[sony/罪大滔天]用家集中討論區(4)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
新手玩影相 睇中左A6000連16-50同55-210 定有其他型號好介紹
我見price 5300左右, 但爬過文巴打屌好景啲舖會二手扮一手
應該去邊買好

淨機買18105g
點都好過果兩枝

唔該巴打
姐係淨買body加佢支原廠18105g鏡?

同埋我係主要想街拍影人 snap下
新手玩影相 睇中左A6000連16-50同55-210 定有其他型號好介紹
我見price 5300左右, 但爬過文巴打屌好景啲舖會二手扮一手
應該去邊買好

淨機買18105g
點都好過果兩枝

唔該巴打

1670z 都得嘅 貴d 但質素差唔多
想玩定焦咪sel50f18
55210 真係睇你想影咩 我就想搵枝85f18 replace 左佢
應該去邊買好

淨機買18105g
點都好過果兩枝

唔該巴打

55210 真係睇你想影咩 我就想搵枝85f18 replace 左佢

其實揀鏡頭好主觀
18105咁大碌街頭snap我會話唔方便,當然有人覺得zoom會就手
應該去邊買好

淨機買18105g
點都好過果兩枝

唔該巴打

其實揀鏡頭好主觀
18105咁大碌街頭snap我會話唔方便,當然有人覺得zoom會就手

見到佢想買55210 咁不如搵枝好d
應該去邊買好

淨機買18105g
點都好過果兩枝

唔該巴打

其實揀鏡頭好主觀

我見佢有兩枝鏡幾吸引
但55210又好大支 唔方便snap

淨機買18105g
點都好過果兩枝

唔該巴打

其實揀鏡頭好主觀

我見佢有兩枝鏡幾吸引

Sel50f18

唔該巴打

其實揀鏡頭好主觀

我見佢有兩枝鏡幾吸引

Sel50f18

好似唔錯
其實我見a6000好似都幾舊下 應該冇咩問題

其實揀鏡頭好主觀

我見佢有兩枝鏡幾吸引

Sel50f18

好似唔錯
其實我見a6000好似都幾舊下 應該冇咩問題

用緊 冇乜野
決定左買a6000加50f18

記住唔好買錯 fe50f18

係 sel50f18 oss

記住唔好買錯 fe50f18

係 sel50f18 oss

收到
[quote]

想請教吓你,如果唔執相,你會用咩白平衡和相片風格?影人像膚色有時偏黃,上網跟人地AWB B1M1,影出嚟又藍藍地

你用咩gay?
我100% AWB 除非拍片。
因為我影raw, 同埋一定執相.
creative style 都係係lightroom睇咗先決定用邊個profile.
一般都係用camera standard, 除非主題係人就用adobe standard
Sony camera standard啲膚色真係......個個乙型肝炎咁...

如果你堅持影JPG影印兼唔執相
creative style一定唔好用camera standard.
係都要揀我會揀camera neutral 會好少少,但都係乙型肝炎
camera portrait 呃鳩人的. 乙型肝炎仲勁過camera standard.

如果真係好著重skin tone, 又好堅持唔執相
我會建議你轉會Can撚或者瀝乾...

sony portrait 係歐美人用
佢地膚太白反而加黃會好睇
冇一個style/profile係萬用
我自己都係影人多
用緊light+1+1+1 b1m0.5
neutral我都用過一排,感覺好死寂
light影藍色會有少少粉藍粉綠,加ev扮假日系

多謝兩位師兄解答,我用緊多年前買落的5T,上網都睇過新款機有中性和淡色風格選擇,近排一路都諗住換機,所以都想知道膚色有冇改善到,想請問知唔知道a6500揀白色白平衡會唔會改善到?b1m0.5會唔會有畫面偏藍嘅情況發生

直出fuji 喇
死黑都好過sony d 色
一陣引左隻貓入黎貼圖咪望下

Sony 係需要後期,同埋要注意白平衡,尤其室內黃光燈
一係就加閃光燈直出會好多
sony直出d 色適合landscaped
[quote]

想請教吓你,如果唔執相,你會用咩白平衡和相片風格?影人像膚色有時偏黃,上網跟人地AWB B1M1,影出嚟又藍藍地

你用咩gay?
creative style 都係係lightroom睇咗先決定用邊個profile.
一般都係用camera standard, 除非主題係人就用adobe standard
Sony camera standard啲膚色真係......個個乙型肝炎咁...

creative style一定唔好用camera standard.
係都要揀我會揀camera neutral 會好少少,但都係乙型肝炎
camera portrait 呃鳩人的. 乙型肝炎仲勁過camera standard.

我自己都係影人多

咁就真係唔知喇,反正雖然我好鍾意Sony Alpha
但啲skin tone 真係

另外我仲有個tips 嘅。如果影raw.
堅持用camera standard .(個人好鍾意camera standard除咗skin tone之外)
膚色又覺得好黃。
可以係Lightroom 入面
HSL/Color/B&W 入面orange saturation 減15-20 左右
Skin Tone會正常返.
[quote]

你用咩gay?

我自己都係影人多

多謝兩位師兄解答,我用緊多年前買落的5T,上網都睇過新款機有中性和淡色風格選擇,近排一路都諗住換機,所以都想知道膚色有冇改善到,想請問知唔知道a6500揀白色白平衡會唔會改善到?b1m0.5會唔會有畫面偏藍嘅情況發生

直出fuji 喇
死黑都好過sony d 色
一陣引左隻貓入黎貼圖咪望下

Sony 係需要後期,同埋要注意白平衡,尤其室內黃光燈
一係就加閃光燈直出會好多
sony直出d 色適合landscaped

Agger, Sony 直出基本上都係加咗contrast同埋saturation.
留意下Sony 影草影葉就知. 好sharp 好pop 好靚
landscape 一流.

但因為加咗contrast 同saturation. 膚色一定唔滑唔靚
輕輕執下就Ok
http://www.stevehuffphoto.com/2017/03/29/the-sony-85-f1-8-lens-review-all-the-85-you-may-ever-need/

支85.8 真係OK wor!
同枝GM比又細枝好多,成像都ok. bokeh都比我想像中好
最重要係平好多
要入85嘅巴打真係可以考慮下呢支

入埋呢枝我就組成窮撚三寶
fe28/2,fe50/1.8,fe85/1.8

我都諗住入

女友係東京入左3800
平靚正
快同靚過nikon 支 85/1.8

堅持用camera standard .(個人好鍾意camera standard除咗skin tone之外)
膚色又覺得好黃。
HSL/Color/B&W 入面orange saturation 減15-20 左右

首先講返,「顏色準」同埋「膚色討好」係互相衝突
你覺得sony/nikon膚色黃,係因為現場燈光黃,黃種人皮膚真係黃
但係我地現代審美觀,覺得要白裡透紅先叫靚 (但事實上你唔係)
所以啲人鐘意fujifilm/ canon,佢地會內置profile會幫你打還原靚靚拳
但係除咗人像,仲有其他題材,例如風景/食物/動物等等,sony / nikon嘅誠實豆沙包就大派用場,fujifilm / canon學貓蛇講法藥水色

如果影RAW,Lr後製
橙色->降飽和,加明度 (效果=減少皮膚橙黃色,再令膚色光亮減少瘀黑)
綠原色->偏向紅色 (效果=減少黃綠,增加紅色,造成白裡透紅)
https://www.cool3c.com/article/87616

如果直出JPG,類似嘅操作就係
白平衡->B1M1 (效果=將全畫面偏向藍色及洋紅色,變相減黃減綠,但有時會令背景顏色不自然)
Light creative style-> 減少對比飽和,顏色偏向「純色」(偽淡色日系)
Neutral creative style ->減少對比飽和,顏色偏向「中性顏色」
EV 按情況+0.3 - 1.0,令膚色光亮減少瘀黑

不過我打咁大段野都係嘥氣,因為毒撚跟本冇乜機會影女
自己影開記實野多,膚色我唔多介意,我鐘意還原現場感,所以先揀sony

身為Sony fans都講返句,如果新手買機,主要影人像,幫仔女、女朋友、家人影相,買Fujifilm會輕鬆啲,買sony就唔該買埋lightroom

如果係影風景/建築,美食,記實/街拍,植物/生態,All in Sony
http://www.stevehuffphoto.com/2017/03/29/the-sony-85-f1-8-lens-review-all-the-85-you-may-ever-need/

同枝GM比又細枝好多,成像都ok. bokeh都比我想像中好
最重要係平好多

我都諗住入

女友係東京入左3800
平靚正

東京咩鋪頭啊

膚色又覺得好黃。

首先講返,「顏色準」同埋「膚色討好」係互相衝突
你覺得sony/nikon膚色黃,係因為現場燈光黃,黃種人皮膚真係黃
但係我地現代審美觀,覺得要白裡透紅先叫靚 (但事實上你唔係)
所以啲人鐘意fujifilm/ canon,佢地會內置profile會幫你打還原靚靚拳
但係除咗人像,仲有其他題材,例如風景/食物/動物等等,sony / nikon嘅誠實豆沙包就大派用場,fujifilm / canon學貓蛇講法藥水色

如果影RAW,Lr後製
橙色->降飽和,加明度 (效果=減少皮膚橙黃色,再令膚色光亮減少瘀黑)
綠原色->偏向紅色 (效果=減少黃綠,增加紅色,造成白裡透紅)
https://www.cool3c.com/article/87616

如果直出JPG,類似嘅操作就係
白平衡->B1M1 (效果=將全畫面偏向藍色及洋紅色,變相減黃減綠,但有時會令背景顏色不自然)
Light creative style-> 減少對比飽和,顏色偏向「純色」(偽淡色日系)
Neutral creative style ->減少對比飽和,顏色偏向「中性顏色」
EV 按情況+0.3 - 1.0,令膚色光亮減少瘀黑

不過我打咁大段野都係嘥氣,因為毒撚跟本冇乜機會影女
自己影開記實野多,膚色我唔多介意,我鐘意還原現場感,所以先揀sony

身為Sony fans都講返句,如果新手買機,主要影人像,幫仔女、女朋友、家人影相,買Fujifilm會輕鬆啲,買sony就唔該買埋lightroom

如果係影風景/建築,美食,記實/街拍,植物/生態,All in Sony

我感覺Sony 仲有野就係如果用眼控佢會識肖像模式咁

最重要係平好多

我都諗住入

女友係東京入左3800
平靚正

東京咩鋪頭啊

有冇FE90報價

如果用full auto,佢detect到面部就會套portrait creative style
跟住黃到hihi

如果用full auto,佢detect到面部就會套portrait creative style
跟住黃到hihi

影RAW嘅我真係唔知 

跟住黃到hihi

影RAW嘅我真係唔知 

raw 都好似改左白平衡咁
我向來raw+j

跟住黃到hihi

影RAW嘅我真係唔知 

我向來raw+j

不過可能係我錯覺

跟住黃到hihi

影RAW嘅我真係唔知 

我向來raw+j

不過可能係我錯覺

眼控係好鬼死好用,死襟d-pad中間粒制,死對隻眼,不過舊機冇得AF-C 眼控

最重要係平好多

我都諗住入

女友係東京入左3800
平靚正

日本平啲?
我下個月去大阪。去睇睇先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞