澳洲移民 你問我答 (11)

1001 回覆
42 Like 5 Dislike
Melbourne日日都塞喎
咁account or finance related嘅科 有咩科好推介又易留
可以考慮Master of Property - 以後做valuer估價師,或者Actury精算。
謝謝,好想離開共狗統治
努力。
就咁睇就勉強算可以既,但係具體就要睇埋公司規模,營運方向,財務狀況,projects,等等了。

申請要求其中一部分就係要證明請唔到local,所以先請外地人。
樓主
想問問關於澳洲既TAFE課程
如果我3x歲過去偏遠地區讀番個藍領課程
順利畢業又搵到工既易唔易移民?
請問遞EOI嘅時候係咪要揀定一個VISA去apply?
可唔可以一次過apply哂189,190,491?
如果想apply哂,係咪要俾3次錢?
樓主

我係RN, 9/2018 申請 189&190 分數分別65同70,一直無回音

11/2019 申請埋491,分數80

我揀的都是Any state

想問,會唔會揀指定state比較好?同埋除左等,仲有咩可以做?

491 入左EOI係咪就ok? 定係一定要搵到工先得?

ps, 申請包埋太太同1個小朋友

麻煩晒!
巴打熟唔熟紐西蘭?有冇聽過Global Impact VISA ?
EoI is free
You can apply 189 and 190 in 1 Eoi, 491 too I think
But just 1 state 190 and 491 per Eoi

But you can register multiple Eoi
So no worries
唔係加拿大咩你
無做New Zealand.
189得65分,可以收到邀請既機會率同 0 差唔多。

190同491你都miss左最緊要戈part就係要指定一個state同埋要睇番該州既州擔保申請程序。例如QLD/VIC就等州政府通知先遞交州擔保申請,其他州就要EOI同州擔保一齊交。

491都係有D州需要搵到工先可以申請,有D唔使。
EOI唔使申請費。

建議每個visa type開一個EOI。
都OK架。
Master -> 485 -> PR咁樣都要證明請唔到local?
當然。

但巴打以前有冇做過親戚公司既case 你覺得解釋請唔到local可能嗎
有做過親細佬請親阿哥,可以批。
因為尋晚見到tafe呢樣野,想了解下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞