澳洲移民 你問我答 (11)

1001 回覆
42 Like 5 Dislike
其實澳洲政府今次抗疫既表現已經算係咁啦(對比起美國),留低睇定D先啦。
90分 offahore都叫有機
105無機會啿滯
應該只係今次移民局想放少D位等佢地之後1-2個月少d applications比佢地審。希望5-6月呢兩rounds會好D。
已決定2022年2月去到讀master拿190州擔保
預搞埋個RN牌去讀 public health
但struggle緊去 墨爾本or tasmania..
VIC同TAS 190對 RN好似都幾friendly 唔洗job offer都ok
但我就諗緊拿埋TASMANIA嗰5分偏遠地區會唔會穩陣d 雖然190並唔係高分就一定得 但我最想就係穩陣d
但我就試下搵hobart d 租屋, 發覺因為政策好,呢2年多佐好多人黎嘗試190
推高曬個租 感覺市區同墨爾本差唔多 但又覺得TASMANIA環境好好
所以有d struggle究竟去邊個地方讀master 我最注重都係成功率....
始終VIC雖然190多d quota 但競爭都相對大好多
由我爸有冇咩建議..
如果已經決定過黎讀書既話,Tasmania或者SA,VIC只係third option。
咁其實做呢啲方面係咪要做到manager先可以申請移民?我一grad好難就係manager, 做緊entry level officer 可唔可以申請190/491?
一般都係要做到manager,下面有管人先可以過到職業評估。所以呢d occupations都係比有幾年senior management既人去搞。

另外想問吓Environmental/sustainable/eco tourism呢幾方面兩三年內估計仲有冇行頭
應該OK,但係肯定都係要搵到相關工作最少1年先可以搞移民。
thx 咁如無意外都係tasmania了 SA RN唔夠5年經驗淨係比申請491..
主要都想想直接衝擊190
如果係Building Inspector 計唔計 professional?
我上vetassess睇,佢話係general occupation
General Occupation 即係 Professional 戈邊。
Tas點解唔直接搞Offshore 491?RN對Tas仲係High Demand都仲可以搞。
因為491覺得太唔穩陣... pr好好多 我真係唔介意讀書嗰陣再衝擊pte79去穩陣地拎190
491 fulfill完要求又要再申請pr 又要時間
同埋想pr後 早d睇機會可以直接買樓
tr暫時都係比pr買樓貴d.. (應該係?)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞