[sony/罪大滔天]用家集中討論區(4)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
Full frame機身 (FE鏡頭) 與 APS-C機身 (E鏡頭) 相容性:
Full frame 機身 + FE 鏡頭 = 等效焦距X1
Full frame 機身 + E 鏡頭 = 等效焦距X1.5,像素 - 66%
APS-C 機身 + FE 鏡頭 = 等效焦距X1.5
APS-C 機身 + E 鏡頭 = 等效焦距X1.5

下次啲基本嘢放番喺第一頁啦,開新Post又貼番基本料 
求建議
一兩年內會上FF,而家用緊a6000
想去日本影下景同影下櫻花,同埋影下當地人既生活
手上有支1018同24.8,想入多支鏡去日本用,考慮緊18105g定係等效75 / 80左右既af定焦好 (e50.8 / fe55.8 / 其他好選擇)
唔該大家

等距80左右係咪唔易影櫻花

有24.8同超廣,一係18105/4,一係就55210用嚟遠攝。影景嘅特寫,要支Tele好啲喎。

我覺得如果你又想上FF,投資E鏡又要放,身上唔缺廣角

FE70-300 F4.5-5.6 放大率 有成0.31x,都幾適合影花,但係個價覺得少貴,遠影人都唔會打搞人,不過光圈細左D,對焦比70-200F4 慢少少
求建議
手上有支1018同24.8,想入多支鏡去日本用,考慮緊18105g定係等效75 / 80左右既af定焦好 (e50.8 / fe55.8 / 其他好選擇)
唔該大家

有24.8同超廣,一係18105/4,一係就55210用嚟遠攝。影景嘅特寫,要支Tele好啲喎。

FE70-300 F4.5-5.6 放大率 有成0.31x,都幾適合影花,但係個價覺得少貴,遠影人都唔會打搞人,不過光圈細左D,對焦比70-200F4 慢少少

個個都話自己會上FF,到時真係上咗先再算啦。而家可以收二手用,到時堅上FF咪二手放番晒,如有差價咪當租價 
Full frame機身 (FE鏡頭) 與 APS-C機身 (E鏡頭) 相容性:
Full frame 機身 + FE 鏡頭 = 等效焦距X1
Full frame 機身 + E 鏡頭 = 等效焦距X1.5,像素 - 56%
APS-C 機身 + FE 鏡頭 = 等效焦距X1.5
APS-C 機身 + E 鏡頭 = 等效焦距X1.5

下次啲基本嘢放番喺第一頁啦,開新Post又貼番基本料 

之前打錯,應該係-56%
好糾結
用a7s拍event片
但冇五軸防震只能靠鏡身防震
但有時又想換支定焦大光圈喎
如果轉接canon有冇大光圈鏡開到IS拍片用?

有用開N軸穩定器?
想問下其實水貨同行貨分別大唔太 我見都差緊幾百至一千蚊
新手係咪玩住平價水貨先? 同埋如果係水貨 有無咩鋪頭推介 thanks
求建議
唔該大家

個個都話自己會上FF,到時真係上咗先再算啦。而家可以收二手用,到時堅上FF咪二手放番晒,如有差價咪當租價 

幾有道理
唔該哂各位既意見
新手係咪玩住平價水貨先? 同埋如果係水貨 有無咩鋪頭推介 thanks

我試過問CWB SONY 佬
無記錯的話,首先水貨同行貨都可以係SONY HK 整,分別係錢既問題,每次壞無論水行整返好佢都會包個o位3個月保
行貨:保養期內 免檢查錢但係零件另計
行貨:保養期外 檢查費(呢個好似連手工錢)+零件費
水貨:第一次壞,檢查費+好似要俾幾百蚊買佢一年保+零件費
一年內再壞好似只係要俾零件錢

銀碼我唔係好記得
至於裝備我幫你唔到,因為我都係唔係撿屍就係用人口水尾

我試過問CWB SONY 佬
無記錯的話,首先水貨同行貨都可以係SONY HK 整,分別係錢既問題,每次壞無論水行整返好佢都會包個o位3個月保
行貨:保養期內 免檢查錢但係零件另計
行貨:保養期外 檢查費(呢個好似連手工錢)+零件費
水貨:第一次壞,檢查費+好似要俾幾百蚊買佢一年保+零件費
一年內再壞好似只係要俾零件錢

銀碼我唔係好記得
至於裝備我幫你唔到,因為我都係唔係撿屍就係用人口水尾

最完美就二手行保
不過睇運氣

二手行保個價,一般可買全新水 

用得菜鏡梗係陪埋菜眼鏡
帶咗幾日,變咗高清世界

用得菜鏡梗係陪埋菜眼鏡
帶咗幾日,變咗高清世界

黎緊7月去旅行 得支kit同支手動50 1.4
想入支鏡去旅行 應該買邊支好 因為會去行山 會影下風鏡咁
另外我見好多人話fe55都唔差 呢支又值唔值得入手
利申:A7M2
想入支鏡去旅行 應該買邊支好 因為會去行山 會影下風景咁

標準答案
FE 16-35 F4

FE55 個人非常唔鍾意.
好處係sharp. 真係好sharp. 我諗算係全世界最少top 3 sharp 嘅鏡
(135 format嚟講)
唔好處係 發色好麻麻,洋蔥圈散景,二線性散景
鍾意1:1 zoom 聞pixel 嘅就值得買嘅呢支
https://voigtlaender.com/news.html

有冇巴打都等緊呢支鏡
me真係好期待. 福仔大光圈習性 我都預咗紫邊一定勁到仆街
不過呢個size 35 1.4 native e-mount support exif LR lens correction.
真係獨家

標準答案
FE 16-35 F4

好處係sharp. 真係好sharp. 我諗算係全世界最少top 3 sharp 嘅鏡

FE 16-35 F4 無後悔
不過我窮,買唔起
https://voigtlaender.com/news.html

有冇巴打都等緊呢支鏡
不過呢個size 35 1.4 native e-mount support exif LR lens correction.
真係獨家

反而我鐘意老娃多d
又係個句我窮 兩樣都買唔起

標準答案
FE 16-35 F4

不過我窮,買唔起

買二手啦! 我都係買二手.

有冇巴打都等緊呢支鏡
真係獨家

反而我鐘意老娃多d

老娃邊支? 我好似無見佢有35mm
同埋我見過老娃啲鏡sample
啲flare 勁到呢... 同埋普遍反差都低
強國做optic ok但啲coating真係未得

標準答案
FE 16-35 F4

不過我窮,買唔起

我係窮到,fe28 二手,再加轉 wide鏡算

標準答案
FE 16-35 F4

不過我窮,買唔起

我係窮到,fe28 二手,再加轉 wide鏡算

FE28 都正呀。 加埋個WA adapter都好夠玩!
呢個組合一般夠用啦。有閒錢先再買其他鏡is ok

有冇巴打都等緊呢支鏡
真係獨家

反而我鐘意老娃多d

老娃邊支? 我好似無見佢有35mm
同埋我見過老娃啲鏡sample
啲flare 勁到呢... 同埋普遍反差都低
強國做optic ok但啲coating真係未得

其實佢無出
我見佢抄福仔出12mm 15mm 不其然就覺得佢會出 35mm
老蛙12mm 個支好想j,再加上佢整到d鏡可玩味十足,有多少期待佢帶俾攝影界新沖擊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞