裘千仞同其他四絕比,實力如何?

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
點解會有人覺得楊過>周伯通

傷心版楊過vs周伯通,只係打成平手無結果
情況係:
1.老頑童要雙手先應付到黯然
2.老頑童留手引楊過出多幾招黯然
3.楊過只係肯出幾招黯然吊癮
4.打耐左老頑童年老唔夠氣

兩面都留手,講唔上全力
而且最後華山論劍亦快速帶過「中頑童」

點樣計最多都係平手,唔係楊過>周伯通

一個咁老(反老還童係比喻即)
一個壯年
打和當楊過輸啦
首先,金庸筆下角色應以時序分武功高低
因為年代較久遠有較多幻想空間 相反較近代既人會貼地啲

例如
天龍八部果個時代,就連阿朱呢個咁普通既女仔都識點穴既功夫,反而去到近代啲 陳家洛使出點穴已經好勁

天龍八部直頭痴線到換眼都得

其實咁諗都好合理,好多時傳授武功都講機緣 有好多勁既神功都會就咁流失左,可能搵唔到傳人

理論上 係金庸世界 時序愈前 武功應該愈勁

所以喬峰 段譽 虛竹 三子先係最

阿青(笑)

例如
天龍八部果個時代,就連阿朱呢個咁普通既女仔都識點穴既功夫,反而去到近代啲 陳家洛使出點穴已經好勁

其實咁諗都好合理,好多時傳授武功都講機緣 有好多勁既神功都會就咁流失左,可能搵唔到傳人

所以喬峰 段譽 虛竹 三子先係最功

唔係唔同意
但係咁計袁承志果堆咪好廢?
明末清初喎

情況係:

兩面都留手,講唔上全力

一個壯年
打和當楊過輸啦

咁講周伯通老咁多,練功多咁多年
打和當周伯通輸喇
應該差唔多
我反而想知張無忌同張三豐邊個勁啲
仲有段延慶點解可以大勝慕容復
但慕容復唔會差喬峰太多
但喬峰都有講過自己可以一個打四五個段延慶
姐係喬峰等於十個慕容復

我建議你從新睇一次天龍八部
喬峰幾招之下收慕容復皮
丟下一句我大好男兒竟然與你這斯齊名
喬峰1個等於10慕容復

慕容復真係好撚廢
枉佢老豆咁勁

竟然話慕容復同蕭峰差唔多
慕容復被人撚狗就有份
慕容博同蕭峰父子差唔多水平 佢個仔就完全唔入流

情況係:

兩面都留手,講唔上全力

一個壯年
打和當楊過輸啦

一於打和
郭靖咁多年前係鐵掌峰都係差裘千仞半皮
郭靖之後練左咁耐九陰真經,裘千仞真是已經同佢唔止差一皮
同理,四絕都一樣,係射鵰可能只差四絕半皮,同周伯通未被困桃花島咁上下啦
但係去到神鵰已經拉開距離
神雕我睇過兩三次,版本應該次次唔同
印象中金輪好撚勁,郭靖十八掌已經練到剛柔並濟,收放自如
但金輪竟然赢佢個馬鼻(樓上有巴打話佢狀態不佳,但我唔記得有此事)
之後楊過又收到佢皮,我當時已經覺得佢已經係天下第一人
話周伯通大於楊過我睇未必,佢識左右互搏、九陰真經,郭靖一樣識,但輸比金輪
郭靖一定是四絕級數,就算周伯通梗好打,我諗唔會勁過郭靖太多,因為佢地用既武功幾乎一樣
但佢赢唔贏楊過呢?
咁就真是存疑

但郭靖喺蒙古大營度1打3
同埋邊度睇話金輪贏郭靖一個馬鼻

我記得好似係傳真教對過一掌,郭靖係金輪面前死撐,之後嘔血
利申:上一次睇已經多年之前,有能記錯

可能記錯

記錯晒

金輪第一次出場係英雄大會
同郭靖對左兩掌 比郭靖第二掌打到聲都出唔到

你咁講我又記得呢到
搞到我又好想重睇
Btw, 金輪練成十層之後佢地有冇再單挑?
唔知點解我會記得金輪好揪d

條撚樣要扮勁 企原地唔卸力呀嘛

例如

所以喬峰 段譽 虛竹 三子先係最功

以整體黎講係冇錯 但個別例子唔一定

e.g 張無忌 東方不敗
如果唔計性格,大家唔識大家,而大家都係最強狀態時,又係生死相搏既情況下,係咪爆seed楊過最勁

你計神鵰 定係計曬全部小說
如果唔計性格,大家唔識大家,而大家都係最強狀態時,又係生死相搏既情況下,係咪爆seed楊過最勁

所有

應該唔係 佢係神雕係咪最好揪都有爭議

例如

虛竹應該係內力第一,功法唔夠段譽黎,
喬峰就實戰經驗搭救,而且佢身為丐幫幫主,其實唔止降龍廿八掌(丐幫到佢手先精簡到十八掌),對戰時用死一種武功邊夠人黎

所有

主角應該係石破天

例如

喬峰就實戰經驗搭救,而且佢身為丐幫幫主,其實唔止降龍廿八掌(丐幫到佢手先精簡到十八掌),對戰時用死一種武功邊夠人黎

仲有打狗棒法 同埋部分少林心法外功,內力都勁

例如

論武功
虛=段>蕭
論真打
蕭>虛>>段
射鵰三部曲天龍 笑傲 呢五本最好睇 不過暫時個post仲未有人講笑傲

所有

主角應該係石破天

我覺得石破天係有爭議

究竟你想問係所有角色定剩係主角?
射鵰三部曲天龍 笑傲 呢五本最好睇 不過暫時個post仲未有人講笑傲

同意 岩岩睇晒頭4本,笑傲以前已經睇左好多次

講笑傲又變左潮文post架喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞