[sony/罪大滔天]用家集中討論區(4)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
咁仲會唔會有新a7iii
利申用緊a7 mark i 買唔起a9
新機5月尾出
到時a7ii又跌
新機5月尾出
到時a7ii又跌

a9同a7所有系列都唔同定位 我諗短期內都唔多跌
新機5月尾出
到時a7ii又跌

a9同a7所有系列都唔同定位 我諗短期內都唔多跌

等三代就有可能跌吓嘅 
其實係咪好多人誤會左a9,
以為係a7 升級版
見到好多人話貴,都係用返a7 series,

其實a9即係nikon D5, canon 1dx mk2果類,
係for 運動記者之類工作用

所以先咁特別重點介紹連拍同對焦速度,
同其他機走向完全唔同

你行山去旅行,街拍室內拍,影樓等等,
都唔需要用到呢d咁高連拍機能
16-35 f4 蔡仔
去旅行影景得唔得 有冇把打有
想買黎影景 行做緊8000左右
想淨帶一支鏡 影景多
最多35影下合照
其實係咪好多人誤會左a9,
以為係a7 升級版
見到好多人話貴,都係用返a7 series,

其實a9即係nikon D5, canon 1dx mk2果類,
係for 運動記者之類工作用

所以先咁特別重點介紹連拍同對焦速度,
同其他機走向完全唔同

你行山去旅行,街拍室內拍,影樓等等,
都唔需要用到呢d咁高連拍機能

見到有新機,未升級嘅諗住期待吓啫,使咩理佢定位係咩啫。你估吓佢賣兩萬,班普通用家都係狗衝啦。不嬲都只係睇預算夠唔夠多㗎啫 
a6000+ 18-105 or pentax k70+18-135好?
a6000+ 18-105 or pentax k70+18-135好?

入sony 大本營問 點答你好呢
其實星際2樓 d-xxxx 即係邊一間? 求PM

D-基地

D-基地

D-基地

水貨有無伏

因為pentax大本營冷清到無人應
睇相,好似sony 利d
但係pentax 用 shift pixel又利好多

因為pentax大本營冷清到無人應
睇相,好似sony 利d
但係pentax 用 shift pixel又利好多

自己去試吓手感 
想問有冇巴打有用緊a7ii 加天工3環
上contax g45/90 對焦快唔快
手上有枝g45諗緊入fe55 定入個天工3可以買多次90

廿幾年前既鏡就唔好要求對焦快
我就有部Contax G1 同 A7ii+天工3環
兩者對焦速度差唔多
用黎影下唔郁既野幾好
影細路影狗就唔好啦

天工3 賣緊幾錢
新手岩岩入手A6000 KIT
有無咩特別教學可以快D上手
BETWEEN, 想問下 用左filter cum 唔cum 到鏡頭蓋
thanks a lot
BETWEEN, 想問下 用左filter cum 唔cum 到鏡頭蓋

買個岩大細嘅filter
16-35 f4 蔡仔
想淨帶一支鏡 影景多
最多35影下合照

買左 畫質幾sharp
35 影人夜晚室內 F4唔多夠用
所以去旅行會帶多支G45

我去旅行都係用1635 f4

遲d 帶埋90mm marco 個支

買個岩大細嘅filter

點為止岩大細
kit 鏡應該40.5mm ,40.5mm 是咪叫岩大細
16-35 f4 蔡仔
想淨帶一支鏡 影景多
最多35影下合照

買左 畫質幾sharp
35 影人夜晚室內 F4唔多夠用
所以去旅行會帶多支G45

我去旅行都係用1635 f4

遲d 帶埋90mm marco 個支

16夠wide?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞