[sony/罪大滔天]用家集中討論區(4)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
係新手區都開左 係罪大區再請教
有a6300同kit鏡

想買支定焦試玩
50f18定35f18好啲?
旅行攝影為主(景、食物、細object),唔影人像。
有a6300同kit鏡

想買支定焦試玩

35乘翻crop factor都已經50島 影景可能唔夠wide
有a6300同kit鏡

想買支定焦試玩

35乘翻crop factor都已經50島 影景可能唔夠wide

景用返支kit影可唔可行
主要係覺得支kit影object景深唔夠淺, 同埋低光環境唔夠用
有a6300同kit鏡

想買支定焦試玩

主要係覺得支kit影object景深唔夠淺, 同埋低光環境唔夠用

冇乜wide 鏡好用
nex6 1850kit
最平既升級應該可以點?

ps想要zoom鏡 ,18105太大

1670za 唯一解

收支2手都係3千尾

見過好多支都賣四千幾 通常賣嗰啲都係行貨
仲要四千幾都係比人搶

可能佢打錯

依家啲人賣過保行貨仲貴過一手水貨
不過zoom鏡 18105真係好野黎 唔好睇佢大大支 其實幾輕
不過真係在意體積就比多啲買1670z 啦

我啱啱先放左支1670 4000走人
有a6300同kit鏡

想買支定焦試玩

咁樣買24 1.8 za
大光圈 0.25x放大率
室內 影食物 影模型 都用好
對焦咁近,景深夠哂淺
等效35mm拍攝距離就手,你買sel35,sel50要企起身拍食物

影景就用kit
支sel35f28又值唔值得入手?
成日擔心光圈得2.8 影夜景就會收皮
利申:A7M2
有a6300同kit鏡

想買支定焦試玩

我既建議係1670
上淘寶加塊xpro近攝鏡

A72有防震

35mm影景 1/15快門都唔驚啦 2.8應該夠用

帶腳架
http://www.stevehuffphoto.com/2017/03/29/the-sony-85-f1-8-lens-review-all-the-85-you-may-ever-need/

支85.8 真係OK wor!
同枝GM比又細枝好多,成像都ok. bokeh都比我想像中好
最重要係平好多
要入85嘅巴打真係可以考慮下呢支
其實價錢差唔多
FE35 2.8定contax G35好
訂左支100GM,聽日終於到貨

等睇巴打你啲sample!

等睇靚靚model

無model
會去試下夜景光班

早排我行過Sony 專門店咁岩有帶自家機走去試100 STF
一來室內太暗
二來背景同主體太近 (冇人俾我影)
試唔到虛化效果
最緊要影個d都係有返d年紀既同行
(人像最梗要model靚)
試唔到d咩

唔知係咪0口蝕 0旋渦散景
利申:舊135stf 冇玩過
其實價錢差唔多
FE35 2.8定contax G35好

連埋adapter 差千幾喎 都唔係少少

G35
+ 真蔡rendering
+ built
- 唔sharp (現代standard來講)
- Bokeh一般
- 除非改filter 否則corner 化晒

FE35
+ sharp
+ 輕便
+ 有LR lens profile
- F2.8
- 訂價有點太高(FE鏡全部都係唔止呢枝)

等睇靚靚model

無model
會去試下夜景光班

早排我行過Sony 專門店咁岩有帶自家機走去試100 STF
一來室內太暗
試唔到虛化效果
試唔到d咩

對比canon
我覺得sony showroom不嬲係試唔到乜野

等睇靚靚model

無model
會去試下夜景光班

一來室內太暗
試唔到虛化效果
試唔到d咩

對比canon

都ok 呀我去旺角果間個妹妹係咁叫我慢慢試隨便試
我話試人像仲自動對鏡頭。

等睇靚靚model

無model
會去試下夜景光班

一來室內太暗
試唔到虛化效果
試唔到d咩

對比canon

我試過係cwb 個間拎部窮j a7r 出黎,即刻有男sales 沖出黎,好似古董眼光望住我,同我講野,話我部機keep 得好,角位無甩色,心諗上手keep得好姐,根住好似好有興趣咁,然後佢見我lcd 塊防爆貼已經用到有d 溶溶爛爛地叫我不如入廠搞搞,我心諗 就係sony你搞埋呢d防爆貼咁既野先整到部機有d一達達,佢捉住我係咁吹水,搞到我都冇mood 試

等睇靚靚model

無model
會去試下夜景光班

一來室內太暗
試唔到虛化效果
試唔到d咩

對比canon

我試過係cwb 個間拎部窮j a7r 出黎,即刻有男sales 沖出黎,好似古董眼光望住我,同我講野,話我部機keep 得好,角位無甩色,心諗上手keep得好姐,根住好似好有興趣咁,然後佢見我lcd 塊防爆貼已經用到有d 溶溶爛爛地叫我不如入廠搞搞,我心諗 就係sony你搞埋呢d防爆貼咁既野先整到部機有d一達達,佢捉住我係咁吹水,搞到我都冇mood 試

有a6300同kit鏡

想買支定焦試玩

咁樣買24 1.8 za
大光圈 0.25x放大率
室內 影食物 影模型 都用好
對焦咁近,景深夠哂淺
等效35mm拍攝距離就手,你買sel35,sel50要企起身拍食物

影景就用kit

其實影景好少要淺景深㗎嘛。如果淨要大光圈,預算鬆嘅就直入24/1.8z啦,緊嘅就Sigma 30/1.4 |c啦。

要超廣嘅1018/4或者Touit 12/2.8啦。其實你接受到1650超廣嘅變型,用Kit係問題不大。

等睇靚靚model

無model
會去試下夜景光班

一來室內太暗
試唔到虛化效果
試唔到d咩

對比canon

showroom d staff好撚悶
成日見到佢地偷禁電話

不過我明佢 showroom 環境唔好, sony 有十幾樣產業,個showroom 有十幾種唔同產品要show,相機只係佢其中一樣, 唔似得nikon,canon 主力係相機 揀個showroom位都可以就哂拍攝需要
不過我n年前陪fd 買sigma DP2M,上sigma hk 試(我都唔知叫唔叫showroom) 個度似樣d既窗都冇返個
大家都知室內推iso用foveon X3 係會點嫁啦
http://www.stevehuffphoto.com/2017/03/29/the-sony-85-f1-8-lens-review-all-the-85-you-may-ever-need/

同枝GM比又細枝好多,成像都ok. bokeh都比我想像中好
最重要係平好多

入埋呢枝我就組成窮撚三寶
fe28/2,fe50/1.8,fe85/1.8

最重要係平好多

入埋呢枝我就組成窮撚三寶
fe28/2,fe50/1.8,fe85/1.8

我都諗住入

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞