[sony/罪大滔天]用家集中討論區(4)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
今日呢支到埋貨

https://youtu.be/dh3gmJ5jdaI

點解買呢支都唔買wesley
Apsc 人像鏡真係無得點揀
55mm f1.8 應該係最好 佢中間個part 既解像力都夠處理2400萬像素
85mm f1.8 應該都唔差 (等效135
再平 d 就50mm f1.8 或者 60mm f2.8
有冇巴打有比較過呢兩支
感覺上60mm 畫質會比 50mm好
sigma 出係 e mount 嘅都係好野
55mm f1.8 應該係最好 佢中間個part 既解像力都夠處理2400萬像素
有冇巴打有比較過呢兩支

APSC點會買55/1.8呢支呢 
有冇巴打有比較過呢兩支

WhyNot
55.8 乘1.5 咪82.5 當85咁用囉
有無人有興趣買canon to e 天工三代環? 我有一隻 比一代A7用最好

二手?放幾多?同埋你轉會定有新玩具 

我轉咗a7ii同諗住買metabones玩
有冇巴打有比較過呢兩支

WhyNot
55.8 乘1.5 咪82.5 當85咁用囉

apsc 唔用ff鏡 主要原因我諗得兩個
怕畫質變差 / 重
但支55.8 用係 4200萬嘅 a7r2 到都sharp 到無朋友
咁中央部分拉到2400萬嘅apsc 機到 應該都係勝任有餘
當係batis 85mm 咁用
支55mm 又得300g 左右
我覺得幾岩apsc
其實有無人會買adaptor用A mount鏡?

用緊taobao adapter
minolta 75-300
窮到岀汁

本身a mount 用家?

我用a7

鏡 adapter分別買左幾錢?
好似幾個post都見你問
終於買左?

adapter 買左$130 ma-nex
鏡買左$630 係一個伯伯賣俾我
其實有無人會買adaptor用A mount鏡?

用緊taobao adapter
minolta 75-300
窮到岀汁

本身a mount 用家?

我用a7

鏡 adapter分別買左幾錢?
好似幾個post都見你問
終於買左?

adapter 買左$130 ma-nex
鏡買左$630 係一個伯伯賣俾我

adapter無af?

無呀
mf黎架
laea4 對焦好似都唔太快
我用峰值都好快

點解買呢支都唔買wesley

唔知有
有無more detail
見佢平 廿幾us
大家平時去邊度買機買鏡?
大公司覺得貴, 細舖又驚比人呃

你淨係追呢個Post應該會有基本答案 
星際?

以前一開波都會咁諗

但越黎越發現
行貨黎講九成大鋪平啲
有分期有信用卡回贈食
新手入門A6000點睇
新手入門A6000點睇

A5000好定A6000好
新手入門A6000點睇

6000 同 5000 差十萬八千里
新手入門A6000點睇

A6000旅行用點睇
新手入門A6000點睇

A6000旅行用點睇

fit 到漏油
新手入門A6000點睇

A6000旅行用點睇

fit 到漏油

枝鏡買KIT SET OK啦
要唔要買埋腳架.
利申:新手.第一部相機
新手入門A6000點睇

A6000旅行用點睇

買A6000啦

利申:用緊a5000,買唔起A6500

以前一開波都會咁諗

但越黎越發現
行貨黎講九成大鋪平啲
有分期有信用卡回贈食

開新卡仲爽皮
新手入門A6000點睇

A6000旅行用點睇

fit 到漏油

枝鏡買KIT SET OK啦
要唔要買埋腳架.
利申:新手.第一部相機

買,放gip
嗰日行程要用就帶

有心繼續影點都要返枝腳旁身

講到底都係睇個人需要

唔洗買住
不如留d 錢買多枝鏡算
腳架唔係事但買枝就好嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞