[sony/罪大滔天]用家集中討論區(4)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike

咁就真係唔知喇,反正雖然我好鍾意Sony Alpha
但啲skin tone 真係

另外我仲有個tips 嘅。如果影raw.
堅持用camera standard .(個人好鍾意camera standard除咗skin tone之外)
膚色又覺得好黃。
可以係Lightroom 入面
HSL/Color/B&W 入面orange saturation 減15-20 左右
Skin Tone會正常返.

首先講返,「顏色準」同埋「膚色討好」係互相衝突
你覺得sony/nikon膚色黃,係因為現場燈光黃,黃種人皮膚真係黃
但係我地現代審美觀,覺得要白裡透紅先叫靚 (但事實上你唔係)
所以啲人鐘意fujifilm/ canon,佢地會內置profile會幫你打還原靚靚拳
但係除咗人像,仲有其他題材,例如風景/食物/動物等等,sony / nikon嘅誠實豆沙包就大派用場,fujifilm / canon學貓蛇講法藥水色

如果影RAW,Lr後製
橙色->降飽和,加明度 (效果=減少皮膚橙黃色,再令膚色光亮減少瘀黑)
綠原色->偏向紅色 (效果=減少黃綠,增加紅色,造成白裡透紅)
https://www.cool3c.com/article/87616

如果直出JPG,類似嘅操作就係
白平衡->B1M1 (效果=將全畫面偏向藍色及洋紅色,變相減黃減綠,但有時會令背景顏色不自然)
Light creative style-> 減少對比飽和,顏色偏向「純色」(偽淡色日系)
Neutral creative style ->減少對比飽和,顏色偏向「中性顏色」
EV 按情況+0.3 - 1.0,令膚色光亮減少瘀黑

不過我打咁大段野都係嘥氣,因為毒撚跟本冇乜機會影女
自己影開記實野多,膚色我唔多介意,我鐘意還原現場感,所以先揀sony

身為Sony fans都講返句,如果新手買機,主要影人像,幫仔女、女朋友、家人影相,買Fujifilm會輕鬆啲,買sony就唔該買埋lightroom

如果係影風景/建築,美食,記實/街拍,植物/生態,All in Sony

👍

我感覺Sony 仲有野就係如果用眼控佢會識肖像模式咁

如果用full auto,佢detect到面部就會套portrait creative style
跟住黃到hihi

影RAW嘅我真係唔知 

raw 都好似改左白平衡咁
我向來raw+j

我都係raw + j (18m)
但個J 其實係用黎preview 用
7r2 齋raw preview ,想zoom 睇吓有無out focus
起碼load 4,5秒

影raw+j 7r2 preview 會自動用jpg 黎preview
秒zoom
http://www.stevehuffphoto.com/2017/03/29/the-sony-85-f1-8-lens-review-all-the-85-you-may-ever-need/

支85.8 真係OK wor!
同枝GM比又細枝好多,成像都ok. bokeh都比我想像中好
最重要係平好多
要入85嘅巴打真係可以考慮下呢支

入埋呢枝我就組成窮撚三寶
fe28/2,fe50/1.8,fe85/1.8

我都諗住入

女友係東京入左3800
平靚正
快同靚過nikon 支 85/1.8

東京咩鋪頭啊

有冇FE90報價

香港fe 90 都唔貴呀
康貨 6750 現金價送400 現金卷
就當你300放卷支鏡都係6470

2星期前先買完
都係想入支35 1.8
點解而家好似貴左咁多
都係想入支35 1.8
點解而家好似貴左咁多

APSC嗰支35/1.8?俾我會直入50/1.8同Sigma 30/1.4,或者24/1.8z啦 
都係想入支35 1.8
點解而家好似貴左咁多

APSC嗰支35/1.8?俾我會直入50/1.8同Sigma 30/1.4,或者24/1.8z啦 

50無咩興趣 室內驚窄得滯要企起身影野食
不過一句講晒 budget有限
都係想入支35 1.8
點解而家好似貴左咁多

Budget有限就緊係呢支啦 
都係想入支35 1.8
點解而家好似貴左咁多

重100g唔知拎得耐有無分別呢
利申 藍絲 用機果陣需要拎住全日(工作用途
都係想入支35 1.8
點解而家好似貴左咁多

APSC加支定焦鏡重極有限啦
都係想入支35 1.8
點解而家好似貴左咁多

係既 不過係大舊啲
岩岩睇左review 平咁多好似幾吸引
都係想入支35 1.8
點解而家好似貴左咁多

係既 不過係大舊啲

光圈大半級,又Sharp又平。唔使諗啦嘛 

係既 不過係大舊啲

不過發色鍾意sel多啲

如果用full auto,佢detect到面部就會套portrait creative style
跟住黃到hihi

影RAW嘅我真係唔知 

我向來raw+j

7r2 齋raw preview ,想zoom 睇吓有無out focus
起碼load 4,5秒

影raw+j 7r2 preview 會自動用jpg 黎preview
秒zoom

個j 我用黎wifi send相多,唔知點解得raw 佢會send 相會縮到勁細

係既 不過係大舊啲

不過發色鍾意sel多啲

對焦同OSS都係考慮因素

跟住黃到hihi

影RAW嘅我真係唔知 

我向來raw+j

起碼load 4,5秒

秒zoom

個j 我用黎wifi send相多,唔知點解得raw 佢會send 相會縮到勁細

因為冇機身解RAW,所以只send preview/thumbnail
http://www.stevehuffphoto.com/2017/03/29/the-sony-85-f1-8-lens-review-all-the-85-you-may-ever-need/

支85.8 真係OK wor!
同枝GM比又細枝好多,成像都ok. bokeh都比我想像中好
最重要係平好多
要入85嘅巴打真係可以考慮下呢支

入埋呢枝我就組成窮撚三寶
fe28/2,fe50/1.8,fe85/1.8

我都諗住入

女友係東京入左3800
平靚正
快同靚過nikon 支 85/1.8

東京咩鋪頭啊

有冇FE90報價

香港fe 90 都唔貴呀
康貨 6750 現金價送400 現金卷
就當你300放卷支鏡都係6470

2星期前先買完

生活有壓力報價只係r 下j痕
有冇巴打有用18-105搭A7R2用

我想賣左支24-240去 換18-105
用黎拍4K片好似幾好

用黎拍4K片好似幾好

18105g?
Apsc 鏡

用黎拍4K片好似幾好

28-135PZ

身為Sony fans都講返句,如果新手買機,主要影人像,幫仔女、女朋友、家人影相,買Fujifilm會輕鬆啲,買sony就唔該買埋lightroom

如果係影風景/建築,美食,記實/街拍,植物/生態,All in Sony

👍

主力拎黎影bb
但識人買sony 有平,焗住買sony...準備入手rx V

係既 不過係大舊啲

不過發色鍾意sel多啲

Sigma af係咪慢啲
oss就我比較少拍片 唔係太在意

係既 不過係大舊啲

不過發色鍾意sel多啲

AF-C得中間區域有泡泡對焦,其他同sel基本無分別。

係既 不過係大舊啲

不過發色鍾意sel多啲

做仆街係d人話以前成個mon
更新左firmware 先咁
反而想知30.4 係咪都會咁

係既 不過係大舊啲

不過發色鍾意sel多啲

做仆街係d人話以前成個mon
更新左firmware 先咁
反而想知30.4 係咪都會咁

30.4係支援哂所有對焦模式/範圍
但係只有中間範圍先有「真AF-C」,顯示上你可以用wide+af-c,實際上得中間先成功對焦到
https://youtu.be/tiLtOWlEs0g

仲有dpreview有post話af-s大光圈對焦有問題
但呢個唔知係firmware問題定user error
https://www.youtube.com/watch?v=wffYWgj8VYQ
There is a well known F2.0-autofocus-bug of the Sigma lens. AF-S is not working properly between f/1.7 and f/2.0 when using PAL (f/1.4 is fine). When using NTFC the problem is between f/1.4 and f/1.7. That's why many US users don't recognize that there is a problem but just think that the lens is not so sharp at open aperture. But it's a bug which Sigma knows well (they don't have a solution yet). Solution: The problem is completely gone if you use AF-C.
用返DMF算
成日都覺得對錯位焦
最後都手動對返果個位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞