裘千仞同其他四絕比,實力如何?

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
《神雕俠侶》入面,中年版郭靖,從頭到尾淨係隻揪過一次:對歐陽鋒。兩人互擊了一掌。當時金庸明寫了一件事:雖然當年華山絕頂,發瘋後的歐陽鋒已經天下無敵,但郭靖的進步速度,還是勝過了他,於是十來年後,兩人已經平了。

之後對全真派九十八人大陣,佢係一個人。
雖然金庸一直寫郭靖同金輪法王伯仲之間,但係,郭靖去蒙古大營救二武時,是一個人單挑金輪法王、瀟湘子、尼摩星和尹克西四個人。四個人佔不了他上風。外加蒙古數十萬大軍,圍他不下。最後係楊過要害他,扮受傷,等郭靖情急關心,先中金輪法王一掌。

通常 只守不攻 可以鬥幾件

咩啊講明係金輪個邊4個,個個都想爭工根本都唔係真心合作,所以郭先可以一打四

點都經過金輪法王自己一個
《神雕俠侶》入面,中年版郭靖,從頭到尾淨係隻揪過一次:對歐陽鋒。兩人互擊了一掌。當時金庸明寫了一件事:雖然當年華山絕頂,發瘋後的歐陽鋒已經天下無敵,但郭靖的進步速度,還是勝過了他,於是十來年後,兩人已經平了。

雖然金庸一直寫郭靖同金輪法王伯仲之間,但係,郭靖去蒙古大營救二武時,是一個人單挑金輪法王、瀟湘子、尼摩星和尹克西四個人。四個人佔不了他上風。外加蒙古數十萬大軍,圍他不下。最後係楊過要害他,扮受傷,等郭靖情急關心,先中金輪法王一掌。

咩啊講明係金輪個邊4個,個個都想爭工根本都唔係真心合作,所以郭先可以一打四

我都覺得應該係勁啲
只不過呢段證明唔到
楊過啲性格其實好扭曲,童年陰影同一直誤以為佢老豆係好人

我覺得佢比較似現代人
楊過啲性格其實好扭曲,童年陰影同一直誤以為佢老豆係好人

我覺得佢比較似現代人

應該搵返楊過
我就覺得郭靖勁過楊過嘅
郭靖練晒成本九陰,楊過剩係練左王重陽刻喺古墓嗰part
郭靖識左右互搏加天罡北斗陣,楊過得一隻手加一隻衫袖
你話楊過識自創武功,其實郭靖用九陰真經總綱都可以自創到武功
你可以話傷心版楊過可以同郭靖打下,但見返小龍女嘅楊過就真係一定唔夠打

楊過係無敵
就算佢見番小龍女招黯然銷魂掌廢左一半
當佢係生死關頭 諗起以後見唔番小龍女
招大技又勁番
你話佢點會輸

以一敵四喎,仲有佢深入虎穴,咁多蒙古大軍
好耐冇金庸POST
好耐以前高登仔話龍象般若功係最唔值得練既內功
又要幾十年先略有小成
練成左又唔夠有奇遇既人打
虛竹段譽先最勁
好耐以前高登仔話龍象般若功係最唔值得練既內功
又要幾十年先略有小成
練成左又唔夠有奇遇既人打

仲有練完個額頭好似會凹左?

我都覺得應該係勁啲
只不過呢段證明唔到

合作4人>郭=不合作4人>金輪?
虛竹段譽先最勁

有段講佢兩個一齊飛去救 蕭峰
描述佢兩個嘅速度 同內力 曠古爍今

我都覺得應該係勁啲
只不過呢段證明唔到

合作4人>郭=不合作4人>金輪?

同意
我鍾意郭靖 令狐沖 多過楊過 張無忌
虛竹段譽先最勁

有段講佢兩個一齊飛去救 蕭峰
描述佢兩個嘅速度 同內力 曠古爍今

一個練仙一個吸左咁多人內力加六脈
我點都係覺得佢兩個接近最勁
除左d神人
竹虛屌打所有人~
點解會有人覺得楊過>周伯通

傷心版楊過vs周伯通,只係打成平手無結果
情況係:
1.老頑童要雙手先應付到黯然
2.老頑童留手引楊過出多幾招黯然
3.楊過只係肯出幾招黯然吊癮
4.打耐左老頑童年老唔夠氣

兩面都留手,講唔上全力
而且最後華山論劍亦快速帶過「中頑童」

點樣計最多都係平手,唔係楊過>周伯通
北冥神功 吸昇大法 根本開外排~
北冥神功 吸昇大法 根本開外

我唔知點解覺得楊過好煩膠
張三豐係咪俾人吹大咗
係年紀大習武多年 所以內功深厚
同咪叫創教創武 一代宗師受人尊敬only
如果打 又唔覺佢吹到咁勁

同咪好奇怪
每本最強之人嘅徒弟都係垃圾
全真七子同武當七俠師傅都係故事最強
但佢地七個都好廢

武當七俠都唔係好廢姐 點都勁過全真個七個
淨係俞二都J 死人

七俠柒過七子
七子起馬保到命
但七俠俾人打到殘廢/中毒/死 真係無眼睇

有冇諗過係因為七子太柒冇人識/太廢,d勁人見佢地太屎費事搞佢地
點解會有人覺得楊過>周伯通

傷心版楊過vs周伯通,只係打成平手無結果
情況係:
1.老頑童要雙手先應付到黯然
2.老頑童留手引楊過出多幾招黯然
3.楊過只係肯出幾招黯然吊癮
4.打耐左老頑童年老唔夠氣

兩面都留手,講唔上全力
而且最後華山論劍亦快速帶過「中頑童」

點樣計最多都係平手,唔係楊過>周伯通

因為過多幾年
老頑童可能老人癡呆
首先,金庸筆下角色應以時序分武功高低
因為年代較久遠有較多幻想空間 相反較近代既人會貼地啲

例如
天龍八部果個時代,就連阿朱呢個咁普通既女仔都識點穴既功夫,反而去到近代啲 陳家洛使出點穴已經好勁

天龍八部直頭痴線到換眼都得

其實咁諗都好合理,好多時傳授武功都講機緣 有好多勁既神功都會就咁流失左,可能搵唔到傳人

理論上 係金庸世界 時序愈前 武功應該愈勁

所以喬峰 段譽 虛竹 三子先係最功
首先,金庸筆下角色應以時序分武功高低
因為年代較久遠有較多幻想空間 相反較近代既人會貼地啲

例如
天龍八部果個時代,就連阿朱呢個咁普通既女仔都識點穴既功夫,反而去到近代啲 陳家洛使出點穴已經好勁

天龍八部直頭痴線到換眼都得

其實咁諗都好合理,好多時傳授武功都講機緣 有好多勁既神功都會就咁流失左,可能搵唔到傳人

理論上 係金庸世界 時序愈前 武功應該愈勁

所以喬峰 段譽 虛竹 三子先係最
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞