澳洲移民 你問我答 (11)

1001 回覆
42 Like 5 Dislike
但佢入學條件係咪又要ielts5/6分,本身要有degree?
加油
TAFE入學唔需要本身有degree。英文要求是的。
點樣等洲政府擔保申請?我睇VIC,如果護士,佢話唔需要同洲申請,入左EOI, 之後等佢reply, 先再入洲申請咁
樓主

想問問 本身 diploma同degree都係sydney讀 communication 加 master of finance 都係係sydney
前後住左7年左右 有無咩方法可以移民? 感謝
Sor, 睇錯左。因為我一開始190 揀VIC, 不過無回音,所以11/2019 轉Any state加埋申請491,想問咁既分數有無話邊個state 有機d?
VIC 無回音係因為你分數唔夠其他人爭,所以無邀請你行下一步。

VIC 491要有偏遠地區既job offer,估計你都無。

你既分數構成係咩?有幾多年工作經驗等等?配偶情況又係點樣?
Communication同Finance都唔算係最好既移民職業。你有無做緊相關工作?英文水平如何?年齡?有配偶既話佢既情況又如何?
我3x歲有翻譯degree,想去個邊讀it master有冇機移民?
做緊銀行 ielts 4個7 29 單身狗
有既,去NSW regional,SA或者Tas既大學讀個IT Master,可以加最少10分之餘,畢業後都比較容易攞到州政府擔保黎搞移民。
做銀行既咩位,咩 job duties?
fund manager
job duties?
類似financial advisor
但係跟公司mpf同 fund為主
https://www.abs.gov.au/ausstats/abs@.nsf/Previousproducts/7AD336ED74B0D5FFCA2575DF002DA73E?opendocument

睇下你既job duties是否大部分符合上面link既occupation?
似丫 中左大半
做個職業評估,真係可以通過既話,再草夠5年相關工作經驗,都有埋就可以申請NSW既491州擔保,有左州擔保你就可以申請491簽證。

攞左呢個491簽證,去偏遠地區居住同工作3年,每年收入不低於54000澳幣左右,咁就可以轉PR。
想玩188B去Brisbane,但舊年錯過左個deadline,希望佢快啲開返同唔好加價加咁勁😭

如果唔去Brisbane,係咪得返Adelaide 揀?仲有無地方好介紹?
原本諗住向香港搵啲野慢慢讀下等第時可以有second career,然後先同屋企人諗走唔走,但依家個勢係好想快啲送小朋友走先。
English: 10
Work exp outside Aus: 10
Qualifications: 15
Partner skill: 5

Thx!!
5年工作經驗既話,可以睇下NSW regional,Tas,SA,QLD,或者NT,呢幾個州針對RN都係有5年相關工作經驗就滿足基本州擔保要求。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞