澳洲移民 你問我答 (11)

1001 回覆
42 Like 5 Dislike
長知識
我個case 係on shore
本身係澳洲讀大學之後再伸graduate temp working visa.
大學時期65分就夠我個科(civil engineer) grad左變75分 愈黎愈難
一grad左就即該考英文 搵工儲經驗 之後搞PY 生日 諗住80分實有都係無
之後因為visa expire 伸左tourist visa 再考CCL 期間新policy single +10 變90分
最後1月Round 前 1個星期CCL出成績 95分 再加上DHA派多quota 先有

最後for on shore想留低既 真係要一開始有得加分既option 都要做
我睇番 當時如果搭埋心水一早考naati/ccl 2019年已經可能收到invite (超regret 點解唔一早考左佢)
仲有 之前都有追post 問過樓主野 so thank you
如果working holiday過去先/去澳洲讀書先會唔會好D?
希望簽證申請順順利利
澳洲入境可唔可以帶gas mask?
想問下
1. 係澳洲讀完ot master 搵工機會大唔大?
2. 讀完ot 搞移民有冇話西澳定南澳易啲?
3. Ot移民有冇話好似physio咁規定要讀6年書?

唔該曬由巴
1. 唔清楚。
2. 差唔多,兩個州都需要搵到工先可以申請到州政府擔保。但係依家好似南澳多人過西澳。
3. 無,讀完一個recognised degree就可以。
我而家讀緊nursing, 想問過去讀master定係畢業後做3年RN先過去會易d?
個人認為,過黎讀master > 海外做3年。

早D以學生身份過黎搵到local工會對移民好有幫助。
會計而家average係幾多
獨立技術移民189簽證的話,95分。
msw畢業之後係咪要考左ielts 7777 之後先可以搵工做社工?定係ielts淨係用黎做移民職業評估?
Thank you
唔一定,IELTS4個7只係for職業評估。
親眼目睹既太多了...........
想問爸打

本人今年final year係Melbourne monash uni 讀OT
啱啱前日考到PTE 4個8
照宜家計分目前有:
年齡 25
Bachelor degree 15
Study in Australia 5
English 20
單身 10
總共:75分

想問呢個分數如果2020年年尾畢業後立即apply 190 visa nomination for victoria graduate 大唔大機會?

甚至apply 189機會大嗎?

因為都唔想太樂觀到畢業後分數大增到時又要搵辦法加分數 如果機會唔大就打算去考埋CCL

唔該爸打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞