裘千仞同其他四絕比,實力如何?

1001 回覆
13 Like 3 Dislike

順刺、逆擊、橫削、倒劈
呢啲梗係招啦
咩叫招? 就喺你第一樣考慮嘅唔係對手行為
而喺自己點出手先 講求先發制人
跟住你就因應對手嘅反擊 再出下一着

重劍最強嘅地方 係尋常劍招本來平平無奇 破綻百出
但以重劍使出 威力無比 迫使對手回劍自保
跟本唔洗考慮對手嘅招數 自己耍劍就了結對手

無招勝有招 無劍勝有劍 意在後發先至
只要觀察到對手出咩招 以劍攻其弱點
更甚者以草木攻其弱點
跟本就唔會有招出 無次出手都喺攻擊人弱點
呢啲先叫無招

照你咁講出手嗰下咪姐係有出招,你用劍咪又不外乎順刺、逆擊、橫削、倒劈

宜家我地討論緊楊過 到底係獨孤求敗邊個境界
我認為楊過未去到 無招階段 點解?
留意返佢瀑布領悟劍招一段 佢喺領悟到
越尋常嘅劍招 以重劍使出就越為強大
因為以重劍使出 威力無比 令對手難以招架
本來出嘅招數都一一撒去 回劍自保
重劍跟本唔需要花巧劍招
簡單出招 順刺、逆擊、橫削、倒劈
對手都已經毫無招架之力
所以 楊過唔係無招 佢係有招
只係簡單到普通出劍都可以招招威威力無比

係 你可以話照你咁講出手嗰下咪姐係有出招
你用劍咪又不外乎順刺、逆擊、橫削、倒劈

留意返 無招境界係
只要觀察到對手出咩招 以劍攻其弱點
更甚者以草木攻其弱點

當你去到無招境界 劍只係一種工具 去幫你攻擊人弱點
你出手無論喺順刺、逆擊、橫削、倒劈都好
你只係透過劍 去達成攻擊弱點呢個目標
所以草木皆可為劍 即係話 你用咩都可以取代到劍
只要察覺到對方弱點 就可以立即攻其弱點
出手嘅技巧係無意識下做 可能最後都會變左順刺咁
但佢本意唔係出順刺、逆擊、橫削、倒劈 而係為咗攻其弱點 只係拎劍要透過呢d手法去達成呢個目的

所以楊過跟本去唔到無招境界
令狐沖就真係無招啦

但如果揾到破綻都無用
如果令沖佢一啲內力都無
未攻擊到破綻都俾楊過內力彈開
鐵劍都會震傷佢 會唔會係咁

其實後面不濟於物個境界你地覺得切合獨孤劍法定玄鐵劍法?
玄鐵劍法需要極強內力催動
相反獨孤九劍係令狐沖內力全失個時都仲係勁屈機
同埋獨孤九劍係真正第一套劍法係講無招勝有招嘅境界
點解你地會覺得玄鐵境界會高過九劍

重劍無峰大巧不工仲係獨孤求敗三十歲既境界
四十歲以後已經係飛花摘草均可傷人
獨孤九劍既無招勝有招似係再之後發展出黎

點解唔比三十歲前就領悟到九劍出黎

我覺得九劍係經驗累積嘅精華黎
可以破晒咁多武器、拳掌,要見識多左先諗到
但唔代表佢後生唔係行呢套

九劍其實只係鐵劍劍意
不如下個POST講下內功
楊過練完重劍練木劍,但係打法王果陣又話如果把重劍跟身就好,証明佢未完成練得成木劍。

咁係因為佢同金輪既差距未大到可以用木劍打贏佢姐

咁點講木劍係高級過重劍 應該係用木劍更好揪
佢想用返重劍打 姐係領略到木劍精粹

唔太明你講咩

咁點講木劍係高級過重劍 應該係用木劍更好揪啲
楊過想用返重劍打金輪 姐係仲未領略到木劍精粹

http://zenpower.pixnet.net/blog/post/7272291-%E7%8D%A8%E5%AD%A4%E6%B1%82%E6%95%97%E5%8A%8D%E5%AD%B8%E8%80%83%E8%AD%89
哩篇推測得幾好

所以楊過根本未學識哂木劍,唔係佢就唔會洗靠玄鐵威力幫自己打法王。

我覺得木劍係你本身內力同敵人有一定距離先可以用木劍
但楊過同金輪差距未去到咁大,所以楊過先要靠重劍
https://hk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20110609000015KK07408

『越女劍』 :春秋時代/西元前約480年左右。

這是金庸小說中,年代最早的一部作品,但是它是短篇,且是以「句踐復國」這個真實歷史作為故事主軸,句踐、范蠡、夫差、西施、伍子胥...歷史早有定論,所以也有人認為這不能稱之為金老的創作,充其量只能算是一部歷史改編作品。
因為它只是短篇,所以隨時可以閱讀。
=========================================
『天龍八部』:北宋哲宗年間~ /西元約1095年~

故事背景從北宋年間的大理國開始,故事主軸橫亙當時整個大陸,算是背景相當複雜的一部作品。
=========================================
『射鵰英雄傳』:南宋寧宗年間~ /西元約1200年~

天龍八部之後約100年的時代,其中「南帝」一燈大師是段譽的孫子,武功也有所延續﹙如一陽指、降龍十八掌..等﹚ ,天龍八部看完之後的最佳選擇。
『神鵰俠侶』:南宋理宗年間~ /西元約1235年~

故事完全延續射鵰英雄傳,人物背景幾無二致,其實這兩部可以稱之為同一部作品,只是主軸從射鵰的郭靖、黃蓉,轉變成神鵰時的楊過、小龍女,射鵰弱冠之年成名的郭靖,來到神鵰末期時,都已經50多歲了。
『倚天屠龍記』:元順帝年間~ /西元約1340年~

神鵰俠侶結束大約100年之後的時代背景,宋朝滅、蒙古人統治中原,號稱"金書第一人"的張無忌就活躍於此書中,這套書也是「射鵰三部曲」的最後一部,此書也是武俠小說中,常常出現的"武當派"創立的時代,武當派祖師爺--武林奇人張三豐強力登場。
接下來介紹的幾部書,隨然可以從書中的蛛絲馬跡,推論出年代歷史,但是跟故事本身沒有任何關聯,所以無所謂先看、後看,因為都沒有差別。

『連城訣』:推估在明朝初年~
『笑傲江湖』:推估在明朝中葉~
『俠客行』:推估在明末年間~
『白馬嘯西風』:推估在清朝初年~
『鴛鴦刀』:推估在清朝中葉~

這五部書都無「歷史包袱」XD,所以先看後讀都不會有所衝突。其中唯有『笑傲江湖』在武功上曾經有所敘述,就是任我行的"吸星大法",應該源自於天龍八部時代的"北冥神功"......,不過也只是稍做介紹而已,不至於造成閱讀上的滯礙。
『碧血劍』:明朝崇禎年間~ /西元約1630年~

明朝末年大將軍袁崇煥之子--袁承志的故事,中規中矩的一部武俠小說,對於國仇家恨頗多著墨,歷史上有名的無敵超級世紀大美女--陳圓圓也會在書末登場。
『鹿鼎記』:清朝康熙年間~ /西元約1670年~

這是金庸風格最迥異的一部長篇武俠小說,書中主角韋小寶,不同於其他主角身懷各種驚世駭俗的武功絕學,而是完全不會武功,人物性格上的設定,也是屬於市井流氓之徒,完全跟大俠二字無關.....但鹿鼎記卻是我個人認為,金庸小說中最好看的一部,可能就跟他風格的不同有關。

故事的開頭,設定在碧血劍之後約40年左右,明朝滅、清朝立,反清復明如火如荼的年代,碧血劍的少許人物也會出現在書中,拭目以待。
『書劍恩仇錄』:清乾隆18年~ /西元1753年~

故事一開始就明確告知是乾隆18年,這部作品是陳家洛所率領的紅花會,與乾隆皇帝之間的故事,傳言乾隆乃是漢人,野史中亦有類似記載,但是均無強力證據可共證明。
『飛狐外傳』:清乾隆30年~ /西元1765年~

書劍恩仇錄10多年之後的時代,主要敘述「遼東大俠」胡一刀之子--胡斐的故事,當時胡斐應該還20歲不到。
『雪山飛狐』:清乾隆45年~ /西元1780年~

金庸d內功改名又係一絕

原來當年三部曲係一口氣寫成 當年啲讀者真係喘不過氣

金庸d內功改名又係一絕

食珍品可以加內力
內力=查克拉
楊過練完重劍練木劍,但係打法王果陣又話如果把重劍跟身就好,証明佢未完成練得成木劍。

唔太明你講咩

http://zenpower.pixnet.net/blog/post/7272291-%E7%8D%A8%E5%AD%A4%E6%B1%82%E6%95%97%E5%8A%8D%E5%AD%B8%E8%80%83%E8%AD%89
哩篇推測得幾好

佢個斷言都幾鳩下,ff佔多
如果九劍係家傳
咁獨孤求敗都幾廢下
金庸寫呢個人出黎,話明求敗,但武功係人地教,自創武功都做唔到,憑咩求敗

佢揸重劍已經脱離左九劍啦
之後都算自己悟出黎嘅 已經好勁
同埋東方不敗講過九劍好勁
但始終贏唔到佢
咁樣話九劍係末期創出黎咪仲侮辱求敗

金庸d內功改名又係一絕

食珍品可以加內力
內力=查克拉

內功得幾個㗎姐

唔太明你講咩

哩篇推測得幾好

如果九劍係家傳
咁獨孤求敗都幾廢下
金庸寫呢個人出黎,話明求敗,但武功係人地教,自創武功都做唔到,憑咩求敗

但始終贏唔到佢

九劍係無敵仲唔夠
之後悟出黎嘅是甚麼?

唔太明你講咩

哩篇推測得幾好

如果九劍係家傳
咁獨孤求敗都幾廢下

但始終贏唔到佢

令狐沖唔夠內力,reaction time唔夠東方不敗快

唔太明你講咩

哩篇推測得幾好

所以楊過根本未學識哂木劍,唔係佢就唔會洗靠玄鐵威力幫自己打法王。

所以木劍要配合九劍

篇文話用木劍要同人磨到天光,你睇下當時楊過打金輪有冇咁多時間先
楊過最後唔用劍都就快可以贏金輪啦
如果用利劍嘅獨孤打木劍獨孤,利劍點都有優勢啦

寫完射鵰結局,第二日就開始寫神鵰

金庸d內功改名又係一絕

食珍品可以加內力
內力=查克拉

內功得幾個㗎姐

你指得幾個改得好定得幾個內功講得出名先

寫完射鵰結局,第二日就開始寫神鵰

讀者:郭靖黃蓉一夜間老左十幾年,女都生埋
btw金老出得咁密,我以為佢要花好多時間做research

唔太明你講咩

哩篇推測得幾好

所以木劍要配合九劍

篇文話用木劍要同人磨到天光,你睇下當時楊過打金輪有冇咁多時間先

同意,成日有人講用木劍境界高就勁啲咁,境界高但人廢都無用

唔太明你講咩

哩篇推測得幾好

所以木劍要配合九劍

面對金輪呢啲遠程重型武器,獨孤求敗冇武器全點拆?

唔太明你講咩

哩篇推測得幾好

如果九劍係家傳
咁獨孤求敗都幾廢下

但始終贏唔到佢

係令狐沖弱,主角黎講唔係頂級,一無劍係手連個儀林老母都搞掂佢
btw我一向覺得九劍係求敗玩重劍之前就有囉
其實好簡單之嘛

當打機咁 木劍+10攻 玄鐵劍+100攻
木劍劍法就150
玄鐵劍法就100

咁武功上 木劍咪勁過玄鐵劍囉
但係有武器加持 有玄鐵劍咪著數啲囉

唔太明你講咩

哩篇推測得幾好

所以木劍要配合九劍

擊飛哂佢d輪 等佢冇輪用
好正
好耐都冇見過金庸post啦

唔太明你講咩

哩篇推測得幾好

所以木劍要配合九劍

咁你覺得天龍三兄弟會點拆,咪就一招掌風將啲嘢打返轉頭

哩篇推測得幾好

所以木劍要配合九劍

咁你覺得天龍三兄弟會點拆,咪就一招掌風將啲嘢打返轉頭

六脈手槍

金庸d內功改名又係一絕

食珍品可以加內力
內力=查克拉

內功得幾個㗎姐

你指得幾個改得好定得幾個內功講得出名先

北冥,八荒六合,九陽,先天,羅漢伏魔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞