澳洲移民 你問我答 (11)

1001 回覆
42 Like 5 Dislike
唉 呢個月要放十日unpaid 都唔知做乜好 公司係asx 要跌過半先有job keeper
我下個月應該被stand down, 依家清緊假
巴打小弟諗住咁樣,幫手睇吓work唔work

1. 去 布里斯本讀 Bachelor of paramedics 3年
2. 申請 visa 485 係澳洲做paramedic 2-4 年
3申請移民

呢個plan 點樣,會唔會排好耐

Btw Thanks 咗巴打先
本身好想技術移民去Adelaide (做緊醫護)
但自從武肺 一定更加排外 尤其asian
之前睇新聞話有香港rn 移民去澳洲
話爆武肺連返工戴口罩都唔俾
但留香港又死路一條 仲要罷過工等清算
好苦惱
你當為下一代著想。

你諗下你想你小朋友繼續留係香港,定自己移過黎吃小小苦但係下一代有個自由D既成長環境?

况且你都話自己等清算,倒不如趁住依家仲黎得切搞掂D documentation先。真係清算我驚你連reference都攞唔到出黎搞移民。
Paramedic 好難搞移民喎 (189 唔收,QLD唔比呢個occupation做州擔保,僱主擔保未必可以轉PR。除非去偏遠地區搵到工3年轉PR)。

結論:唔建議。
真係交左咁多年重稅終於還番D比我地了
有無keep住澳洲住既地方?有租約既話,我覺得移民局應該會鬆手D。
Ic thanks 巴打
You are welcome,有無考慮讀其他major先?
唔該巴打
有考慮過 nursing 但計興趣一定paramedicine

此外巴打我搵到南澳阿德萊德有得讀paramedicine,有冇偏遠地區+州擔保加份

唔該巴打
佢比邀請你咪有州擔保加分lor
純讀書都有偏遠地區讀書5分+2年學習5分=10分ge
不過要睇返occupation list
好多條件..
樓主想問知唔知3月 lockdown左之後有冇發過190 invitation?
咁正??VIC都無。
維州有,其他無聽聞。
有得加,但係SA你要搵到相關工作做最少1年先可以攞到州擔保。不過都比QLD好D既。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞