澳洲移民 你問我答 (11)

1001 回覆
42 Like 5 Dislike
再加問下,如果十年前去過澳洲working holiday, 起偏遠地區住同做農場會唔會可以計埋? 因為我見依家澳洲有新政策起偏遠農場做夠三年就有得申請
宜家有香港mphil degree,想靠讀phd移民,如果喺澳洲讀完移民機會大唔大?
OK架,當然唔係寫包單,但係至少phd分數多D之餘有d州仲會比phd多d優惠黎申請州擔保。
唔計。

同埋要澄清番,你指既「偏遠地區農場做夠三年」係非常被誤導既一個概念。呢個概念既前提係你符合並申請攞到491簽證(先可以比你偏遠地區工作三年轉pr),而呢個簽證要計分做職業評估同攞到當地政府擔保。
但科目係咪都有影響因為我都係讀社科,係咪讀緊嘅期間都可以申請?因為我見有人講讀phd做教學同研究都唔再計working experience
Techinically的確係讀緊就可以申請,但係前提係你要符合要求。有無PhD係手既policy係好唔一樣。

原則上黎講你係degree後有lecturer經驗(有薪工作)都可以計,假設你無其他工作經驗既情況之下。具體要睇番你既profile同埋申請職業評估時先知。
我做過part time lecturer, 好彩讀到phd嘅話都有兩年幾研究工作經驗但都唔係佢哋好需要嘅人才我係諗緊讀同唔讀最後嘅分會唔會相差好遠
1. 想問下係SA讀完TAFE係咪都算International graduate??

2. 如果我讀TAFE 2年(electrician or automotive) > 做多12個月野(定係要做夠3年過職業評估?),之後係咪可以直接申請190?

3. 另外如果係SA讀Accounting係咪要做夠3年(*3 years' work experience in field)先可以申請定係grad左做多6個月就可以申請190?

Thanks
1. 算。

2. 畢業後工作full-time 1年可以通過職業評估。到時候有相關工作就可以申請190。

3. 6個月。
會差好遠。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞