[sony/罪大滔天]用家集中討論區(4)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
落去試機 支70-200 2.8 gm裝咗2x增距對焦慢咗幾多吓
1.4x 都仲可以接受
有冇方法解決 定係先天問題
利申 a7r2 body

試下畫個圓圈,好假

睇黎得日頭outdoor有用

日頭又少燈光 無圓圈畫
應該旺角勉強可以差唔多廿四小時用到
落去試機 支70-200 2.8 gm裝咗2x增距對焦慢咗幾多吓
1.4x 都仲可以接受

呢個同100STF一樣 大家都是T5.6左右既問題
太少光對得慢
1.4x 都仲可以接受

呢個同100STF一樣 大家都是T5.6左右既問題
太少光對得慢

仲有01試過景深過大係有d迷焦,不過應該唔係你面對既問題

http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=254&t=5067792&p=1
1.4x 都仲可以接受

1.4x extension 光圈減1 stop
2x extension 光圈減2 stop

定律來的冇得搞

除非你加多個speed booster係前面
你200mm F4 +1.4x extension = 280mm F5.6

前面加番個speedbooster 0.75x = 210mm F4.2
咁就解決到F stop 縮細問題
1.4x 都仲可以接受

定律來的冇得搞

你200mm F4 +1.4x extension = 280mm F5.6

前面加番個speedbooster 0.75x = 210mm F4.2

愈搞愈多鏡片

乜有E to E mount speed booster咩
增距完又減焦
1.4x 都仲可以接受

定律來的冇得搞

愈搞愈多鏡片

增距完又減焦

增距完減焦係咩邏輯 
係咪真係無巴打出機,我有推薦人拎500

https://t.me/yanchi

點解係500唔係1000?
你食人夾棍??

本身有機 唔係互薦 咁咪得五百囉

哦…誤會左巴打
sorry

呢位巴打第二次狙擊我喇,做乜事
1.4x 都仲可以接受

定律來的冇得搞

愈搞愈多鏡片

增距完又減焦

增距完減焦係咩邏輯 

sorry我搞到咁多位巴打認真咗
我想問下邊度清潔鏡頭既介紹,手頭上有三枝蔡仔
85mm 1.4

21mm 2.8

100mm 2
85mm 1.4

21mm 2.8

100mm 2

因為本身已經好舊,但買左新body 想用返
85mm 1.4

21mm 2.8

100mm 2

因為本身已經好舊,但買左新body 想用返

想點清潔法?
抹鏡就搵達叔啦
有無巴打試過相機出錯 關閉電源再重新開啟,要整幾錢

用緊有機身防震嘅機?
https://www.youtube.com/watch?v=fFbtVEzDzy0

用緊有機身防震嘅機?
https://www.youtube.com/watch?v=fFbtVEzDzy0

a7ii

用緊有機身防震嘅機?

a7ii

你試下跟條片咁做
1.4x 都仲可以接受

定律來的冇得搞

愈搞愈多鏡片

增距完又減焦

增距完減焦係咩邏輯 

sorry我搞到咁多位巴打認真咗

從來冇認真過

用緊有機身防震嘅機?

a7ii

你試下跟條片咁做

我有fd 瀨過呢樣

情況係咁,一開機過10秒到就會提示相機出錯,請重新開機,有時會開到,一過左頭10秒就唔會出錯,但係一重新開機又會又收皮

後尾走左去整,我都唔知幾多錢,話佢撞鬆左個防震,個防震用磁石做好脆弱。
不過我個FD 話佢用開個d代用電,有d漲左但係見仲用到繼續用,不過漲左舊電會頂住電池匣,搞到插左入去拎唔返出黎,佢咪係咪拍部機想拍返粒電出黎,咁就瀨野拍死埋防震

我朋友自始真係唔敢用代用電,原裝未漲過,代用已漲幾粒
我係用開DSLR, 借朋友A7RII 用, 發現會有遲疑約0.5秒, 是否我的錯覺?
我係用開DSLR, 借朋友A7RII 用, 發現會有遲疑約0.5秒, 是否我的錯覺?

冇 sony機係咁

冇 sony機係咁

無反都係咁啦嘛 

冇 sony機係咁

無反都係咁啦嘛 

基本上調整光圈快門係即時有反應
但整體畫面效果會有啲啲遲疑
原因係部機會即時計算調整後既效果
單反要睇playback先知

好處係你見到乜影出黎就係乜
唔洗連續影幾張試+-ev
壞處係有少少delay
同埋會食電

以上係上個post其中一編英文訪問提及
內容有關個專業攝影師試用無反一個月後既睇法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞