澳洲移民 你問我答 (11)

1001 回覆
42 Like 5 Dislike
設計師易唔易?
藍領技工窮撚有無機,好想走英文事少,後生肯學就ok
有能力過黎讀書既話,都有機既。
唔易。

In fact 無一條移民路係易。
no
網上近排見到啲人話如果state nomination拎左491,然後唔入nominate果個state度住,反而走左去另一個度住(啫係如果我拎左NSW然後走去TAS住),即咁都唔係犯規的,請問有冇咁嘅一回事 ?網上流傳請問是否真確?
永遠都有人想做 d 咁缺德嘅事
今朝先見到人開 fb post 問呢 d 野

着數你攞哂 ?
過橋抽板
Sor 9 自膠 對唔住大佬

491 應該係可以 move state

我太激動對唔住
由我巴 你好
想問下點解之前你話單靠讀個course 拎 NSW 190 唔太得

我自己計劃讀西廚course 拎 Nsw 190
中長期職業 兩年澳洲工作經驗
自己計過,唔計英文,自己穩有75分
我明白你,因為190定489好似有講明,但491好似乜都冇講,只係強調designated regional area咁,好似有啲分別。

你知啦,有啲工,NSW regional真係冇得攞,但如果可以去SA/WA咁,又另一個講法。
491 應該係可以俾你搬去其他 regional areas
當然要通知當局
Technically可以,但係我個人覺得其實係一個幾大既漏洞。希望之後移民局會fix番。
因為NSW唔似得VIC咁有當地畢業生優惠政策,所以讀完都係要湊85-90分黎搶190位,無咩意義。

75分要NSW 190難度有D高。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞