裘千仞同其他四絕比,實力如何?

1001 回覆
13 Like 3 Dislike

所有

應該唔係 佢係神雕係咪最好揪都有爭議

佢黯然狀態有邊個夠打

楊過最強狀態係重劍狀態
所以佢先會覺得自己冇帶劍係好托大
用劍嘅話佢應該有得同郭靖打

有武器應該贏啦

好難講
始終楊過未學過九陰真經級既武學
古墓版係殘缺版
佢接觸個嘅準五絕級武學
只有蛤蟆功、彈指神通同埋玉女心經

咁金輪拎武器鬥郭空手 咁邊個贏

金輪法王正正係蕭峰嘅極端相反
明明內功外功嘅配套唔差
實戰成Pat屎咁
如果唔計性格,大家唔識大家,而大家都係最強狀態時,又係生死相搏既情況下,係咪爆seed楊過最勁

你計神鵰 定係計曬全部小說

所有

佢黯然狀態有邊個夠打

楊過最強狀態係重劍狀態

有武器應該贏啦

好難講
古墓版係殘缺版
佢接觸個嘅準五絕級武學

仲有打狗棒法
其實玉女心經除左玉女素心劍仲有咩招
https://kknews.cc/zh-hk/culture/6pey2q.html
依三個真係最癲

睇過石破天快過飛機潮文未
郭靖咁多年前係鐵掌峰都係差裘千仞半皮
郭靖之後練左咁耐九陰真經,裘千仞真是已經同佢唔止差一皮
同理,四絕都一樣,係射鵰可能只差四絕半皮,同周伯通未被困桃花島咁上下啦
但係去到神鵰已經拉開距離
神雕我睇過兩三次,版本應該次次唔同
印象中金輪好撚勁,郭靖十八掌已經練到剛柔並濟,收放自如
但金輪竟然赢佢個馬鼻(樓上有巴打話佢狀態不佳,但我唔記得有此事)
之後楊過又收到佢皮,我當時已經覺得佢已經係天下第一人
話周伯通大於楊過我睇未必,佢識左右互搏、九陰真經,郭靖一樣識,但輸比金輪
郭靖一定是四絕級數,就算周伯通梗好打,我諗唔會勁過郭靖太多,因為佢地用既武功幾乎一樣
但佢赢唔贏楊過呢?
咁就真是存疑

但郭靖喺蒙古大營度1打3
同埋邊度睇話金輪贏郭靖一個馬鼻

我記得好似係傳真教對過一掌,郭靖係金輪面前死撐,之後嘔血
利申:上一次睇已經多年之前,有能記錯

掉返轉係咪呀
係話郭靖俾金輪震開左,金輪企原地,似係郭靖輸左半步但係實則金輪要face唔郁但受左內傷
聽聞我係第二次論劍勁過黃老邪同老乞兒

btw其實都要睇邊個時期 但裘千仞應該始終追唔上四絕

但係傻撚左呢
你睇李莫愁都知
李莫愁比東邪秒殺
但係同金輪法王可以打好耐
金輪法王基本上剩係得個力大
[quote][quote]如果唔計性格,大家唔識大家,而大家都係最強狀態時,又係生死相搏既情況下,係咪爆seed楊過最勁

究竟你想問係所有角色定剩係主角?

所有 好想知,但大前提一定要有d假設先

我覺得係 掃地僧, 獨孤求敗

逍遙派祖師呢
https://kknews.cc/zh-hk/culture/6pey2q.html
依三個真係最癲

睇過石破天快過飛機潮文未

求文 剩係睇過令狐沖

搵唔返
不過搵到條link仲勁
http://www.gegugu.com/2016/03/27/1603.html
有冇人傾下令狐沖 風清揚 東方不敗 金庸寫完天龍八部之後 竟然仲寫到笑傲江湖, 自己突破自己
你睇李莫愁都知
李莫愁比東邪秒殺

佢本來應該同郭差唔多
但劇情需要而犧牲咗
明明係一大奸角

所有

佢黯然狀態有邊個夠打

楊過最強狀態係重劍狀態

有武器應該贏啦

好難講
古墓版係殘缺版
佢接觸個嘅準五絕級武學

仲有打狗棒法

打狗棒法佢得招式唔齊心法
有冇人傾下令狐沖 風清揚 東方不敗 金庸寫完天龍八部之後 竟然仲寫到笑傲江湖, 自己突破自己

呢個我覺得最出色係個哲學 無招勝有招
同埋偽君子 令狐沖被屈 呢個劇情

你諗下 潮文都係玩獨孤九劍
一講偽君子 一定諗起師傅

所有

佢黯然狀態有邊個夠打

楊過最強狀態係重劍狀態

有武器應該贏啦

好難講
古墓版係殘缺版
佢接觸個嘅準五絕級武學

仲有打狗棒法

佢應該淨係耍到 實戰用唔到

所有

佢黯然狀態有邊個夠打

楊過最強狀態係重劍狀態

有武器應該贏啦

好難講
古墓版係殘缺版
佢接觸個嘅準五絕級武學

仲有打狗棒法

我睇個版佢心法都識埋
招式係洪七公教,心法係佢聽到黃蓉講
如果唔計性格,大家唔識大家,而大家都係最強狀態時,又係生死相搏既情況下,係咪爆seed楊過最勁

石破天都係勁到癲

佢當代冇乜高手 除咗島主
而佢又冇乜對手

不過描述石破天救人個part又真係好誇張
你睇李莫愁都知
李莫愁比東邪秒殺

佢本來應該同郭差唔多
但劇情需要而犧牲咗
明明係一大奸角

黃蓉隻抽贏左佢(唔係用計用智喎)

石破天都係勁到癲

佢當代冇乜高手 除咗島主
而佢又冇乜對手

不過描述石破天救人個part又真係好誇張

超級剎亞人咁

呢個我覺得最出色係個哲學 無招勝有招
同埋偽君子 令狐沖被屈 呢個劇情

你諗下 潮文都係玩獨孤九劍
一講偽君子 一定諗起師傅

令狐沖知道小師妹移情別戀果刻都好撚深刻

現實好多左冷禪岳不群
你睇李莫愁都知
李莫愁比東邪秒殺

佢本來應該同郭差唔多
但劇情需要而犧牲咗
明明係一大奸角

黃蓉隻抽贏左佢(唔係用計用智喎)

剛出道嘅楊龍都贏添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞