
Kim真喺好都無話可說
Chuck條仆街陰完Jimmy仲要懶係為佢好個種嘴臉真係睇到火都嚟

我覺得Mike今集呢招仲醒過追蹤器果招
終於星期二

上個禮拜好似七點左右岀

岩岩睇完

其實佢唔係唔信佢有料,係覺得jimmy 做野唔「專業」,覺得佢總有一日會害到人,其實chuck冇講錯,但jimmy係佢細佬

如果唔係Chuck咁對佢,Jimmy最多做個流氓律師,間唔中走下法律罅,但無傷大雅
就係Chuck一路push佢先會搞到佢變Saul Goodman呢種人
每睇一集就屌一次chuck
你想教訓個細佬定整死佢
點解jimmy 就唔可以做律師?
食古不化
以為得自己嗰種人先可以做尊貴既律師?
我屌佢老母
Between Kim真係好女人

仆街Chuck呢招真係絕 ..表面上話咩想搵個大家好既方法解決
屌佢家陣進又死退又死
mike
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞