[絲打入]一人一間睇咗IG廣告去幫襯嘅Salon/髮型師

1001 回覆
70 Like 7 Dislike
想問師兄係邊區剪髮 有興趣
其實通常好多做ig未必搞得掂你地個頭
原因係因為你地通常會周圍整,已經俾好多人搞到個頭傷哂,要一排先好返少少,但好多時連你地自己都唔知俾人搞過啲咩,下個好難接手

同埋如果要玩特別既colour,例漸變,漂頭呢啲,其實如果知自己好傷就真係唔好亂嚟,因為做果個其實都好驚,有2隻焗油就專for漂頭用,唔需要落機焗,另外電髮既話,如果自己曾經半年至一年內漂過/自己做過泡泡既話,就千其唔好電,有啲可能話漂過可以電得,但最好唔好,因為漂過本身條頭髮已經好淋,如果再落埋藥水軟化埋既話條頭髮根本會無力,所以真係同賭錢一樣,博下嫁咋

利申做左好多年
見到啲kol/靚女去搵同一個人剪
睇落好好
但好驚自己去係東施效顰
睇黎夜 眼訓睇亂左
所以其實接手ig既 真心好惡搞

因為佢地都只係打算一水客

有d 直頭黎到我聽完佢經歷都覺得佢慘⋯⋯

利申: 我都做左好多年
之前都去過一間$800電染剪
去到又係話啲頭髮乾要加600做唔知咩treatment
我又唔敢坐低咗又起身走 比咗1400染又唔係我想要嘅色 電完又麻麻 總之就唔滿意
我今日放假訓左晏教

我聽日都會帶口罩 但我唔係病 放心

Good night
岩岩book左聽日一間800幾ig 染電剪十選三就見到呢個po
我應該點
所以好驚做ig客,俾人漂左自己都可以唔知
唔好去啦
尖沙咀大撚把哩啲根本你上網見到嘅同實質去到又係兩回事 話就話$888 到你坐低又話你個頭好傷 做唔到哩個嗰個 又要加錢做treatment 次次埋單眼都突埋 overbudget 仲有好似之前絲打有講到 亂9咁接單 根本你手得一對 你點撚樣一日做十幾個 仲要班客唔係only剪頭髮 係電染個啲 所以最後會變咗你對住個助手多過個髮型師 但袋錢就個髮型師袋好多 個髮型師淨係同你剪個時係撚咁吹水 其實勁憎佢地係撚咁問你嘢 老實講 剪完一次都未必再剪 但就要知曬你所有嘢咁 好撚煩
越嚟越多哩啲就係因為班濕9髮型師做壞風氣
呢間好撚伏
第一次睇完d濕鳩ig廣告同frd去試下
去到又係話唔俾錢加乜乜乜就做唔到
話ig張圖係加左咩咩咩或者漂左染左唔知幾多次先做到個個效果
講到800幾蚊包個d根本就乜鳩都做唔到
話冇人會做完800幾蚊個效果就出街 會好柒
可能見我地唔係咩ig女神等左勁撚耐
間野好大好多人 但入面冇咩裝修個feel好似臨時搭出黎咁
慢活慢剪伏到之前俾佢染頭髮 漸變變L咗兩節色
尖沙咀salon 嗰次我個friend第一次染頭 我地喺ig睇到呢間整出嚟啲色唔錯 咁我咪諗住試新嘅salon囉 屌一上到去 佢個格局係三邊牆都係salon凳 有一張木枱喺中間 佢叫我地去張木枱度等陣啦 但最奇怪係 張木枱仲有其他染梗頭、個頭包撚住曬保鮮紙嘅客 我心諗 你無咁多個位就唔好接咁多個客啦 我再望下啲staff 好多都鬼五馬六 總之我嗰下就覺得如果我張自己個頭交俾呢間野就會含撚死
所以我嗰時求其諗咗個籍口走咗
Ps 我另外有個男仔friend之後上去電頭 屌佢老母醜到我問佢去邊度整嘅 成pat公仔麵咁 原來又係呢間野
咁又唔會 摸得出 同睇得到既

呢樣唔怕

係怕巴西過 然後佢以為係treatment …

不過我問得好清楚 唔知唔明唔清楚 就唔郁佢⋯⋯
尖沙咀
其實permer搞仲pro過d髮型師啦
人地一日卷10幾個頭
d髮型師都冇佢地咁熟手
真係靚咩 點解我睇佢咁多個post唔覺得有一個靚
甩頭髮更加唔應該用有矽成份既洗頭水
洗完頭出黎頭髮好滑個啲係假架
你諗下你洗完面塊面都唔會滑啦有乜理由洗完頭頭髮會滑
試下轉用無矽洗頭水 最好有防脫髮成份
護髮素無乜所謂 無就當然最好 但最緊要係唔好搽到頭皮
(以下係BONUS)洗完頭輕輕抹乾頭髮再搽啲生髮精華係頭皮先吹頭
平時可以再食啲頭髮既supplement
我有問過佢 佢話係電出黎嫁
真心電咗咗耐頭 都知佢吹水
但個下覺得好靚 咪好信佢
點知變左d好似垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞