[sony/罪大滔天]用家集中討論區(4)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
香港Sony A7R II 終於肯減價
而唔係送粒黃豆俾人

Sorry減到20,990
睇怕街價17,990 買到

仲有10日就公布新機
而家先肯減會唔會太遲
要買都唔差在等多陣啦

香港Sorry係咁屎忽鬼
全世界Sorry都減晒,係香港唔減
香港人好恰啲
肯減價唔係直接phase out算係有進步
而唔係送粒黃豆俾人

4個月前23k入 好撚心痛
而唔係送粒黃豆俾人

早買早享受呀 
而唔係送粒黃豆俾人

早買早享受呀 

yes me都係上個月19990入
扣埋賣咗果啲萬寧卷即係比咗18600左右
Fe 85 1.8 同 batis 85 睇review 又真係相差不大, 好難揀

https://www.youtube.com/watch?v=f0FDUxevb3o
呢度有冇人影星?

我岩岩去旅行拎a7s+kit鏡影星,
計過用500 rule, 28mm 快門應該都可以去到17",
咁安全起見, 我快門就用13" ,
返黎睇返d相, 雖然中間都係ok, 但放大睇, 四邊d星都仲係有d星軌,
我想問係咪正常, 定係其實快門要再壓低d? 亦或係鏡頭/其他配件問題?

ps, 我係用10秒倒數影的
呢度有冇人影星?

計過用500 rule, 28mm 快門應該都可以去到17",
返黎睇返d相, 雖然中間都係ok, 但放大睇, 四邊d星都仲係有d星軌,
我想問係咪正常, 定係其實快門要再壓低d? 亦或係鏡頭/其他配件問題?

有星軌,咪即係快門太耐 
呢度有冇人影星?

有星軌,咪即係快門太耐 

佢話中間無事,邊緣先有,會唔會本身鏡頭coma aberration勁
呢度有冇人影星?

有星軌,咪即係快門太耐 

佢話中間無事,邊緣先有,會唔會本身鏡頭coma aberration勁

有可能,亦有可能中間係北極星嗰類中心星 
呢度有冇人影星?

有星軌,咪即係快門太耐 

倒數幾多秒唔關事
數完先開始曝光
其實2秒就夠
巴打們 如果想自拍婚紗照 你地覺得邊支鏡係必用
已有 24 1.8 KIT 鏡 同 55-210

婚紗照比錢人賺啦
巴打們 如果想自拍婚紗照 你地覺得邊支鏡係必用
已有 24 1.8 KIT 鏡 同 55-210

婚紗照比錢人賺啦

攞苦嚟辛
巴打想問下邊度買rx100 v最平又信得過, 聽日諗住買

星際有間專賣sony
小弟用緊a7
大家有冇長焦距舊鏡推介??
要配咩轉環?
因為budget有限
麻煩大家

星際有間專賣sony

本來頭先諗住走去買,點知最尾去咗買部DAP番黎不過都係sony
小弟用緊a7
要配咩轉環?
因為budget有限
麻煩大家

AF定MF?
AF最平應該都係beercan

af mf都得呀
係咪minolta beercan f4 70-210?
小弟用緊a7
要配咩轉環?
因為budget有限
麻煩大家

AF定MF?

af mf都得呀

係呢支㗎啦,再唔係接環配龍仔70-300 vc 
小弟用緊a7
要配咩轉環?
因為budget有限
麻煩大家

AF定MF?

af mf都得呀

係呢支㗎啦,再唔係接環配龍仔70-300 vc 

A005正呀 好利

放下野食相
a6000+20mm f2.8 直出
呢度有冇人影星?

有星軌,咪即係快門太耐 

倒數幾多秒唔關事
數完先開始曝光
其實2秒就夠

如果中間冇拖尾,邊緣拖尾應該係慧星像差
出現呢個現像係正常,通常頂級既鏡先會修正

截取 moblie01

彗星像差是光線在中心軸外面的光線射入鏡片後,無法在同一個點上匯聚的現象,如上左圖,鏡頭左邊過來的光線無法在右邊的感光元件上匯集成一點,越偏離鏡頭中心軸的光線偏離的會越嚴重。最後就成了右邊的畫面,畫面最中心的光點維持點狀,但只要越偏離中心,點光源散開的程度就越明顯。由於散的方式通常如上右圖所示,看起來有點像是彗星,所以又稱為彗星像差。通常這種現象會在大光圈的時候出現。所以等一下我們僅比較光圈全開的部分。

這是過去我們在鏡頭的介紹中比較少測試到的內容,因為C家與N家近年少有宣稱針對對彗星像差做修正的鏡頭。Nikon在1977與1994分別有推出兩顆專為消除這種現象而設計的銘鏡,一個是58mm f/1.2 NOCT,又被稱為「夜之后」;另一個則是被稱為「百變妖」的28mm f/1.4D。兩顆都非常有名,但它們現在的二手價是10萬新台幣左右。最近Nikon也新推出了一款58mm f/1.4G,據說也有專為彗星像差做修正。然而Zeiss號稱這顆鏡頭將他們最頂級的製鏡工藝都灌注在Otus 1.4/55上頭,就一定要來檢查看看它的表現如何。不過我們沒有借到58mm f/1.2 NOCT、28mm f/1.4D以及最近的58mm f/1.4G上述這三款鏡頭,手邊只有Nikon 50mm f/1.4G以及50mm f/1.8D

Otus 1.4/55 @f/1.4

Nikon 50mm f/1.4G @f/1.4

Nikon 50mm f/1.8D @f/1.8

先不提到彗星像差的部分,我們可以用紫邊的角度來看。這是位於板橋的新北耶誕城,這裡晚上燈火通明,但絕大多數的LED都是白色的,其中有部分的紫色燈。各位可以看看三顆鏡頭拍出來的成果中,那些是一整排都紫色燈呢?Otus也有紫邊,但相對來說低很多,抑制的成果非常好。

中間與右邊兩顆鏡頭光點都長了翅膀,這就是彗星像差,只不過跟前面的範例圖片長得不太一樣就是了。最左邊的Otus 1.4/55也有,不過相對來說小了非常多,如果是看縮圖的話也遠比另外兩顆鏡頭來的不明顯。消除彗星像差就是過去58mm f/1.2 NOCT與28mm f/1.4D珍貴的地方(當然現在的二手價太誇張了),這顆Otus 1.4/55雖然沒有特別說明有消除彗星像差的功能,但在APO嚴苛的標準之下也能夠讓彗星像差被壓制到非常低的程度

我們來看看對焦點。三顆鏡頭都是合焦的狀態,對焦的位置在畫面右邊數過來第五棵樹,但Otus的我對到第六棵樹去了。雖然中間跟右邊的兩位很像沒對到焦,但我已經確認過非常多次,它們是準焦的,而這兩棵鏡頭的彗星像差在這裡也長得比較像彗星,如果你點原圖來看的話會發現,越往畫面四周,這些彗星會逐漸長出翅膀來...
source :https://www.mobile01.com/newsdetail/14301/zeiss-otus-distagon-55mm-f1-4

星際有間專賣sony

D基地
而唔係送粒黃豆俾人

早買早享受呀 

yes me都係上個月19990入
扣埋賣咗果啲萬寧卷即係比咗18600左右

我第一日見sony 出A7RII 個時想狗沖,然後覺得貴無錢,等下諗住趺少少入,結果熊本地震完逆市升番 ,之後諗諗下A7 一代好快玩完,覺得差唔多時間就三代又差唔多黎,又諗住等下,等下又等下,咪搞到咁..無買過
想買a6000 kit
有無鋪項好推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞