[sony/罪大滔天]用家集中討論區(4)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
想問而家買a6000加adaptor 插返原廠50.8 & 18-250,會唔會好笨?
焦距係咪會長左?
小拍片的

有冇人可以幫雨我

答案: 唔會

用adpator同拍片與否無太大關係
個人經驗a6000加adaptor
只會改變對焦距離
用黎扮下微距鏡
但加長後係對唔到無限遠

如果可以增加焦距
我相信個個都用50mm加水喉通打雀

我意思係18-250會唔會變左(9up)50-282咁樣

咪就係話唔會
你估咁大支砲影雀係貪過癮咩

明白了

a6000係apsc機嚟,等效焦距咪乘照番1.5。同埋用LA-EA2會無咗無限遠㗎咩 
而家出a7ii會唔會好傻豬 4月發佈新機

但係而家又送1000現金卷,用嚟去Sony Store買Loxia/Batis 會唔會都係貴過出面細鋪

買3粒原廠電亦得

張現金券係萬寧現金券, 唔係sony store 現金券
同埋推薦計劃個鏡頭現金券 係唔可以買loxia/batis/milvus 呢啲真蔡

鏡頭現金券優惠只係可以買假蔡

4月會唔會有A7iii

無人答到你
暫時只係firm 左 Sony file 左兩部機patent
根據以往code name, 係alpha series

有一部好大機會後sports 旗艦(類似1dx d5 之類)

另一部唔知係咩, 有機會係A7 iii
用a7第一代,買fe28好定儲錢上loxia35?

fe28 有原裝adapter 可以買
fe28 畫質都ok

loxia35 發色好, 35焦段個人覺得好用過28

好似記錯價,以為loixa 35六千蚊咁上下,啱啱睇hkprice要八千幾
定係考慮tokina 嗰支?
想問而家買a6000加adaptor 插返原廠50.8 & 18-250,會唔會好笨?
焦距係咪會長左?
小拍片的

有冇人可以幫雨我

答案: 唔會

用adpator同拍片與否無太大關係
個人經驗a6000加adaptor
只會改變對焦距離
用黎扮下微距鏡
但加長後係對唔到無限遠

如果可以增加焦距
我相信個個都用50mm加水喉通打雀

我意思係18-250會唔會變左(9up)50-282咁樣

咪就係話唔會
你估咁大支砲影雀係貪過癮咩

明白了

a6000係apsc機嚟,等效焦距咪乘照番1.5。同埋用LA-EA2會無咗無限遠㗎咩 

因為佢問加長支鏡
如果用la-ea2其實都唔算係加長
無無限遠係同mount下再加長
唔係就咁轉mount

可能我get唔到佢想問乜
所以答到1999
Full frame機身 (FE鏡頭) 與 APS-C機身 (E鏡頭) 相容性:
Full frame 機身 + FE 鏡頭 = 等效焦距X1
Full frame 機身 + E 鏡頭 = 等效焦距X1.5,像素 - 66%
APS-C 機身 + FE 鏡頭 = 等效焦距X1.5
APS-C 機身 + E 鏡頭 = 等效焦距X1.5

fe28 畫質都ok

好似記錯價,以為loixa 35六千蚊咁上下,啱啱睇hkprice要八千幾

tokina 邊支? 20 firin?
大佬個焦段好唔同喎
20 vs 28/35

fe28 畫質都ok

大佬個焦段好唔同喎
20 vs 28/35

Yes 主要想買枝廣角,35mm以下
求建議
一兩年內會上FF,而家用緊a6000
想去日本影下景同影下櫻花,同埋影下當地人既生活
手上有支1018同24.8,想入多支鏡去日本用,考慮緊18105g定係等效75 / 80左右既af定焦好 (e50.8 / fe55.8 / 其他好選擇)
唔該大家

fe28 畫質都ok

大佬個焦段好唔同喎
20 vs 28/35

firin 20 我睇過通loxia 21 比較
成像好好J
build 就難講。 Loxia 系列個build 真係好正
個對焦環順到呢。。。好似係水度浮咁

咁我諗巴打諗清楚想要咩焦段先好選擇啲
想問埋,有無adaptor 可以用番m4/3 d 鏡?
nex6 1850kit
最平既升級應該可以點?

ps想要zoom鏡 ,18105太大

但係而家又送1000現金卷,用嚟去Sony Store買Loxia/Batis 會唔會都係貴過出面細鋪

買3粒原廠電亦得

同埋推薦計劃個鏡頭現金券 係唔可以買loxia/batis/milvus 呢啲真蔡

姐係而家出機得1000萬寧,有人推薦就500鏡頭卷?仲要無得買真蔡

咁樣唔係好吸引咋啵

fe28 畫質都ok

大佬個焦段好唔同喎
20 vs 28/35

成像好好J
build 就難講。 Loxia 系列個build 真係好正

焦段無所謂,係錢問題姐
過六千,多數不考慮了

買3粒原廠電亦得

姐係而家出機得1000萬寧,有人推薦就500鏡頭卷?仲要無得買真蔡

咁樣唔係好吸引咋啵

都唔係嘅
係麻煩啲囉
我總共有1900 現金卷
A7R II + 90g macro
放左1770

sony fe 鏡都唔少好野
500 都唔少錢
同埋真蔡依家都唔係Zeiss 做架啦
咪又係Cosina 做。不過Zeiss 就MIJ, Sony 就人妖國
睇吓你點睇,作為一個做工廠嘅人可以話你知
邊度做係完全無關係。

fe28 畫質都ok

大佬個焦段好唔同喎
20 vs 28/35

成像好好J

焦段無所謂,係錢問題姐
過六千,多數不考慮了

2手16-35 f4. 搞掂
最平既升級應該可以點?

最平既升級應該可以點?

1670z
性價比係低,但係冇得揀
16-70焦段非常好用
最平既升級應該可以點?

1670za 唯一解

fe28 畫質都ok

大佬個焦段好唔同喎
20 vs 28/35

成像好好J

焦段無所謂,係錢問題姐
過六千,多數不考慮了

2手16-35 f4. 搞掂

咦,人地j過嘅
Btw會唔會好大枝
求建議
手上有支1018同24.8,想入多支鏡去日本用,考慮緊18105g定係等效75 / 80左右既af定焦好 (e50.8 / fe55.8 / 其他好選擇)
唔該大家

等距80左右係咪唔易影櫻花

買3粒原廠電亦得

4月會唔會有A7iii

無人答到你
暫時只係firm 左 Sony file 左兩部機patent
根據以往code name, 係alpha series

有一部好大機會後sports 旗艦(類似1dx d5 之類)

另一部唔知係咩, 有機會係A7 iii

通常發佈完幾時真係發售

我覺得一部係 A9
然後係rx1 iii
好糾結
用a7s拍event片
但冇五軸防震只能靠鏡身防震
但有時又想換支定焦大光圈喎
如果轉接canon有冇大光圈鏡開到IS拍片用?
求建議
唔該大家

等距80左右係咪唔易影櫻花

有24.8同超廣,一係18105/4,一係就55210用嚟遠攝。影景嘅特寫,要支Tele好啲喎。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞