[sony/罪大滔天]用家集中討論區(4)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
依家用緊NEX-5N
想UPGRADE 下部機身, 本身得3支APSC鏡
預1萬Budget 應該入手A7M2 定繼續APSC機

手上aps-c有咩鏡
1萬入a7ii 頂多只夠你買埋kit鏡
除非你賣哂d aps-c鏡
依家用緊NEX-5N

sony APSC得d定焦好用,zoom鏡想sigma/tamron出支17-55/2.8 zoom咁耐都仲未有
之前流出機code
Nokishita reports that Sony registered two new cameras with the following codes:

WW361847
Wi-Fi・Bluetooth
WW620081
Wi-Fi・Bluetooth

其中一部a9,另一部原來係4k e-mount video camera 唔係rx或者a7iii
http://www.sonyalpharumors.com/sony-announces-the-new-version-of-the-e-mount-umc-s3ca-camera-with-genlock-support/

a9s?
依家用緊NEX-5N

手上aps-c有咩鏡

留左係到得KIT SEL1855 同兩支停產左嘅 sigma 30mm f2.8 ex dn 同18mm f2.8 ex dn
全部唔值錢,
都係用kit鏡頂一排再買鏡
依家用緊NEX-5N

手上aps-c有咩鏡

留左係到得KIT SEL1855 同兩支停產左嘅 sigma 30mm f2.8 ex dn 同19mm f2.8 ex dn
全部唔值錢,
依家用緊NEX-5N

手上aps-c有咩鏡

留左係到得KIT SEL1855 同兩支停產左嘅 sigma 30mm f2.8 ex dn 同18mm f2.8 ex dn
全部唔值錢,

咁咪a7ii再收支大光圈定焦,或者直接揀手動老鏡又慳筆 
依家用緊NEX-5N

手上aps-c有咩鏡

全部唔值錢,

唔想手動的話或者轉駁
賣nex5n+10000 = a7ii+kit
賣sigma 19+30 =二手收 sony 28/2 取代 sigma 19mm
如果唔怕慢對焦,暗光對焦差可以 二手sony 50/1.8(千幾蚊) 取代 sigma 30mm,怕慢就菜個枝,但係貴好多(呢枝有買貴冇買錯)
native ff鏡除左原廠,菜,同泡菜三洋 暫時冇乜揀
依家用緊NEX-5N

手上aps-c有咩鏡

全部唔值錢,

唔想手動的話或者轉駁
賣nex5n+10000 = a7ii+kit
賣sigma 19+30 =二手收 sony 28/2 取代 sigma 19mm
如果唔怕慢對焦,暗光對焦差可以 二手sony 50/1.8(千幾蚊) 取代 sigma 30mm,怕慢就菜個枝,但係貴好多(呢枝有買貴冇買錯)
native ff 對焦鏡除左原廠,菜,同泡菜三洋 暫時冇乜揀
無新a7
無新a7

買新a9

貼去CANON區

唔好貼呀... threatening 打左threating 一陣比人笑呀
黎緊去日本旅行 想入支wide鏡 有無邊支推介
畢直 四五千
畢直 四五千

FF/APS-C?
畢直 四五千

FF/APS-C?

Sorry
A7ii 得Kit同 55.8
我聽日去買A7ii, 求受薦人。
TG: spacereturn
畢直 四五千

FF/APS-C?

Sorry

16-35/f4 係最佳選擇但係超筆直 依家二手都要6500(個人覺得最好)
28/2+21超廣轉 四千幾左右
索蔡個幾枝都超哂標
Samyang AF 14 F2.8 岩岩好合乎你標準,不過冇乜人用唔知好唔好
佢仲有24/1.4, 35/1.4 純e mount手動
Voigtlander都有出不過應該唔岩你
手動鏡唔係專為e mount而設計小心愈廣角愈會有紅移+崩角(貌似a7ii有改善)
畢直 四五千

FF/APS-C?

Sorry

16-35/f4 係最佳選擇但係超筆直 依家二手都要6500(個人覺得最好)
索蔡個幾枝都超哂標
Samyang AF 14 F2.8 岩岩好合乎你標準,不過冇乜人用唔知好唔好
手動鏡唔係專為e mount而設計小心愈廣角愈會有紅移+崩角(貌似a7ii有改善)

但35f2.8又唔夠廣 但我見呢支個價錢都可以接受
28f2 上網睇就成像好似一般
另外我想問sigma係咪無出e mount 如果想用sigma係咪一定要加adaptor?

買左x 2求受薦人
畢直 四五千

FF/APS-C?

Sorry

索蔡個幾枝都超哂標

另外我想問sigma係咪無出e mount 如果想用sigma係咪一定要加adaptor?

係,等多兩年就有sigma emount
畢直 四五千

FF/APS-C?

Sorry

索蔡個幾枝都超哂標

FE28/2 最大問題係畸變勁,即使機內修正左distortion,四邊都會降sharpness,無落distortion 修正會變小魚眼,好在佢本身sharpness 係幾高,修正左 都ok
發色比較一般

相反佢好處係幾多
第一佢輕,200g 好岩掛機頭,旅行,掃街,同無反細既特點好平衡
第二佢細,放係書包唔阻,c/n光圈2.8光圈都要52/58...mm口徑,n記枝28/1.8仲要 67 mm,所以佢畸變大係意料中事,價格算係比其他sony鏡實惠,如果做大一級口徑,coating 好d絕對係上乘之選
你當佢compact 系會舒服d,二手二千頭收到
畢直 四五千

FF/APS-C?

Sorry

索蔡個幾枝都超哂標

FE28/2 最大問題係畸變勁,即使機內修正左distortion,四邊都會降sharpness,無落distortion 修正會變小魚眼,好在佢本身sharpness 係幾高,修正左 都ok
發色比較一般

相反佢好處係幾多
第一佢輕,200g 好岩掛機頭,旅行,掃街,同無反細既特點好平衡
第二佢細,放係書包唔阻,c/n光圈2.8光圈都要52/58...mm口徑,n記枝28/1.8仲要 67 mm,所以佢畸變大係意料中事,價格算係比其他sony鏡實惠,如果做大一級口徑,coating 好d絕對係上乘之選
你當佢compact 系會舒服d,二手二千頭收到

頂未打完
49mm口徑有2.0光圈算叫超班

買左x 2求受薦人

上面嗰位唔係未買咩?咁直接做受薦人唔得咩 
我再推一推,如果有巴打係3月26前買機又未做到推薦人計劃既可以搵我https://t.me/yanchi

買左x 2求受薦人

巴打你部機幾時出既?
系你老母
除左識影相
唔該識埋打字

路過完畢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞