澳洲移民 你問我答 (11)

1001 回覆
42 Like 5 Dislike
唔係,只有係Melbourne讀完PhD先會有VIC 190州擔保優惠。係Sydney讀PhD既話需要有VIC當地既job offer先有機會申請到VIC 190州擔保。
你既情況麻煩D,因為Asso社工+工作經驗未必比澳洲當局全部認可,所以要做一次評估先知你既asso同埋3年社工工作經驗可唔可以用黎移民。如果可以就當你既Social Worker咁搞州擔保移民。

唔可以既話就等你special needs teacher戈邊讀完,然後考IELTS先。
最近排華情況點樣?
Offtopic,想分享番呢期ABC既 Australian Story。

採訪既係一個大陸exchange去澳洲既學生記者Vicky Xu,從國內過黎澳洲後既心路歷程轉變,由愛國青年變成依家係澳洲政府部門ASPI調查同揭露新疆Uyghur Camps。佢係大陸既屋企人已經由於佢係澳洲做既野被政府警告。

個人認為幾值得一睇。

https://www.youtube.com/watch?v=wa8b117uWEM
通常排華既都係d質素低既鬼老。

通常被排既華都係d質素低既大陸人。
“另外係偏遠地區讀大學既另一個好處係有權續一次一年既畢業生簽證(485 PSW簽證),即係變成2+1 485簽證。”

我想問問我2019年係偏遠地區畢業有無得係簽證到期時再續多年?

同埋本身整491叫 state sponsor 係咪會加分?
1 2021年之後既regional畢業生先eligible for 多一年既485。

2 491 State nomination可以加分,但係你要申請同埋佢地批先可以加。
知唔知cert有無份485 2+1
多謝你既意見,我本身都準備考IELTS。但想問你提既「評估」係咩評估?可以點做?
我指既評估係澳洲政府指定機構提供既職業評估服務,skills assessment。

社工既職業評估機構係AASW:
https://www.aasw.asn.au/careers-study/assessment-of-social-work-qualifications-international-or-australian-for-migration-and-or-employment-purposes
無,只有degree/master graduate(即係post-study work stream)先有呢個優惠。

Diploma/certificate graduate(即係graudate work stream)唔計在內。
如果我去美國讀個computing linguistics master,有冇咩途徑再去澳洲移民?
巴打
我提名既職業係financial dealer nec 222299
用491 去NSW

想問問呢個職業要收緊幾多分?
我計緊自己夠唔夠分
Thanks
多謝巴打!我自己再研究下先,有需要再請教你
NSW 491仲未開,唔清楚,估計個人最少70-75分。
無咩特別途徑,同係香港讀既master一樣。
由我爸又係我
我依家等緊vetassess
等想知state sponsored visa 係計埋佢加分分數一齊計個總分過65 先meet到佢minimum requirement 定未加分前總分?淨係呢度唔肯定,thanks
加埋state sponsored分到65就滿足最低要求。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞