[sony/罪大滔天]用家集中討論區(4)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
batis 出135/2.8

點解唔出135/2 APO

我覺得太多定焦,出下變焦啦
我一直未入變焦
28-70kit 唔係唔好,但唔合乎要求
24-70/F4 加左藍標 價mark up左,但質素vs價錢 覺得麻麻
24-70/F2.8 無OSS 各方面係好但係個價又到我唔捨得買
16-35又係貴...
24-240 不適合掛機頭
Sony 一唔係85定有成三枝或者50(55)定連埋Samyang有成5枝
遠焦既又好奇怪出哂變焦70-300,話會出既100-400, 70-200, 無咩400/F4 ,但我冇乜需求
我一直等梗佢出24-105
或者副廠出 native 24-70 唔要mc-11

無反其實都係玩prime多.
Sony出鏡章法正常
靚嘅Zoom全部都大炮咁.
如果個用得大炮,啲人不如直接用DSLR
起碼唔會頭大身細 渣上手平衡好多
24-105 出得我估同canon L 差唔多size.

而家出幾支大三元都係叫做"我有出架 唔好話我無得比你揀呀"
老老實實係街見到A7 系列,97%以上都係用Prime
可能小弟孤陋寡聞.. A7插枝70200 2.8 真係完全未見過

有少少想出支2470 2.8
但係放上機真係太大支
個比例好奇怪

不過枝鏡成像係好J嘅

我a7r 冇oss 唔洗諗咁制
我自己唔太介意鏡身重定機身重或者大舊樣,最怕net weight 重

不如放咗7r 俾少少錢upgrade做A7 II啦巴打

upgrade左都冇錢買鏡 同埋喜歡高像素 要up 都上a7rii

24mp 都唔差喎

其實未用a7r 之前係咁同朋友借a7ii + 28-70,結果都係鐘意a7r(可能係28-70問題) 多d或者之前用Sigma dp1m 10秒save一張相,40張用一粒電...呢d慢訓練到慢慢黎,而且俾佢搞到鐘意左sharpness
A6300 如果budget有限(1-2k鏡)kit set 定跟其他鏡?
想要wide小小

Sel20f28

平梗係Sigma 19/2.8啦

Afc 廢左之外幾好
新手想問

筆直7000~8000(包埋鏡)
多數會影景 + 人 會成日拍片 類似Vlog
想玩住一支鏡先 玩熟左先再考慮買境 主要打算遲啲去旅行 Exchange 周圍去影相同拍片

本身想A6000 + 1670
但見到又話A6300 拍片又4K又好似勁啲 想知到底對一個新手而言 兩者分別大唔大
本身有部細機G7X做副機

1. A6000 + 1670Z
2. A6300 kit set 1650

2個價錢差唔多 應該點簡 巴打俾下意見

如果以後唔會再買鏡 我會揀1

因為我想廣角多小小 如果6300唔用kit鏡 應該用咩好?

Sure a6000 + 1670z啦。

但其實唔嫌大,a6000 + 18105/4都好夠用。再Wide啲咪收支12/2.8或者平啲12/2 
A6300 如果budget有限(1-2k鏡)kit set 定跟其他鏡?
想要wide小小

Sel20f28

平梗係Sigma 19/2.8啦

Afc 廢左之外幾好

sigma 快d 出native FE mount 唔好再用mc-11
我真係買唔起sony 靚鏡
新手求教
之前用A77配Sigma A-Mount 50 F1.4,用咗一排,最後放咗部機淨低咗支鏡。依家想買返部機影相,主要室內影人>室外人同景>貓,Budget 4000~6000(淨機,諗住用返支鏡),有冇推介?
https://voigtlaender.com/news.html

有冇巴打都等緊呢支鏡
me真係好期待. 福仔大光圈習性 我都預咗紫邊一定勁到仆街
不過呢個size 35 1.4 native e-mount support exif LR lens correction.
真係獨家

巴打同好!我都覺得好正,不過好似要900美,而家玩緊VM40

900美可以接受
要sharpness 就唔會玩福仔
福仔哋rendering 都幾靚
係衰在死唔用外或者內灣光圈葉
檸檬散景

支40 1.2都好吸引
不過我鍾意35焦段,40未用過唔知差得遠唔完
同埋支35夠晒細枝 啱晒我要求

900美好貴啵

不如直上ZM 35.4

RF 鏡插mirrorless 邊位化晒呀巴打

我知,我影大光圈好少用extreme corner,影景收到5.6即刻sharp晒
支鏡中間80%成像超班,bokeh星芒我至愛

同埋,ZM同VM真係兩個世界

其實...如果唔係corner smear
我會直接上35 lux...
但覺得比咁貴買枝鏡,之後成像唔完美覺得心有啲唔舒服
嘩我屌...

Batis 135 2.8 APO
1999 美金...

果然玩FE mount 要預咗買鏡比人斬

FF e mount 再加埋蔡

梗係一頸血啦

Sony mount啲鏡真係好撚貴呀 我屌
睇下
24-70L vs 24-70 GM
16-35L vs 16-35Z

24-70個差價夠錢買多個body

同埋支batis 135 APO我諗住頂盡 1500-1600美金左右
我又再次低估咗Sony同Zeiss 嘅定價能力

咁q貴,用番135.8玩轉接算

RF 鏡插mirrorless 邊位化晒呀巴打

我知,我影大光圈好少用extreme corner,影景收到5.6即刻sharp晒
支鏡中間80%成像超班,bokeh星芒我至愛

同埋,ZM同VM真係兩個世界

其實...如果唔係corner smear
我會直接上35 lux...
但覺得比咁貴買枝鏡,之後成像唔完美覺得心有啲唔舒服

我可能會入部m film玩,所以還好

Btw

Crop

唔錯喎 
想問有冇巴打有用緊a7ii 加天工3環
上contax g45/90 對焦快唔快
手上有枝g45諗緊入fe55 定入個天工3可以買多次90
想買塊CPL比Z24.8,
300蚊budget,有冇清有推介?

300 CPL 就求其買一塊is ok.
呢個價錢隻隻差唔多

呢個價錢隻隻差唔多

請教多少少,其實貴既CPL分別在於邊度?

呢個價錢隻隻差唔多

主要係coating
同埋玻璃質素
個環質素

coating影響成像質數比較大.
有份
無coat
single coat
multi coat

呢個價錢隻隻差唔多

主要係coating
同埋玻璃質素
個環質素

有份
無coat
single coat
multi coat

500-600邊隻好 我見好多都賣Hoya 果隻

呢個價錢隻隻差唔多

主要係coating
同埋玻璃質素
個環質素

有份
無coat
single coat
multi coat

B+W啦 偏色算少
我用breakthrough
美國貨 鬼佬高度推薦

呢個價錢隻隻差唔多

主要係coating
同埋玻璃質素
個環質素

有份
無coat
single coat
multi coat

B+W啦 偏色算少
我用breakthrough
美國貨 鬼佬高度推薦

300 budget 一上就上到B+W
B+W 49mm MRC slim 好似要6-700左右
any full frame tele lense
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞