裘千仞同其他四絕比,實力如何?

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
郭靖此時所施展的正是武林絕學「降龍十八掌」。國師等三人緊緊圍住,心想他內力便再深厚,掌力如此凌厲,必難持久。豈知郭靖近二十年來勤練「九陰真經」,初時真力還不顯露,數十招後,降龍十八掌的勁力忽強忽弱,忽吞忽吐,從至剛之中竟生出至柔的妙用,以此抵擋三大高手的兵刃,非但絲毫不落下風,而且乘隙反撲,越鬥越揮酒自如。

楊過在旁觀鬥,驚佩無已,他也曾在古墓中練過「九陰真經」,只乏人指點,不知真經的神奇竟至於斯。他以真經功訣印證郭靖掌法,登時悟到了不少深奧拳理,心中默默記習,一時忘了身上負著血海深仇,立意要將郭靖置於死地。

金輪國師的武功與郭靖本在伯仲之間,郭靖雖然屢得奇遇,但國師比他大了二十歲年紀,也即多了二十年的功力,二人若是單打獨鬥,非到千招之外,難分勝敗,再加上瀟湘子和尼摩星兩個一流好手相助,國師本來不難取勝,只是郭靖的降龍十八掌實在威力太強,兼之他在掌法之中雜以全真教天罡北斗陣的陣法,鬥到分際,身形穿插來去,一個人竟似化身為七人一般;又因他一上來便將尹克西打傷,這一下先聲奪人,敵對的三人先求自保,不敢放手攻擊,是以雖然以三敵一,也只打了個平手。

屌好撚勁

啲文字緊湊到

降龍十八掌+左右互搏+九陰真經+天罡北斗陣

空明拳+降龍十八掌雙手互搏係屈
郭靖此時所施展的正是武林絕學「降龍十八掌」。國師等三人緊緊圍住,心想他內力便再深厚,掌力如此凌厲,必難持久。豈知郭靖近二十年來勤練「九陰真經」,初時真力還不顯露,數十招後,降龍十八掌的勁力忽強忽弱,忽吞忽吐,從至剛之中竟生出至柔的妙用,以此抵擋三大高手的兵刃,非但絲毫不落下風,而且乘隙反撲,越鬥越揮酒自如。

楊過在旁觀鬥,驚佩無已,他也曾在古墓中練過「九陰真經」,只乏人指點,不知真經的神奇竟至於斯。他以真經功訣印證郭靖掌法,登時悟到了不少深奧拳理,心中默默記習,一時忘了身上負著血海深仇,立意要將郭靖置於死地。

金輪國師的武功與郭靖本在伯仲之間,郭靖雖然屢得奇遇,但國師比他大了二十歲年紀,也即多了二十年的功力,二人若是單打獨鬥,非到千招之外,難分勝敗,再加上瀟湘子和尼摩星兩個一流好手相助,國師本來不難取勝,只是郭靖的降龍十八掌實在威力太強,兼之他在掌法之中雜以全真教天罡北斗陣的陣法,鬥到分際,身形穿插來去,一個人竟似化身為七人一般;又因他一上來便將尹克西打傷,這一下先聲奪人,敵對的三人先求自保,不敢放手攻擊,是以雖然以三敵一,也只打了個平手。

屌好撚勁

啲文字緊湊到

即使計曬成set14天書郭靖都應該係前10
剩計主角
石破天=阿青>天龍3子>張無忌>郭靖>楊過

要求前面兩個擺係另一個grade到
同呢堆人俾呢兩個簡直係神

九陽五重+乾坤七層係化境
俠客行太玄經練到最高就唔知
離題問一下 掃地僧 東方不敗 獨孤求敗 用推測黎講三個入面邊個最勁

掃地僧>獨孤=東方

掃地僧係秒天龍最勁果幾個+有力場

東方係咪同獨孤平排都有爭議

獨孤應該勁過東方
笑傲淨係有佢嘅獨狐九劍,但都未計佢神雕楊過練嗰part,兩者加埋先係佢嘅真正實力
不過我幾肯定東方勁過風清揚,風清揚就勁過任我行少少
掃地應該最勁,年代問題,我覺得獨孤連大細蕭生都未必贏到

掃地>獨孤>東方>風清揚>任我行
剩計主角

竟然敢放楊過係最後
Can You Feel
剩計主角

竟然敢放楊過係最後

睇下咩mode啦
傷心就應該係郭靖前面
剩計主角

石破天既功力係同兩個島主對招果陣令個洞穴差d倒塌
難度系數高到
睇返神雕,最強既王重陽既功力連直接用手指係石壁刻字都做唔到
剩計主角

竟然敢放楊過係最後

成日講獨孤劍意最後係無劍
但楊過結局都未到木劍劍意
剩計主角

難度系數高到

果陣王重陽未學九陰姐 學完之後番去古墓密室到都刻左部份九陰既
剩計主角

難度系數高到

果陣王重陽未學九陰姐 學完之後番去古墓密室到都刻左部份九陰既

古墓密室好似唔係用手指刻
剩計主角

難度系數高到

其實洞塌唔係白首太玄經大成的附加效果咩
反而千里不留行一系列輕功真係痴撚線

令狐沖死死下
唔代表九劍唔可以用內力
不過唔用內力都可以解招咁解

又咁講
去到唔用內力都可以解招下
邊個咁得閒仲返去練內力玩重劍
鬥內力高低

破氣式可能就係要練內力掛,可能重劍就係練練下內力練埋出黎,冇人出過破氣式鳩估

所以我一直覺得九劍係求敗人生經驗既總結黎
人又老老地
無後生仔咁好體力同內力

九劍好似係利劍時期已經有啦喎

令狐沖無內力無利劍都夠橫行
你覺得求敗有內力底都仲要利劍先夠橫行?

我意思係九劍係求敗好初期既劍法
點會係咩人生總結

九劍有心法,玄鐵劍冇心法
無招勝有招,所以玄鐵>九劍

文中邊句有講係初期既劍法
九劍有咩心法
風清揚都教過
九劍最高境界係唔諗野既自主反射動作

可唔可以唔好局限自己個意維
同睇下人地講乜先回應

問多次
一個年青人識簡單拆解天下所有招式既情況下
邊個仲會返回頭路同人比內力高低?
如果最後成名係當世內力最高
留低既應該係內功心法
而唔係留底九劍比後人

重劍之後已經係無劍境界啦喎
九劍點睇都唔似無劍時期先創出黎啦
都幾明顯係利劍時期用既劍法黎
剩計主角

難度系數高到

你肯定佢係用手指刻?
剩計主角

難度系數高到

古墓密室好似唔係用手指刻

無講 但可以係用利器刻

王重陽無練九陰 佢係睇過 偷左啲黎刻古墓用黎破玉女心經

再加上差文果段佢都睇唔明
剩計主角

竟然敢放楊過係最後

好多因素呀嘛,
其實楊過同張無忌打都未必輸
你地吹到九陽太勁, 只計我睇果個版本黎講,
我覺得九陽係魔力100, 回魔極快既內功黎
但楊過後期既內功我覺得都好癲, 剩係樹林吼震百獸,頂唔順既人自動跪低
同沼潭震瑛姑出黎, 我都覺好撚痴線 魔力可能有150-200,但回唔快咁
(上面魔力)只係比喻
最後, 倚天無咩特別勁既人出場...張無忌自然屈曬機
周芷若剩練左速成九陰都幾乎贏大部份人
另外其實我排郭靖係張無忌前面, 但費事俾d 張fans 嘈

令狐沖死死下
唔代表九劍唔可以用內力

又咁講
鬥內力高低

破氣式可能就係要練內力掛,可能重劍就係練練下內力練埋出黎,冇人出過破氣式鳩估

人又老老地
無後生仔咁好體力同內力

點會係咩人生總結

九劍有咩心法
風清揚都教過

同睇下人地講乜先回應

問多次
留低既應該係內功心法
而唔係留底九劍比後人

其實九劍點睇都係無劍後再創...
因為金庸入面內力決定一切
你無內力先要同人玩招式
其實少林做咩係射雕神雕兩部冇乜出現 但之後係倚天又番出黎
剩計主角

竟然敢放楊過係最後

好多因素呀嘛,
其實楊過同張無忌打都未必輸
你地吹到九陽太勁, 只計我睇果個版本黎講,
我覺得九陽係魔力100, 回魔極快既內功黎
但楊過後期既內功我覺得都好癲, 剩係樹林吼震百獸,頂唔順既人自動跪低
同沼潭震瑛姑出黎, 我都覺好撚痴線 魔力可能有150-200,但回唔快咁
(上面魔力)只係比喻
最後, 倚天無咩特別勁既人出場...張無忌自然屈曬機
周芷若剩練左速成九陰都幾乎贏大部份人
另外其實我排郭靖係張無忌前面, 但費事俾d 張fans 嘈

張係萬安寺救人都話內力用得太勁見頭暈啦
邊有講到咁誇無限內力

令狐沖死死下
唔代表九劍唔可以用內力

又咁講
鬥內力高低

人又老老地
無後生仔咁好體力同內力

點會係咩人生總結

九劍有咩心法
風清揚都教過

同睇下人地講乜先回應

問多次
留低既應該係內功心法
而唔係留底九劍比後人

你無內力先要同人玩招式

無野既
就好似你明知蛇既弱點係七寸
但你就係唔打人個弱點
係要同條蛇鬥大力咁

咁你覺得有人係咁弱智
我都無咩好解釋啦
咁多本嘅主角,你地點排個鐘意程度?

我: 蕭峰郭靖令狐沖> 虛竹> 楊過張無忌> 石破天 狄雲 段譽 > 陳家洛 >呀青>胡斐韋小寶>袁承志>李文秀> 鴛鴦刀主角

令狐沖死死下
唔代表九劍唔可以用內力

又咁講
鬥內力高低

人又老老地
無後生仔咁好體力同內力

點會係咩人生總結

九劍有咩心法
風清揚都教過

同睇下人地講乜先回應

問多次
留低既應該係內功心法
而唔係留底九劍比後人

你無內力先要同人玩招式

無野既
就好似你明知蛇既弱點係七寸
但你就係唔打人個弱點
係要同條蛇鬥大力咁

咁你覺得有人係咁弱智
我都無咩好解釋啦

你寧願揾條蛇要害攻擊 定一炮轟落去一了百了
我就揀後姐喇

屌好撚勁

啲文字緊湊到

即使計曬成set14天書郭靖都應該係前10

你覺得前10有邊個?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞