[sony/罪大滔天]用家集中討論區(4)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
https://voigtlaender.com/news.html

有冇巴打都等緊呢支鏡
me真係好期待. 福仔大光圈習性 我都預咗紫邊一定勁到仆街
不過呢個size 35 1.4 native e-mount support exif LR lens correction.
真係獨家

反而我鐘意老娃多d
又係個句我窮 兩樣都買唔起

老娃邊支? 我好似無見佢有35mm
同埋我見過老娃啲鏡sample
啲flare 勁到呢... 同埋普遍反差都低
強國做optic ok但啲coating真係未得

其實佢無出
我見佢抄福仔出12mm 15mm 不其然就覺得佢會出 35mm
老蛙12mm 個支好想j,再加上佢整到d鏡可玩味十足,有多少期待佢帶俾攝影界新沖擊

所以話佢optic做得好呀
12mm 果枝distortion好細
可惜強國做multi coat技術真係唔掂
咁嘅optical design加埋好嘅coating技術就真係掂喇!
https://www.dslrmagazine.com/pruebas/voigtlander-nokton-40-mm-f12-toma-de-contacto/

福仔支40 1.2 e mount 雖然唔係好sharp.
紫邊跟足福仔傳統夠晒勁紫邊

但顏色同埋反差幾好J wor!
黎緊7月去旅行 得支kit同支手動50 1.4
想入支鏡去旅行 應該買邊支好 因為會去行山 會影下風鏡咁
另外我見好多人話fe55都唔差 呢支又值唔值得入手
利申:A7M2

標準答案
FE 16-35 F4

FE55 個人非常唔鍾意.
好處係sharp. 真係好sharp. 我諗算係全世界最少top 3 sharp 嘅鏡
(135 format嚟講)
唔好處係 發色好麻麻,洋蔥圈散景,二線性散景
鍾意1:1 zoom 聞pixel 嘅就值得買嘅呢支

FE55都二線?
散景好撚柔喎
嫌佢有少少柔過濃

sorry up錯。係洋蔥圈姐
二線性係我支loxia 50
https://voigtlaender.com/news.html

有冇巴打都等緊呢支鏡
不過呢個size 35 1.4 native e-mount support exif LR lens correction.
真係獨家

反而我鐘意老娃多d

其實佢無出
我見佢抄福仔出12mm 15mm 不其然就覺得佢會出 35mm
老蛙12mm 個支好想j,再加上佢整到d鏡可玩味十足,有多少期待佢帶俾攝影界新沖擊

之前有巴打post過
Laowa QC同造工好撚差

咁劣?!
之前我係其他forum 見到有人買e mount 版,結果好似個鏡頭法籣距唔準,去唔到無限遠對焦 要搞到換貨之後先搞好
nex6 1850kit
最平既升級應該可以點?

ps想要zoom鏡 ,18105太大

1670za 唯一解

收支2手都係3千尾

有冇巴打都等緊呢支鏡
真係獨家

反而我鐘意老娃多d

其實佢無出

所以話佢optic做得好呀
12mm 果枝distortion好細
可惜強國做multi coat技術真係唔掂
咁嘅optical design加埋好嘅coating技術就真係掂喇!

我呢d窮j 唔求coating 反差,我連fe50/1.8 都夠膽用忍受到有真咩用唔出
最平既升級應該可以點?

1670za 唯一解

收支2手都係3千尾

見過好多支都賣四千幾 通常賣嗰啲都係行貨
仲要四千幾都係比人搶
最平既升級應該可以點?

1670za 唯一解

收支2手都係3千尾

仲要四千幾都係比人搶

可能佢打錯
最平既升級應該可以點?

1670za 唯一解

收支2手都係3千尾

仲要四千幾都係比人搶

可能佢打錯

依家啲人賣過保行貨仲貴過一手水貨
不過zoom鏡 18105真係好野黎 唔好睇佢大大支 其實幾輕
不過真係在意體積就比多啲買1670z 啦

之前有巴打post過
Laowa QC同造工好撚差

咁劣?!
之前我係其他forum 見到有人買e mount 版,結果好似個鏡頭法籣距唔準,去唔到無限遠對焦 要搞到換貨之後先搞好

https://www.facebook.com/photosecretshk/posts/1843470549233517

估唔到咁多呢d case

有冇巴打都等緊呢支鏡
真係獨家

巴打同好!我都覺得好正,不過好似要900美,而家玩緊VM40
訂左支100GM,聽日終於到貨

有冇巴打都等緊呢支鏡
真係獨家

巴打同好!我都覺得好正,不過好似要900美,而家玩緊VM40

900美可以接受
要sharpness 就唔會玩福仔
福仔哋rendering 都幾靚
係衰在死唔用外或者內灣光圈葉
檸檬散景

支40 1.2都好吸引
不過我鍾意35焦段,40未用過唔知差得遠唔完
同埋支35夠晒細枝 啱晒我要求

等睇巴打你啲sample!

等睇靚靚model

有冇巴打都等緊呢支鏡
真係獨家

900美可以接受
檸檬散景

支40 1.2都好吸引

900美好貴啵

等睇靚靚model

無model
會去試下夜景光班

有冇巴打都等緊呢支鏡
真係獨家

900美可以接受
檸檬散景

支40 1.2都好吸引

900美好貴啵

係唔平
但搵左好耐細支鏡35mm f2 左右光圈
本來諗住35 cron/lux
但轉接之後corner smearing
又唔想改sensor thin filter.

福仔反而比我預算平左
最仲要係有電子接點,等LR update 左
lens correction 方便快捷

有冇巴打都等緊呢支鏡
真係獨家

900美可以接受
檸檬散景

支40 1.2都好吸引

900美好貴啵

係唔平

福仔反而比我預算平左

有枝福仔35 用接環落去a7到影都係

有冇巴打都等緊呢支鏡
真係獨家

900美可以接受
檸檬散景

支40 1.2都好吸引

900美好貴啵

係唔平

福仔反而比我預算平左

有枝福仔35 用接環落去a7到影都係

好似全部RF 鏡都有呢個問題
要sensor 換薄玻璃線解決度
睇文章話改薄玻璃會提升畫質,連自動鏡都會,但我睇相感覺分別不大
睇文章話改薄玻璃會提升畫質,連自動鏡都會,但我睇相感覺分別不大

主要係RF wide angle 鏡 corner smearing可以解決姐
但係原生鏡表現反而會差咗
原生e mount鏡係跟原廠2mm 玻璃設計

如果買部機嚟9成以上都係用contax G, leica M 之類就值得改filter嘅
好似我呢啲都係原生鏡為主,得閒玩下RF鏡,改filter真係捉蟲入屎忽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞