[sony/罪大滔天]用家集中討論區(4)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
sigma 19mm f28 有冇人用過 有冇評價

抵到仆街,好用無投訴 

街仲有無一手

http://Price.com 仲有

呢支係有一手,難揾二手 

聽講話會得9點對焦,唔知係唔係
不過的手上有Sigma DP1M ,本身個19/2.8 利到爆

泡泡對焦 (af-c)得中間,但係正常對焦點就用晒嘅 
LM
各位巴打們
APSC 人像鏡 會揀85定50

APSC有85咩?定你講FF新嗰支85/1.8 

sorry 我講得唔清楚
我想講 用APSC機 想買支人像鏡 你地會揀50定85
唔理係FF定APSC鏡

等4000 樓下先入手85f18
黎緊買sigma 19f28
利申得枝sony touit 32f18

啱啦
我以前用緊Nex6都係 用開Touit 32想拉闊啲視野
就入左支Sigma 19
各位巴打們

唔理係FF定APSC鏡

其實喺室外,85/1.8都舞得掂嘅。不過計番等效,50/1.8嘅變化同限制仲有預算都好啲 

因為我都對新果支fe 85有d興趣
但乘番都成127mm 都幾撚長
50mm 有冇邊支好推介
我睇番支fe50.8 好似d評價一般

APSC就緊係SEL50f18啦,做咩成日睇FF鏡啫 

SEL50F18好用喎 佢個千幾銀嘅價錢來計都算
各位巴打們

唔理係FF定APSC鏡

其實喺室外,85/1.8都舞得掂嘅。不過計番等效,50/1.8嘅變化同限制仲有預算都好啲 

因為我都對新果支fe 85有d興趣
但乘番都成127mm 都幾撚長
50mm 有冇邊支好推介
我睇番支fe50.8 好似d評價一般

APSC就緊係SEL50f18啦,做咩成日睇FF鏡啫 

如果apsc機插fe50真係戇鳩鳩
明明有支e50 oss平靚正
成像,防震,用料都好過支fe50吱吱摩打膠身鏡

Agger!!!
請問各位ching a7r2 同a7ii個af速度係咪爭好遠?
想駁canon接環
請問各位ching a7r2 同a7ii個af速度係咪爭好遠?
想駁canon接環

a7r II 快好多
想駁canon接環

a7r II 快好多

自膠。
以為你對比A7S II

A7RII 同a7II af 差唔多
只係r2 多啲pdaf point
大啲範圍用到pdaf

理論上如果你成日構圖主體係邊位r2 會快好實際上應該無咩分別
新手想指教下
其實點樣去分析一支鏡o既質素係好
係咪睇sharpness 同色差
色差又點樣去睇
sigma 19mm f28 有冇人用過 有冇評價

抵到仆街,好用無投訴 

街仲有無一手

http://Price.com 仲有

呢支係有一手,難揾二手 

聽講話會得9點對焦,唔知係唔係
不過的手上有Sigma DP1M ,本身個19/2.8 利到爆

泡泡對焦 (af-c)得中間,但係正常對焦點就用晒嘅 

買左 但未拎去影野
新手想指教下
色差又點樣去睇

呢啲數據野大把review有做
新手想指教下
色差又點樣去睇

好多嘢喎....
Lateral CA,
Longitude CA
Astigmatism
Field curvature
Spherical aberration
Coma
Contrast
Sharpness
Resolution
Bokeh
Anti reflection
Flare control
Distortion
Vignetting
Focus Shift
Focus Breathing

求其up 都呢推嘢嘅表現都可以用來評價鏡嘅質數
以上有啲嘢可以係MTF睇到
例如contrast, lateral CA, field curvature resolution 之類

有啲嘢係MTF睇唔到
例如 Bokeh, Vignetting, Distortion, Focus Shift/breathing, Seoherical aberration之類

另外resolve power高 =/= sharpness 高
相反亦然

色差嘅意思係咩? 即係支鏡有冇偏色?
呢樣嘢同coating 關係大啲. MTF體現唔到
同埋我個人認為呢樣嘢唔需要過份追求
1. 你個mon有無偏色? 就算cal 過都唔代表100%準.
2. 你睇個mon嘅環境lighting 有無控制?
3. 支鏡無偏色,但sensor/相機image processor有冇偏色
等等等等

太多因素會影響最後成品 有冇"色差"
反正支鏡影出來覺得"靚" 自己鍾意就係好鏡
新手想指教下
色差又點樣去睇

好多嘢喎....
Lateral CA,
Astigmatism
Coma
Contrast
Sharpness
Resolution
Bokeh
Distortion
Vignetting
Focus Shift

例如contrast, lateral CA, field curvature resolution 之類

有啲嘢係MTF睇唔到
例如 Bokeh, Vignetting, Distortion, Focus Shift/breathing, Seoherical aberration之類

另外resolve power高 =/= sharpness 高
相反亦然

1. 你個mon有無偏色? 就算cal 過都唔代表100%準.
3. 支鏡無偏色,但sensor/相機image processor有冇偏色
等等等等

想請教吓你,如果唔執相,你會用咩白平衡和相片風格?影人像膚色有時偏黃,上網跟人地AWB B1M1,影出嚟又藍藍地
新手想指教下
色差又點樣去睇

好多嘢喎....
Lateral CA,
Astigmatism
Coma
Contrast
Sharpness
Resolution
Bokeh
Distortion
Vignetting
Focus Shift

有啲嘢係MTF睇唔到

相反亦然

等等等等

想請教吓你,如果唔執相,你會用咩白平衡和相片風格?影人像膚色有時偏黃,上網跟人地AWB B1M1,影出嚟又藍藍地

你用咩gay?
我100% AWB 除非拍片。
因為我影raw, 同埋一定執相.
creative style 都係係lightroom睇咗先決定用邊個profile.
一般都係用camera standard, 除非主題係人就用adobe standard
Sony camera standard啲膚色真係......個個乙型肝炎咁...

如果你堅持影JPG影印兼唔執相
creative style一定唔好用camera standard.
係都要揀我會揀camera neutral 會好少少,但都係乙型肝炎
camera portrait 呃鳩人的. 乙型肝炎仲勁過camera standard.

如果真係好著重skin tone, 又好堅持唔執相
我會建議你轉會Can撚或者瀝乾...
新手想指教下
色差又點樣去睇

好多嘢喎....
Lateral CA,
Astigmatism
Coma
Contrast
Sharpness
Resolution
Bokeh
Distortion
Vignetting
Focus Shift

有啲嘢係MTF睇唔到

相反亦然

等等等等

唔該巴打 等我再研究下先
[quote]

你用咩gay?
creative style 都係係lightroom睇咗先決定用邊個profile.
一般都係用camera standard, 除非主題係人就用adobe standard
Sony camera standard啲膚色真係......個個乙型肝炎咁...

creative style一定唔好用camera standard.
係都要揀我會揀camera neutral 會好少少,但都係乙型肝炎
camera portrait 呃鳩人的. 乙型肝炎仲勁過camera standard.

sony portrait 係歐美人用
佢地膚太白反而加黃會好睇
冇一個style/profile係萬用
我自己都係影人多
用緊light+1+1+1 b1m0.5
neutral我都用過一排,感覺好死寂
light影藍色會有少少粉藍粉綠,加ev扮假日系
新手玩影相 睇中左A6000連16-50同55-210 定有其他型號好介紹
我見price 5300左右, 但爬過文巴打屌好景啲舖會二手扮一手
應該去邊買好
其實玩舊鏡同mf a7 a7ii係咪分別唔大
同埋唔太拍片既話
新手玩影相 睇中左A6000連16-50同55-210 定有其他型號好介紹
我見price 5300左右, 但爬過文巴打屌好景啲舖會二手扮一手
應該去邊買好

淨機買18105g
點都好過果兩枝
[quote]

你用咩gay?

我自己都係影人多

多謝兩位師兄解答,我用緊多年前買落的5T,上網都睇過新款機有中性和淡色風格選擇,近排一路都諗住換機,所以都想知道膚色有冇改善到,想請問知唔知道a6500揀白色白平衡會唔會改善到?b1m0.5會唔會有畫面偏藍嘅情況發生
[quote]

你用咩gay?

我自己都係影人多

多謝兩位師兄解答,我用緊多年前買落的5T,上網都睇過新款機有中性和淡色風格選擇,近排一路都諗住換機,所以都想知道膚色有冇改善到,想請問知唔知道a6500揀白色白平衡會唔會改善到?b1m0.5會唔會有畫面偏藍嘅情況發生

直出fuji 喇
死黑都好過sony d 色
一陣引左隻貓入黎貼圖咪望下
求指教:
考慮緊出a6300,主要for 旅行同行山影下風景相
鏡點配好
同4月尾先出機會唔會平點
求指教:
考慮緊出a6300,主要for 旅行同行山影下風景相
鏡點配好
同4月尾先出機會唔會平點

睇你要幾wide
應該去邊買好

淨機買18105g
點都好過果兩枝

唔該巴打
姐係淨買body加佢支原廠18105g鏡?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞