澳洲移民 你問我答 (11)

1001 回覆
42 Like 5 Dislike
188B基本上去邊個州都可以,點解要淨係考慮QLD/SA?

另外真係有心搞移民就唔好拖,隔幾個月好可能政策就唔一樣。

By the way 唔係好明你想點 “玩” 188B。
Thx 巴打
各位,我岩岩睇到491個visa申請果到有個condition8515,申請人申請果陣唔可以結左婚or同居,請問係點解?唔係配偶通過職業評估同ielts可以加分嘅咩
首先你要搞清楚,你要批左呢個簽證之後,D visa condition先會限制住簽證持有人。另外,麻煩你睇清楚D 8515條款既原文係咪真係 “申請人申請果陣唔可以結左婚or同居”。
順便推一下小弟既 Facebook Page: www.facebook.com/AWVisa

最近實在無咩澳洲移民申請相關既update,最多都係得個 travel ban
如果係registered nurse 依家係邊一個state最快可以移民?同埋大概要幾多分應該用咩簽證?🤔
多謝指教,我concept錯左,現明白了
問多少少野

1. 491visa係要5年內最少3年滿足相關條件,係咪如果頭3年已滿足相關條件,3年後就可以through191申請PR?定係一定要過5年後先可以申請?

2. 係果5年有效期,我係咪可以冇限期進出澳洲?只要累計3年滿足相關條件便可?不需連續3年?

3. 攞左491簽證之後,可否帶埋小朋友過去?

感謝解答
針對RN,如果你有5年工作經驗既話,可以睇下NSW regional,Tas,SA,QLD,或者NT,呢幾個州針對RN都係有5年相關工作經驗就滿足基本州擔保要求。

無話邊個最快,都差唔多慢。

你預最少個人分有60-70分先會有機會。
1 滿足3年要求就可以申請。

2 是的。

3 小朋友一齊申請491一齊攞491簽證。
啱啱畢業咩經驗都冇
如果去墨爾本嘅話可唔可以拎vic州擔保?
無工作經驗既話咩擔保都攞唔到。
我聽朋友講過RN工作經驗係degree畢業先開始計?即係如果個RN係high dip畢業做左幾年野先補返個degree, 頭幾年工作經驗係唔計?
請問屬實嗎?
如果無經驗護士去澳洲進修可以讀咩科有得留低?
想問下點解去qld 讀automotive??
有屋企人係個邊, 同埋都去過幾次, 環境都唔錯
可以考慮下呢個:
https://coursefinder.uow.edu.au/information/index.html?course=master-nursing-international

Wollongong間大學唔錯,又係偏遠地區可以額外加5分。
我聽朋友講過RN工作經驗係degree畢業先開始計?
是的。

頭幾年工作經驗係唔計?
Case by case,但係好有可能唔計。
想去大城市,sydney嗰啲又太貴,依家射程範圍內得返Adelaide. 另外都等緊QIIP...
我都有親戚係果邊, 但係以移民泥講, 整車係果邊無乜優勢🤔
好似係
識人
樓主,想問,本身已經申請左189,190,491,咁我每次只可以update EOI, 如果想submit 一個新既EOI for 491, 我可以點做?可唔可以開一個新account submit 491? 定係要withdraw 晒之前申請左既189,190,491先可以submit 個新?thanks!
幫人問,香港做左社工三年對移民有冇分加
佢係咪都要過黎讀多個master sw先夠分?我見好似相對少啲sw移民澳洲,搵工大唔大困難
六日子p
Hi幫親戚問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞