[sony/罪大滔天]用家集中討論區(4)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
http://www.stevehuffphoto.com/2017/03/29/the-sony-85-f1-8-lens-review-all-the-85-you-may-ever-need/

支85.8 真係OK wor!
同枝GM比又細枝好多,成像都ok. bokeh都比我想像中好
最重要係平好多
要入85嘅巴打真係可以考慮下呢支

入埋呢枝我就組成窮撚三寶
fe28/2,fe50/1.8,fe85/1.8

我都諗住入

女友係東京入左3800
平靚正
快同靚過nikon 支 85/1.8

東京咩鋪頭啊

bic camera
店員話遲啲有國際版,全球保

下星期去大阪睇下有無

正喎
http://www.stevehuffphoto.com/2017/03/29/the-sony-85-f1-8-lens-review-all-the-85-you-may-ever-need/

支85.8 真係OK wor!
同枝GM比又細枝好多,成像都ok. bokeh都比我想像中好
最重要係平好多
要入85嘅巴打真係可以考慮下呢支

入埋呢枝我就組成窮撚三寶
fe28/2,fe50/1.8,fe85/1.8

我都諗住入

女友係東京入左3800
平靚正
快同靚過nikon 支 85/1.8

東京咩鋪頭啊

bic camera
店員話遲啲有國際版,全球保

下星期去大阪睇下有無

我下個月都去大阪 都去睇吓有咩平野執先
我喺加拿大住
18-105G 等咗成個月都未有貨
SONY

amazon 都無咩?
batis 出135/2.8

點解唔出135/2 APO
下支想入90mm

我都係咁諗
85/1.8 VS 90/2.8
我手上有50/1.8 都夠我用 85 未必咁需要住
90/2.8光圈雖然細D同貴D,但全開光圈利到核爆同微距仲加OSS
基本上必入

90 2.8真係唔會買錯
暫時長插7rii

90g 做掛gay 頸豪大碌喎

你可唔可以打好啲字先 
下支想入90mm

我都係咁諗
90/2.8光圈雖然細D同貴D,但全開光圈利到核爆同微距仲加OSS
基本上必入

暫時長插7rii

你可唔可以打好啲字先 

sorry
廣東話輸入法
下支想入90mm

我都係咁諗
基本上必入

暫時長插7rii

你可唔可以打好啲字先 

sorry
廣東話輸入法

好正
想玩微距
影下蝴蝶
下支想入90mm

我都係咁諗
基本上必入

暫時長插7rii

你可唔可以打好啲字先 

sorry
廣東話輸入法

好正
想玩微距
影下蝴蝶

係大碌既,不過我鍾意影微距,所以無計

無錢買鏡唔好意思講

我覺得太多定焦,出下變焦啦
我一直未入變焦
28-70kit 唔係唔好,但唔合乎要求
24-70/F4 加左藍標 價mark up左,但質素vs價錢 覺得麻麻
24-70/F2.8 無OSS 各方面係好但係個價又到我唔捨得買
16-35又係貴...
24-240 不適合掛機頭
Sony 一唔係85定有成三枝或者50(55)定連埋Samyang有成5枝
遠焦既又好奇怪出哂變焦70-300,話會出既100-400, 70-200, 無咩400/F4 ,但我冇乜需求
我一直等梗佢出24-105
或者副廠出 native 24-70 唔要mc-11

我一直未入變焦
24-70/F4 加左藍標 價mark up左,但質素vs價錢 覺得麻麻
24-70/F2.8 無OSS 各方面係好但係個價又到我唔捨得買
16-35又係貴...
Sony 一唔係85定有成三枝或者50(55)定連埋Samyang有成5枝
遠焦既又好奇怪出哂變焦70-300,話會出既100-400, 70-200, 無咩400/F4 ,但我冇乜需求

其實定焦成像、銳利係咪都九成好過變焦

我一直未入變焦
16-35又係貴...

其實定焦成像、銳利係咪都九成好過變焦

主要係邊位分別大

畫面中心嘅話, 靚zoom 同prime比幾乎冇分別
邊位呢就..靚zoom 同普通prime差唔多,同靚Prime比都係有一段距離

我一直未入變焦
16-35又係貴...

無反其實都係玩prime多.
Sony出鏡章法正常
靚嘅Zoom全部都大炮咁.
如果個用得大炮,啲人不如直接用DSLR
起碼唔會頭大身細 渣上手平衡好多
24-105 出得我估同canon L 差唔多size.

而家出幾支大三元都係叫做"我有出架 唔好話我無得比你揀呀"
老老實實係街見到A7 系列,97%以上都係用Prime
可能小弟孤陋寡聞.. A7插枝70200 2.8 真係完全未見過

唔知呢度有無巴打都有入

唔知呢度有無巴打都有入

早兩日去飛花問過現金價5700定5800 好似
其實有啲心郁賣枝L21 換呢支。收返幾千蚊幫補買支G嫂
反正睇sample 呢支Firin真係Ok!

都幾舊下 但鏡面乜問題都無就由佢
加埋a6000 得300g 輕到小型dc咁

搞成咁

搞成咁

鏡面完全無野嗰下先勁
https://voigtlaender.com/news.html

有冇巴打都等緊呢支鏡
me真係好期待. 福仔大光圈習性 我都預咗紫邊一定勁到仆街
不過呢個size 35 1.4 native e-mount support exif LR lens correction.
真係獨家

巴打同好!我都覺得好正,不過好似要900美,而家玩緊VM40

900美可以接受
要sharpness 就唔會玩福仔
福仔哋rendering 都幾靚
係衰在死唔用外或者內灣光圈葉
檸檬散景

支40 1.2都好吸引
不過我鍾意35焦段,40未用過唔知差得遠唔完
同埋支35夠晒細枝 啱晒我要求

900美好貴啵

不如直上ZM 35.4

RF 鏡插mirrorless 邊位化晒呀巴打

之前睇Zeiss instagram都估到係135

唔知呢度有無巴打都有入

早兩日去飛花問過現金價5700定5800 好似
其實有啲心郁賣枝L21 換呢支。收返幾千蚊幫補買支G嫂
反正睇sample 呢支Firin真係Ok!

我就係肥花買5660 仲送個濕九uv filter

唔知呢度有無巴打都有入

佢呢個matt black 好似好易花
巴打用咗幾耐?有無花?
蔡頭 135 1.8
新出嗰支 100 2.8

兩支人像價錢相若 巴打會揀邊支
新手想問

筆直7000~8000(包埋鏡)
多數會影景 + 人 會成日拍片 類似Vlog
想玩住一支鏡先 玩熟左先再考慮買境 主要打算遲啲去旅行 Exchange 周圍去影相同拍片

本身想A6000 + 1670
但見到又話A6300 拍片又4K又好似勁啲 想知到底對一個新手而言 兩者分別大唔大
本身有部細機G7X做副機

1. A6000 + 1670Z
2. A6300 kit set 1650

2個價錢差唔多 應該點簡 巴打俾下意見

我一直未入變焦
16-35又係貴...

無反其實都係玩prime多.
Sony出鏡章法正常
靚嘅Zoom全部都大炮咁.
如果個用得大炮,啲人不如直接用DSLR
起碼唔會頭大身細 渣上手平衡好多
24-105 出得我估同canon L 差唔多size.

而家出幾支大三元都係叫做"我有出架 唔好話我無得比你揀呀"
老老實實係街見到A7 系列,97%以上都係用Prime
可能小弟孤陋寡聞.. A7插枝70200 2.8 真係完全未見過

prime 係好,始終都要有枝zoom 鏡機動性用黎看門口會好d
我係一枝zoom 鏡都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞