[sony/罪大滔天]用家集中討論區(4)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
想買塊CPL比Z24.8,
300蚊budget,有冇清有推介?

300 CPL 就求其買一塊is ok.
呢個價錢隻隻差唔多

請教多少少,其實貴既CPL分別在於邊度?

主要係coating
同埋玻璃質素
個環質素

coating影響成像質數比較大.
有份
無coat
single coat
multi coat

500-600邊隻好 我見好多都賣Hoya 果隻

個人覺得
b+w = hoya pro1 -> kenko zeta ex-> heliopan(heliopan係貴但個人覺得質素好一般)
any full frame tele lense

for 雀雀

for 雀雀

雀雀

平 = 專接 Minolta 500R f8
要原生比得起前 = 70200 GM + 2x extender
米皇兼有胡力威師傅嘅雞肉 = 轉接EF 800 5.6 is usm

for 雀雀

雀雀

平 = 接 Minolta 500R f8
要求原生比得起= 70200 GM + 2x extender
米皇兼有胡力威師傅嘅雞肉 = 轉接EF 800 5.6 is usm

for 雀雀

雀雀

平 = 專接 Minolta 500R f8
要原生比得起前 = 70200 GM + 2x extender

睇黎都係d500+ 200-500
其實講到尾 有冇人整d 器材list

無啦
由第一個post講到第四個
想問有冇巴打有用緊a7ii 加天工3環
上contax g45/90 對焦快唔快
手上有枝g45諗緊入fe55 定入個天工3可以買多次90

推握
用a7第一代,買fe28好定儲錢上loxia35?

fe28 有原裝adapter 可以買
fe28 畫質都ok

loxia35 發色好, 35焦段個人覺得好用過28

平平地用28影景影星
有無得諗
用a7第一代,買fe28好定儲錢上loxia35?

fe28 有原裝adapter 可以買
fe28 畫質都ok

loxia35 發色好, 35焦段個人覺得好用過28

平平地用28影景影星
有無得諗

有得諗 光圈夠大
想要枝wide鏡
諗緊買唔買FE1635
一來AF 二來機動性大 三來蔡(雖然假)
或是loxia batis

利申 A7ii 得枝kit 叫做wide
想要枝wide鏡
諗緊買唔買FE1635

如果唔計手動
唔1635,基本上無乜好揀
得28/2.0 插convertor (21 or 16 eyes)
想要枝wide鏡
諗緊買唔買FE1635

如果唔計手動
唔1635,基本上無乜好揀
得28/2.0 插convertor (21 or 16 eyes)

仲有枝泡菜 14/2.8

無啦

01個邊師兄copy過黎
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1R9GW81LK18tEpJ8pVr8Ui8klSKdMophemqglhoYgaNM/edit#gid=0

[quote]其實講到尾 有冇人整d 器材list

無啦

01個邊師兄copy過黎
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1R9GW81LK18tEpJ8pVr8Ui8klSKdMophemqglhoYgaNM/edit#gid=0

嗚謝:g901062000
想要枝wide鏡
諗緊買唔買FE1635

3支都有

買咗Loxia 21先,之後再買Batis 25
之後又手痕收咗支2手FE1635

結論..
90%都係用FE16-35
因為實在太方便 同埋成像真係唔差.
成像方面係extreme corner有啲化(收到f8 可以改善)
但就算去到F8, 同batis/loxia F5.6 比
都係無咁好.
不過唔係聞相撚的話其實無所謂.

利申: A7R2
http://xico.media/review/carl-zeiss-batis-135mm/

J到出血
但個定價........
http://xico.media/review/carl-zeiss-batis-135mm/

J到出血

真係好正

中左六合彩就會買

J到出血

真係好正

中左六合彩就會買

我起馬中二次頭獎先考慮
http://www.sonyalpharumors.com/sigma-ceo-kazuto-yamaki-confirms-new-fe-lenses-brand-new-optical-design/

屌你,一打開sony rumor 以為 sigma CEO死撚左,嚇到我呢

J到出血

真係好正

中左六合彩就會買

我起馬中二次頭獎先考慮

兩千蚊美金啫
中一次頭獎都八球野啦
連登係咪Fuji 撚多過Sony 撚好多 身邊嘅朋友全部都用fuji冇得交換鏡用 e mount 鏡又貴到仆街
連登係咪Fuji 撚多過Sony 撚好多 身邊嘅朋友全部都用fuji冇得交換鏡用 e mount 鏡又貴到仆街

支持轉會

連登攝影台根本無人...

咁Fuji 呢2-3年真係hit呀。無計呢幾年興"文青" look
佢哋買機只會揀Fuji/GR/Olympus
其他牌子機個look 佢哋會覺得柒/毒
加上fuji機同鏡的確真係正嘅.

而家N/C/S 100%影相人買
Fuji/Olympus 40%影相人買, 60%當fashion accessory買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞