[Google] Nexus/Pixel 系列討論區(3) 大家死晒機未

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
其實xl一日要充幾多次電到

我用 5x 都可以成日唔使叉啦
其實xl一日要充幾多次電到

叉足電既話我可以用到大半日
求救

早前去unlocked-mobiles 買咗Pixel. 好不幸我前幾日跌落地吓後就通話變咗冇聲

請問我要拎去邊度維修?
謝謝

求其喺香港搵間維修舖算啦
一係你就問下 ulm 可唔可以幫你過俾 LG 維修,不過你預要俾錢 LG 同埋寄過去要幾百蚊運費,同埋幾個月冇得用機

點解關lg事

發咗神經
應該係 google

我琴日EMAIL 咗
但未覆

好緊張.....而家變部機變咗做啞既PIXEL PAD...希望可以寄去整

報告番個進度,同個customer service 玩咗幾日,終於俾咗條開return ticket 既link 我,應該可以原隻機寄番去英國。當然我要俾運費😫

自己RE 自己

我下次唔會再在ULM 買機
return部機既錢貴到喊, 手續又多到喊 (因為要寄電......)
搞捉兩日先搞好.....而家等得DHL 收件
早知鬼域買啦......
求救

早前去unlocked-mobiles 買咗Pixel. 好不幸我前幾日跌落地吓後就通話變咗冇聲

請問我要拎去邊度維修?
謝謝

一係你就問下 ulm 可唔可以幫你過俾 LG 維修,不過你預要俾錢 LG 同埋寄過去要幾百蚊運費,同埋幾個月冇得用機

點解關lg事

發咗神經
應該係 google

我琴日EMAIL 咗
但未覆

好緊張.....而家變部機變咗做啞既PIXEL PAD...希望可以寄去整

報告番個進度,同個customer service 玩咗幾日,終於俾咗條開return ticket 既link 我,應該可以原隻機寄番去英國。當然我要俾運費😫

自己RE 自己

return部機既錢貴到喊, 手續又多到喊 (因為要寄電......)

鬼域都唔係好得去邊
整機慢到閪咁
淨係識話跟進跟進
求救

請問我要拎去邊度維修?
謝謝

點解關lg事

發咗神經
應該係 google

我琴日EMAIL 咗
但未覆

自己RE 自己

鬼域都唔係好得去邊
整機慢到閪咁
淨係識話跟進跟進

咪玩啦,買得外國機就預咗會咁
唔想咁就等香港行貨
求救

請問我要拎去邊度維修?
謝謝

點解關lg事

發咗神經
應該係 google

我琴日EMAIL 咗
但未覆

自己RE 自己

鬼域都唔係好得去邊
整機慢到閪咁
淨係識話跟進跟進

唔想咁就等香港行貨

係,我認同
求救

請問我要拎去邊度維修?
謝謝

點解關lg事

發咗神經
應該係 google

我琴日EMAIL 咗
但未覆

自己RE 自己

鬼域都唔係好得去邊
整機慢到閪咁
淨係識話跟進跟進

唔想咁就等香港行貨

係,我認同

等~寂寞到夜深~
求救

請問我要拎去邊度維修?
謝謝

點解關lg事

發咗神經
應該係 google

我琴日EMAIL 咗
但未覆

自己RE 自己

鬼域都唔係好得去邊
整機慢到閪咁
淨係識話跟進跟進

唔想咁就等香港行貨

有行貨先得架......
話說 我係淘寶買左幾張pixel 全覆蓋既玻璃貼,但佢比錯左XL, 有冇黑色Pixel XL 機主想要左佢

就咁睇應該係同SGP個塊一模一樣,應該都係個間廠出

Pish
好神奇 用pixel 條線差5x, 插iPad charger 都有 charging rapidly
話說 我係淘寶買左幾張pixel 全覆蓋既玻璃貼,但佢比錯左XL, 有冇黑色Pixel XL 機主想要左佢

Pish

用咩機影,咁紅既?

Pish

用咩機影,咁紅既?

屋企燈光問題
求救

請問我要拎去邊度維修?
謝謝

點解關lg事

發咗神經
應該係 google

我琴日EMAIL 咗
但未覆

自己RE 自己

鬼域都唔係好得去邊
整機慢到閪咁
淨係識話跟進跟進

唔想咁就等香港行貨

一早講過
好喇,等我發下功先

今次由我黎試下 SDCardFS

首先,咩係 SDCardFS?
唔知大家知唔知道,由 Android 4.4 開始,"Internal Storage" 係用緊一個 FUSE (Filesystem in Userspace) "sdcard" driver 黎 「扮 SD card」
因為 FUSE 嘅運作 (略),所以效能唔係太好
而 SDCardFS 係一個 kernel driver,將會喺 Android O 取代用咗好耐嘅依個 FUSE driver,因為唔使不停喺 kernel space 同 user space 跳黎跳去,所以效能會好啲
宜家 SDCardFS 仲未係 stable,不斷仲 update 緊,所以唔建議日常使用
有興趣嘅可以睇下 https://www.xda-developers.com/diving-into-sdcardfs-how-googles-fuse-replacement-will-reduce-io-overhead/

器材:
我用一部 Nexus 5X,裝咗 stock 7.1.2 N2G47O (May 2017 update) + Magisk v12.0 (冇裝其他 module),有加密 (開機時要入 PIN)
啟用 SDCardFS:
我係用依個 Magisk module 黎開: https://forum.xda-developers.com/apps/magisk/module-enable-sdcardfs-t3603375

準備工作:
(以下所有 command 係用 root adb shell 喺 /storage/emulated/0 入面行)
我喺 "Internal Storage" (/storage/emulated/0) 行依個 command 起咗個 524288000 Bytes (= 500 MB) 嘅 random 內容 test file:
dd if=/dev/urandom of=perftest.in bs=1m count=500
過程中我閂咗 WiFi 同埋 mobile data,以避免其他 Apps 試圖 sync 嘢影響測試結果
測試之前我重新開機,並等夠五分鐘俾 Android OS load 完先做測試
開始測試前已經 copy 咗個 test file 一次

測試方式:
行以下 command 十次:
echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches && dd if=perftest.in of=perftest.out bs=1m
解釋:
echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches 係用黎 clear disk cache,dd if=perftest.in of=perftest.out bs=1m 係 copy 個 test file
之後用 dd 輸出嘅時間黎做比較
我睇 /proc/mounts 黎確認測試嗰陣係咪用緊 SDCardFS

結果:
FUSE:
524288000 bytes transferred in 11.428 secs (45877493 bytes/sec)
524288000 bytes transferred in 10.063 secs (52100566 bytes/sec)
524288000 bytes transferred in 9.536 secs (54979865 bytes/sec)
524288000 bytes transferred in 10.568 secs (49610900 bytes/sec)
524288000 bytes transferred in 10.074 secs (52043676 bytes/sec)
524288000 bytes transferred in 10.281 secs (50995817 bytes/sec)
524288000 bytes transferred in 11.086 secs (47292801 bytes/sec)
524288000 bytes transferred in 9.627 secs (54460164 bytes/sec)
524288000 bytes transferred in 10.094 secs (51940558 bytes/sec)
524288000 bytes transferred in 9.647 secs (54347258 bytes/sec)
平均: 10.2404 secs (51364909.8 bytes/sec = 48.99 MB/s)
SDCardFS:
524288000 bytes transferred in 9.881 secs (53060216 bytes/sec)
524288000 bytes transferred in 10.467 secs (50089614 bytes/sec)
524288000 bytes transferred in 10.231 secs (51245039 bytes/sec)
524288000 bytes transferred in 9.729 secs (53889197 bytes/sec)
524288000 bytes transferred in 10.271 secs (51045467 bytes/sec)
524288000 bytes transferred in 10.785 secs (48612702 bytes/sec)
524288000 bytes transferred in 10.899 secs (48104229 bytes/sec)
524288000 bytes transferred in 10.100 secs (51909702 bytes/sec)
524288000 bytes transferred in 10.184 secs (51481539 bytes/sec)
524288000 bytes transferred in 10.461 secs (50118344 bytes/sec)
平均: 10.3008 secs (50955604.9 bytes/sec = 48.60 MB/s)

分析:
比較返時間上大家都係咁上下,可以話係冇分別

結論:
宜家嘅 SDCardFS 比起 FUSE sdcard 暫時似乎冇乜效能提升
至少 5X stock kernel 宜家 compile 咗嘅版本係咁
冇乜嘢都係唔好開
5X 差電無啦啦熄左
而家著唔返
買唔買 6P 好 ?
5X 磚左乜畫面都無
係咪要用風筒吹 ?
仲有咩方法 ?
俾我吹返著
有咩要 Backup
好緊張
5X 差電無啦啦熄左
而家著唔返
買唔買 6P 好 ?

買6P遲早都係一樣
5x 兩星期前始bootloop, logo loop 咗大半個鐘熄埋機
有無辨法自己辨別到cpu 桿接問題 or 燒咗老母?
5x 兩星期前始bootloop, logo loop 咗大半個鐘熄埋機
有無辨法自己辨別到cpu 桿接問題 or 燒咗老母?

唔知原因個D就會話燒老母

識個D就知係CPU 焊接問題
SDcardFS仲慢左唯有等佢遲下update會唔會好啲
屌部pixel microphone壞左
打出打入都無聲
邊間香港既維修鋪有得整又信得過
打出打入都無聲

我部機同你個病徵一樣
邊度買拎番去邊度整
我ULM買, 所以寄咗番去
打出打入都無聲

正常就唔會有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞