澳洲移民 你問我答 (11)

1001 回覆
42 Like 5 Dislike
你好巴打

我係 Melb Uni 讀3年Media. 今年24歲,依加係香港做marketing

如果想要移民,係Adelaide讀幼教master,移民機會大?應該申請190/491?

唔該晒
係Adelaide讀完Early Childhood Master之後考4個7同搵到相關工作,就可以準備申請州擔保190/491簽證。
收唔難,重點係你要畢到業。
僱主擔保唔係for你呢種岩岩畢業無幾耐既人申請。

兼且Marketing呢個職位,除左係偏遠地區有D機會之外,大城市係做唔到僱主擔保移民。
即係就算我揾到工都stay唔到?
Most likely stay唔到。
由我巴, 想問如果我去NSW讀OT, 畢業之後係咪有job offer就可以申請190? 我見佢website無寫OT要at least 1 yr exp.

我下年去讀OT master, 讀完之後32.5歲, 所以計age分有少少趕, 如果讀完書EOI有90分申請NSW190穩唔穩陣?
畢業之後係咪有job offer就可以申請190?
唔使Job Offer都可以申請,之不過NSW唔係只係睇job offer,分數都至少要有70-75先有機會。

如果讀完書EOI有90分申請NSW190穩唔穩陣?
穩陣既,但係你可否講下你個90分係點樣構成?
其實我去Dept of home affairs個Point calculator禁出黎, 所以唔知有無計多左分

English ability: 呢兩年如果操到PTE過79 (20)
Education: Master degree from AUS Uni (15)
Australian study requirement: (5)
Partner skill: Single (10)

Study in regional Australia (Sydney應該唔當係)同 State Nomination唔知計唔計, 如果唔計就應該80
Sydney唔算regional Australia所以唔加5分。State Nomination都唔係一開始就計入去。其他ok既。
唔該由我巴!! 請問80分算唔算safe? 有無咩地方可以爭取再加分?

如果係healthcare行業, 其實英文考PTE定OTE會易d?
如果讀qs/social work 既master有冇邊個state可以唔洗job offer行到190
Compulsory job offer - WA/QLD/SA/ACT
Non-compulsory 的話 - Tas/NT/NSW

VIC既話,Fresh Grad QS/SW都搞唔到190。
請問80分算唔算safe? 有無咩地方可以爭取再加分?
你下年先黎讀,2年後先畢業,即係3年後先可以申請。以上兩個問題你都可以畢業前半年番黎問 依家答你都無意義,同埋points factors話唔定隨時改。總之按points table黎湊吧 (IELTS 4個8/CCL/Partner Skilled/Regional Study)。

英文考PTE定OTE會易d?
OET據聞會容易D for healthcare professionals。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞