[sony/罪大滔天]用家集中討論區(4)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
腳架得兩個玩法
1-貴買平用,整支靚野
2-執支大陸穩陣野/仲要2手

我支大碳腳都係打仗先用
平時都係用大陸300蚊貨仔(可以反摺)
腳架得兩個玩法
1-貴買平用,整支靚野

我支大碳腳都係打仗先用

想問枝fe85 1.8入唔入得過?有無師兄俾d意見

目前得一枝1635
我聽日去買A7ii, 求受薦人。
TG: spacereturn

買左x 2求受薦人

巴打你部機幾時出既?

4月22

2樣我都無

巴打你tg我,我有人推介畀你。

呢2日好忙,而家先上水
tg: nakatamayaba
想問枝fe85 1.8入唔入得過?有無師兄俾d意見

目前得一枝1635

需要,可入,抵用。
諗住買枝腳架旅行用,
八爪魚是咪最好選擇?
OR 有無其他更好選擇?
如果買八爪魚,用緊a6000 KIT , 買SLR-Zoom 是咪已經夠?
http://joby.com/gorillapod-slr-zoom
上price 睇SLR-Zoom 同focus 差成倍價錢
腳架得兩個玩法
1-貴買平用,整支靚野

我支大碳腳都係打仗先用

其實我早排淘咗支Sirui N1204X + k10x
真係唔錯 起碼同我支7年G嫂 差唔多...
諗住買枝腳架旅行用,
八爪魚是咪最好選擇?
OR 有無其他更好選擇?
如果買八爪魚,用緊a6000 KIT , 買SLR-Zoom 是咪已經夠?
http://joby.com/gorillapod-slr-zoom
上price 睇SLR-Zoom 同focus 差成倍價錢

睇你影咩.
5秒快門內 應該八爪魚ok
有無人用過支35 2.8?
覺得點?
覺得點?

幾好唔錯
特別係萬用
唔好就係無咩特點
覺得點?

幾好唔錯
特別係萬用
唔好就係無咩特點

我已經有支55 1.8 仲值唔值得入呢支?
覺得點?

幾好唔錯
特別係萬用
唔好就係無咩特點

我已經有支55 1.8 仲值唔值得入呢支?

唔多值
睇你鍾唔鍾意35
呢支35 有個缺點,放大率細,對焦距遠
唔夠「萬用」,做食飯鏡就一般般
除此之外成枝都好打得,但就無咩特別賣點
只可以講係平凡但高質
新手有一樣野煩左好耐..
我本身有A6000機+1650
依家心郁郁想買多一個鏡頭
但係下唔到決定.
我影相主要係FOR 去旅行用, 係香港接近冇影相咁濟.
旅行影既相比較係想紀綠自己去過既地方, 睇過既景色.
係去日本果陣1650 就冇咩問題
但去歐州, 好多時係室內(教堂/博物館)同夜晚個問題就出現

RESEARCH既時侯有唸過1670, 18105G, 24F18
但係唔知點選擇好
1650/1670相片既分別仲未研究
18105G 聽講性價比高, 重量我渣過下手, 睇下都係重1670 100G , 分別對我黎講唔算大
24F18 大光圈, 對我室內同夜晚好有幫助

有唸過慳返D 錢睇下上唔上ff.
但係我自己感覺上就想用相機記錄旅行既細節, 而唔係追求好極致既美.
暫時唔會想扔本入ff

唔知各位有冇咩意見比到我
但係下唔到決定.

RESEARCH既時侯有唸過1670, 18105G, 24F18
但係唔知點選擇好
18105G 聽講性價比高, 重量我渣過下手, 睇下都係重1670 100G , 分別對我黎講唔算大

但係我自己感覺上就想用相機記錄旅行既細節, 而唔係追求好極致既美.
暫時唔會想扔本入ff

你要大光圈
F4應該唔夠力
有冇巴打有中一50 0.95?
有無評價?
最近唔知做咩好想買嚟玩下
但係下唔到決定.

但係唔知點選擇好

暫時唔會想扔本入ff

你要大光圈
F4應該唔夠力

預算夠既前提下 24蔡啦
其實35呢個焦距 如果想要autofocus好似無咩選擇

學我咁玩MF 用Loxia 35啦

六七千蚊買支手動鏡都唔知值唔值

那有錢

loxia系列直頭超值

M奶郁下都10幾20k一支咪又係MF

loxia系列直頭超值

M奶郁下都10幾20k一支咪又係MF

非常好用
有Peaking根本好易對到焦

一支35走天涯就夠
但係下唔到決定.

但係唔知點選擇好

暫時唔會想扔本入ff

你要大光圈
F4應該唔夠力

有冇咩詳細原因可以講下.?
有點怕去旅行但係得1650 會唔方便
到時又要逼住上1670/18105G 就好似買部FF機一樣咁.
但係下唔到決定.

但係唔知點選擇好

暫時唔會想扔本入ff

你要大光圈
F4應該唔夠力

有冇咩詳細原因可以講下.?
有點怕去旅行但係得1650 會唔方便
到時又要逼住上1670/18105G 就好似買部FF機一樣咁.

你夠錢買部FF都要夠錢買鏡㗎,咪又係咁。你未知1670同1650嘅相片分別,即係非重點唔使理焦段住。

但係你知道室內同夜晚唔夠光,咁你需要嘅係大光圈鏡頭。預算唔多,就Sigma 30/1.4 | c啦,預算鬆就一步到位買番原廠蔡司24/1.8z啦 

30/1.4都嫌貴,就求其收支手動舊鏡啦 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞