[sony/罪大滔天]用家集中討論區(4)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
係a6000,a6300, rx100 iv/v 之間掙扎緊

主要影小朋友,室內外都會
rx100 就方便易拎
a6000 應該最平?
a6300 個機身同埋好似對焦再快d,又有4K 拍片

如果a6000/a6300 都會買多支定焦
點揀好??

有幾多預算先得㗎 

a6300 + 24.8z啦 

影小朋友, 除非係影人哋啲小朋友
否則RX100 IV啦

出街又車又奶粉又尿片,老婆一抽二能
你就咩住相机袋
老婆一邊換片一邊沖奶
你就係度慢慢镜.
RX100 袋係褲袋俾人屌嘅機會大大減少

係a6000,a6300, rx100 iv/v 之間掙扎緊

rx100 就方便易拎
a6000 應該最平?

點揀好??

有幾多預算先得㗎 

否則RX100 IV啦

你就咩住相机袋
老婆一邊換片一邊沖奶
你就係度慢慢镜.

屌sor9ry yahoo 打字無鳩喇喇出殘體

rx100 就方便易拎
a6000 應該最平?

點揀好??

有幾多預算先得㗎 

否則RX100 IV啦

你就咩住相机袋,
老婆一邊換片一邊沖奶
你就係度慢慢换镜.

影自己小朋友呀
都有道理,我只係覺得差唔係好多價錢,但換鏡多野玩d

rx100 就方便易拎
a6000 應該最平?

點揀好??

有幾多預算先得㗎 

否則RX100 IV啦

你就咩住相机袋,
老婆一邊換片一邊沖奶
你就係度慢慢换镜.

影自己小朋友呀

唔換鏡有唔換鏡好呀
想好嘅質素,又細細部又唔使zoom
可以諗下RX1R II. 但價錢就...

rx100 就方便易拎
a6000 應該最平?

點揀好??

有幾多預算先得㗎 

否則RX100 IV啦

你就咩住相机袋,
老婆一邊換片一邊沖奶
你就係度慢慢换镜.

影自己小朋友呀

唔換鏡有唔換鏡好呀

rx1rii一般平民真係唔洗考慮
影自己小朋友我都會帶7rii
始終童年得一次
小朋友出街要食奶既階段好快過啫

rx100 就方便易拎
a6000 應該最平?

點揀好??

有幾多預算先得㗎 

否則RX100 IV啦

你就咩住相机袋,
老婆一邊換片一邊沖奶
你就係度慢慢换镜.

影自己小朋友呀

唔換鏡有唔換鏡好呀

rx1rii一般平民真係唔洗考慮
影自己小朋友我都會帶7rii
始終童年得一次
小朋友出街要食奶既階段好快過啫

你講純輕便就緊係RX100夠做啦,但係a6300第日大少少去旅行,都係配支18105/4或者1670/4就搞掂。

畫質無投訴,對焦快。遲下心郁想落坑,或者想套現,支鏡都唔會點跌。RX100就算遲吓都夠用嘅,係一部好副機。
新入左部A7s,正式加入sony大家庭
再問fe鏡最細支係咪35 2.8,想要支細鏡長插機身,35亦係我常用焦距

入左二手a7s +1
可用ISO真係唔講得笑

你地係學拍片既學生
其實我都幾想知會唔會有人唔拍片都買a7s

唔拍片真係無必要買A7s
我之前都有考慮過A7s II 定A7R II
之後我個friend一言驚醒夢中人

friend: 屌你老母on9 , 你買A7R II resize 到12mp 啲noise仲撚少過A7S II啦屌你老母!

我: 係喎!

雖然我都諗住慢慢接觸拍片
但我真係主力諗住用部a7s影相啵

A7r Resize做12mp,可能noise係睇落少過A7s, 但a7s既高iso可用程度滿足晒我想要既低光拍攝 呢樣係a7r做唔到既

日頭要用高解像度既野,我本身有canon工作機同埋有玩開菲林中底,所以a7s影相滿足到我平時需要架啦

如果只考慮機能
A7R II vs A7S II 同 A7R vs A7S

完全唔同

一代果時7R 原生只有6400 iso , 仲要6400 iso performance都好差
咁樣真係拉開咗7R 7S嘅定位
低光 + 拍片 = 7S
studio + 風景 = 7R

去到2代, 大家可用iso 真係差唔多..S II 最多最多多1-2 stop.
(假設A7R II resize到12mp)

我比較咗好耐7S II vs 7R II 好處只有以下
1. 12mp 拍4k 可以16:9 FF唔駛 pixel binning (detail D, 少啲rolling shutter)
2. S-log 3 (個人認為S-log 2 已夠DR, 用得呢啲機都唔係拍lord of the rings)
3. 1080p 120fps

以上全部都係拍片相關. 但影相方面A7R II優勝太多.
淨係PDAF 同 BSI sensor 已經唔知點解Sony 唔比S II

12MP 我個人覺得係夠用的,1DX 5D呢啲sports 旗艦都係咁上下姐

所以我係買2手A7S,
A7S mk2 對唔上佢個價
有無人用過FE 35.4 Zeiss ??

有,用緊呢支配a7ii
新入左部A7s,正式加入sony大家庭
再問fe鏡最細支係咪35 2.8,想要支細鏡長插機身,35亦係我常用焦距

入左二手a7s +1
可用ISO真係唔講得笑

你地係學拍片既學生
其實我都幾想知會唔會有人唔拍片都買a7s

唔拍片真係無必要買A7s
我之前都有考慮過A7s II 定A7R II
之後我個friend一言驚醒夢中人

friend: 屌你老母on9 , 你買A7R II resize 到12mp 啲noise仲撚少過A7S II啦屌你老母!

我: 係喎!

雖然我都諗住慢慢接觸拍片
但我真係主力諗住用部a7s影相啵

A7r Resize做12mp,可能noise係睇落少過A7s, 但a7s既高iso可用程度滿足晒我想要既低光拍攝 呢樣係a7r做唔到既

日頭要用高解像度既野,我本身有canon工作機同埋有玩開菲林中底,所以a7s影相滿足到我平時需要架啦

如果只考慮機能
A7R II vs A7S II 同 A7R vs A7S

完全唔同

一代果時7R 原生只有6400 iso , 仲要6400 iso performance都好差
咁樣真係拉開咗7R 7S嘅定位
低光 + 拍片 = 7S
studio + 風景 = 7R

去到2代, 大家可用iso 真係差唔多..S II 最多最多多1-2 stop.
(假設A7R II resize到12mp)

我比較咗好耐7S II vs 7R II 好處只有以下
1. 12mp 拍4k 可以16:9 FF唔駛 pixel binning (detail D, 少啲rolling shutter)
2. S-log 3 (個人認為S-log 2 已夠DR, 用得呢啲機都唔係拍lord of the rings)
3. 1080p 120fps

以上全部都係拍片相關. 但影相方面A7R II優勝太多.
淨係PDAF 同 BSI sensor 已經唔知點解Sony 唔比S II

12MP 我個人覺得係夠用的,1DX 5D呢啲sports 旗艦都係咁上下姐

所以我係買2手A7S,
A7S mk2 對唔上佢個價

2手A7s +1
想問而家買a6000加adaptor 插返原廠50.8 & 18-250,會唔會好笨?
焦距係咪會長左?
小拍片的

有冇人可以幫雨我
想問而家買a6000加adaptor 插返原廠50.8 & 18-250,會唔會好笨?
焦距係咪會長左?
小拍片的

有冇人可以幫雨我

點解要咁 你本身有amount鏡?
焦距係咪會長左?
小拍片的

有冇人可以幫雨我

答案: 唔會

用adpator同拍片與否無太大關係
個人經驗a6000加adaptor
只會改變對焦距離
用黎扮下微距鏡
但加長後係對唔到無限遠

如果可以增加焦距
我相信個個都用50mm加水喉通打雀
焦距係咪會長左?
小拍片的

有冇人可以幫雨我

點解要咁 你本身有amount鏡?

有,50.8 & 18-250
焦距係咪會長左?
小拍片的

有冇人可以幫雨我

只會改變對焦距離
用黎扮下微距鏡
但加長後係對唔到無限遠

如果可以增加焦距

我意思係18-250會唔會變左(9up)50-282咁樣
新手用Sony 機
請問相機影左既video 點
係張SD 卡拎番出黎
如果用MacBook 係咪要禁 套件顯示 之後拉番個MTS檔出黎
焦距係咪會長左?
小拍片的

有冇人可以幫雨我

只會改變對焦距離
用黎扮下微距鏡
但加長後係對唔到無限遠

如果可以增加焦距

咪就係話唔會
你估咁大支砲影雀係貪過癮咩
焦距係咪會長左?
小拍片的

有冇人可以幫雨我

只會改變對焦距離
用黎扮下微距鏡
但加長後係對唔到無限遠

如果可以增加焦距

咪就係話唔會
焦距係咪會長左?
小拍片的

有冇人可以幫雨我

只會改變對焦距離
用黎扮下微距鏡
但加長後係對唔到無限遠

如果可以增加焦距

咪就係話唔會
焦距係咪會長左?
小拍片的

有冇人可以幫雨我

只會改變對焦距離
用黎扮下微距鏡
但加長後係對唔到無限遠

如果可以增加焦距

咪就係話唔會

明白了
幾時出FE 24-105 F4 OSS
而家出a7ii會唔會好傻豬 4月發佈新機

但係而家又送1000現金卷,用嚟去Sony Store買Loxia/Batis 會唔會都係貴過出面細鋪

但係而家又送1000現金卷,用嚟去Sony Store買Loxia/Batis 會唔會都係貴過出面細鋪

買3粒原廠電亦得

買3粒原廠電亦得

張現金券係萬寧現金券, 唔係sony store 現金券
同埋推薦計劃個鏡頭現金券 係唔可以買loxia/batis/milvus 呢啲真蔡

鏡頭現金券優惠只係可以買假蔡
用a7第一代,買fe28好定儲錢上loxia35?
用a7第一代,買fe28好定儲錢上loxia35?

fe28 有原裝adapter 可以買
fe28 畫質都ok

loxia35 發色好, 35焦段個人覺得好用過28
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞