[Google] Nexus/Pixel 系列討論區(3) 大家死晒機未

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
求救!
尋晚用部Nexus 5X打機,玩玩吓突然hang機
長撳Power諗住關機再開,點知開唔番部機
試過hold住Power同Volume Down,冇反應
插電一晚,睇有冇反應,今朝發現依然係撳乜都冇用

巴打們,點算?(部機係15年11月買,見好多巴打都係果期嘅機出事
當時係同豐澤買....

你邊度有咁嘅錯覺

我睇番之前嘅Po同埋響Google搵資料時候見到
有好多人都係15年尾買嘅都係出問題
(可能同我情況唔同?唔清楚)

差電有冇紅燈著

冇....

尋晚係打打吓機,突然畫面hang咗,果陣仲有畫面。
係撳長撳Power關機之後,就算差電都唔見紅燈

我同你死法一樣
突發,頭先試試再長hold power + volume down
出到FastBoot Mode!

請問要點搞?

試下攞唔攞得翻啲data啦
部機無可能救得翻
啱啱屋企人部5X今日死左,叉電冇紅燈著,按實Power+Volume(+/-)著到一次,但在Google字之後4粒野果個畫面hold左一陣之後就冇反應,點搞都冇用,係唔係已經玩完?拎去LG整要幾$?定係買過部新電話好?
啱啱屋企人部5X今日死左,叉電冇紅燈著,按實Power+Volume(+/-)著到一次,但在Google字之後4粒野果個畫面hold左一陣之後就冇反應,點搞都冇用,係唔係已經玩完?拎去LG整要幾$?定係買過部新電話好?

lg 機好似膠袋咁一到期就腐化

壞機
好on9
部機到期就會自然壞
點解近排咁多人壞機

我自己部6P都怕再壞,之前保養期內壞左2次,好在當時仲有保養唔洗錢。
啱啱變成5X bootloop苦主

朝早OTA裝咗最新嘅security patch
晏晝叉滿電用chrome上上吓網畫面定格, 過一陣自己熄埋
兩三個鐘之後長㩒power掣開返, 即刻開始bootloop

琴晚有諗過backup但係冇做到
好彩搵到方法(暫時)開機backup返啲檔案
我啱啱試過, 成功backup哂啲file
https://www.reddit.com/r/nexus5x/comments/5tenzk/recovering_data_from_bootlooped_nexus_5x_with/

1. 熄機, 攞走張SIM卡然後擺入雪櫃冰格雪15~30分鐘
2. 攞出嚟開機(穩陣嘅可以用safe mode開機), 唔夠電就叉一陣(唔好叉太耐)
3. 駁USB, 拉通知bar落嚟揀"transfer file"
4. 呢個時候應該喺電腦度睇到部機嗱嗱臨backup重要嘢啦

如果中途又開始bootloop就由1重新做起, 直到backup哂所有嘢為止
之後洗機刷ROM搵Google換機退錢甚至掉咗部機自己決定

Bootloop嗰陣熄機嘅方法:
白色Google字一出現即刻長㩒vol-等fastboot畫面出現(android機械人瞓喺度打開咗心口, 上面係開機選項)
㩒vol+/-揀"power off", 再㩒power掣確定

入safe mode方法:
熄機再長㩒power掣開機(Google畫面出現就鬆手), 等Google畫面過咗, 開始播load機動畫嗰陣長㩒vol-直到動畫load完入到主畫面
成功進入safe mode嘅話畫面左下角會有"safe mode"字樣, 除咗原裝app之外其他app都用唔到
可以肯定bootloop緊嗰陣就算長㩒都入唔到主畫面, 通常係雪完部電話先有機會入到
bootloop既巴打,請睇一次我個post

https://lihkg.com/thread/159418/page/1?ref=android
部電話一去到2X%電就自動熄機舊電係咪收皮

利申6P
部電話一去到2X%電就自動熄機舊電係咪收皮

利申6P

有部分部打都係咁

https://lihkg.com/thread/159418/page/1?ref=android

多謝你條Link,睇左Post
LG好狗喎,明知冇Parts冇得搞
昆人俾檢查費之後先話你知,食埋個檢查費

好後悔冇直接同Google買

真係想整就拎上華強北啦
用 5X 真係無例外
壞機只係遲早既事

我直接喺Google Store買
琴晚live chat佢一知我喺HK就話換機淨係寄美國唔寄海外
冇兩句就叫我去香港LG整
用 5X 真係無例外
壞機只係遲早既事

日日提心吊膽,驚一起身就中招

部5X暫時冇事,但feel到就嚟料

琴晚live chat佢一知我喺HK就話換機淨係寄美國唔寄海外

有人係美國Google 幫佢轉去香港Google wor

有人係美國Google 幫佢轉去香港Google wor

Shit 個CS撚化我
我搵到Google Store亞洲區個電話, 聽日去屌尻佢哋

今日去完LG,感覺係去都無謂

LG個維修部打嚟,話要換底板
維修連Parts收費1680,仲要加150check機費
換咗之後保用3個月
我問佢,究竟知唔知咩事?
佢話唔知
我話,我響網上見到好度人遇到同樣問題
係呢部機硬件問題,個個都係要換底板喎!
佢索性唔正面回答

我話,你哋已經知道呢部機有問題嘅話
可唔可以同Google果邊聯絡呀?
美國果邊回收緊部機添喎
佢就話,香港呢邊冇Order話回收
你要嘅就自己問Google肯唔肯,我哋LG就唔會做任何嘢㗎啦

唉.....

之後過咗先達,問個比較熟嘅師傅
佢話其實整咗最多挨多9個月
始終部機換地板或者換CPU都係麻煩嘢
連工包料,起碼搞成個禮拜先俾番部機
倒不如買過部.....

今次真係中曬伏

換咗之後保用3個月
佢話唔知
佢索性唔正面回答

美國果邊回收緊部機添喎
你要嘅就自己問Google肯唔肯,我哋LG就唔會做任何嘢㗎啦

唉.....

倒不如買過部.....

今次真係中曬伏

我都唔打算整
儲錢等Pixel 2

但係又係LG

換咗之後保用3個月
佢話唔知
佢索性唔正面回答

美國果邊回收緊部機添喎

唉.....

倒不如買過部.....

今次真係中曬伏

我都唔打算整
儲錢等Pixel 2

但係又係LG

Pixel 聽聞唔會響香港發售
要同Google直接買,但佢唔Ship海外喎

而家冇電話用,唔知用住咩電話頂住先

換咗之後保用3個月
佢話唔知
佢索性唔正面回答

美國果邊回收緊部機添喎

唉.....

倒不如買過部.....

今次真係中曬伏

我都唔打算整
儲錢等Pixel 2

但係又係LG

Pixel 聽聞唔會響香港發售
要同Google直接買,但佢唔Ship海外喎

而家冇電話用,唔知用住咩電話頂住先

好似迫人放棄親生仔咁,屋企人部5X放棄唔整,聽曰去買部新電話(可能買Sony XZs)。
到底pixel2幾時出
到底pixel2幾時出

到時咪又係無行貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞