裘千仞同其他四絕比,實力如何?

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
比武功的話郭靖可能比楊過稍勝一籌
始終左右互搏太op
但如果計埋智慧+性格+轉數
我諗楊過可以撚狗咁撚郭靖

有黃蓉「磅」住可以撚返楊過
楊康想攞埋郭靖條命喎
仲要殺佢班師父呢
講到人之常情要原諒咁

金庸筆下正邪分明,但其邪唔係無端端果隻,就係奸人都描寫得有血有肉,睇到讀者都會同情
咁先金庸出神既地方

所以神鵰好難怪黃蓉 對楊過有偏見, 射鵰經歷過嘅事始終會有陰影

神鵰黃蓉郭芙2個正仆街

一直唔明d人點解話黃蓉仆街

縱容個女

好正常 亦都好現實
郭靖要斬隻郭港女隻手先離地

真係正常咩,斬左楊過隻手話都無話過一句
淨係識包庇,唔識教咪撚生

唔斬都斬左啦 你想點?
斬番郭港女楊過隻手又唔會生番出黎

你係黃蓉定郭芙
比武功的話郭靖可能比楊過稍勝一籌
始終左右互搏太op
但如果計埋智慧+性格+轉數
我諗楊過可以撚狗咁撚郭靖

有黃蓉「磅」住可以撚返楊過

黃蓉定佢老豆醒d???
點睇都是楊過最强
有獨孤求敗加持
等小龍女嗰16 年無嘢做on99 練功
創埋銷魂掌
本身又有蛤蟆功,玉女心經,九陰真經
劍法都識四五套加打狗棍

再加孩童時代經歷,加天性聰明

三部曲最强可說當之無愧

張無忌勁唔勁過郭靖楊過佢地就唔知
不過郭靖就一定勁過楊過
郭靖有空明拳 雙手互搏 降龍十八掌 九陰真經全部
楊過聰明唔一定有用 雙手互搏呢d大技就係越聰明越學唔識

三部曲嘅話最多都係張郭之爭
楊過未入流

小龍女都識

老老豆豆,王重陽死得早咋,如果去到神雕時代一撚定係王重陽最強

金庸小說不嬲係內力就係一切
計最強主角我覺得呢4個都係伯仲之間
段譽:北冥吸吸吸吸加六脈神劍
蕭峯:超級契丹人
虛竹:逍遙派三大高手
郭靖:100%九陰
張無忌:100%九陽再加乾坤
蕭峰只係有好勁既降龍十八掌
張無忌有乾坤+聖火+九陽....防禦力又高, 中左招仲可以自己療傷

九陽最高五重+ 乾坤大挪移六層+太極拳劍+聖火令神功+梯雲縱(呢招簡直係六式月步)+龍爪手+七傷拳,武功縥至化境
郭靖硬件根本係痴撚線

識左右互摶
左手可以用天下至剛降龍十八掌
右手可以用天下至柔既七十二路空明拳
剛柔並濟既絕配
配天下最強既內功九陰真經全套
加埋一個人可以腳踏天罡北斗陣
黃蓉同楊過 邊個聰明啲
黃蓉同楊過 邊個聰明啲

書入面都講左好多次黃蓉聰明好多
仲傾緊邊個勁啲

因為題目其實唔洗傾,裘千仞一定差過新舊四絕,無得嘈

咁新定舊四絕勁d
睇完大家講,結論好似係張無忌最勁

千奇唔好講呢句

金庸親口封的武功最高主角,九陽護身真氣(覺遠)+內功延綿/回氣速度(張無忌)太屈
反而乾坤大挪移五重歷代明教掌門練成過的人只有作者同張無忌,附帶複製外功+製造漏洞呢招冇其他掌門練成過,實用性低
點睇都是楊過最强
有獨孤求敗加持
創埋銷魂掌
劍法都識四五套加打狗棍

三部曲最强可說當之無愧

不過郭靖就一定勁過楊過

楊過未入流

小龍女都識

老老豆豆,王重陽死得早咋,如果去到神雕時代一撚定係王重陽最強

段譽最勁
無限內功 射激光
最無解就係凌波微波
只要佢踩住凌波微波再用激光槍
即係只有佢打你你無得反手

打算回我話咩段譽唔識用 或者性格唔會傷人既等等廢話不如慳番啖氣
點睇都是楊過最强
有獨孤求敗加持
創埋銷魂掌
劍法都識四五套加打狗棍

三部曲最强可說當之無愧

不過郭靖就一定勁過楊過

楊過未入流

小龍女都識

段譽最勁
無限內功 射激光
最無解就係凌波微波

打算回我話咩段譽唔識用 或者性格唔會傷人既等等廢話不如慳番啖氣

段譽時靈時唔靈因為唔識一陽指

金庸親口封的武功最高主角,九陽護身真氣(覺遠)+內功延綿/回氣速度(張無忌)太屈
反而乾坤大挪移六重歷代明教掌門練成過的人只有作者同張無忌,附帶複製外功+製造漏洞呢招冇其他掌門練成過,實用性低
點睇都是楊過最强
有獨孤求敗加持
創埋銷魂掌
劍法都識四五套加打狗棍

三部曲最强可說當之無愧

不過郭靖就一定勁過楊過

楊過未入流

小龍女都識

段譽最勁
無限內功 射激光
最無解就係凌波微波

段譽內功只係好多,你可以話佢接近無限,但唔係無限
老金自己話:
威猛雖不及降龍十八掌,但掌法精奇巧妙,猶在降龍十八掌之上

係衰在內力唔夠。
楊康想攞埋郭靖條命喎
仲要殺佢班師父呢
講到人之常情要原諒咁

金庸筆下正邪分明,但其邪唔係無端端果隻,就係奸人都描寫得有血有肉,睇到讀者都會同情
咁先金庸出神既地方

所以神鵰好難怪黃蓉 對楊過有偏見, 射鵰經歷過嘅事始終會有陰影

上一代還上一代
佢唔記得自己都係因為老豆而被人誤會咩?
張無忌屈機在於
無限hp同mp
超高防禦+閃避
識反彈
仲要識回血
講攻擊力可能唔突出
但有齊上面咁多點,真係有得輸?
最多佢同邊個打都係平手,但唔可能有人贏到佢
張無忌屈機在於
無限hp同mp
超高防禦+閃避
識反彈
仲要識回血
講攻擊力可能唔突出
但有齊上面咁多點,真係有得輸?
最多佢同邊個打都係平手,但唔可能有人贏到佢

葵花、辟邪 唯快不破
重劍、龍象 以力破巧

兩樣應該可以破到
其實金庸話張無忌係主角中最勁都唔太可信 佢自己係另一次訪問都講過郭靖應該係最勁 btw 如果講我心目中ge排名 頭幾位應該係 蕭峰>=虛竹>郭靖>楊過=張無忌 段譽同石破天本應勁過哂上面果堆 但實戰太少 經驗太差 金庸小說入面內功勁的確佔好大優勢 但從來實戰都係另一回事
其實金庸話張無忌係主角中最勁都唔太可信 佢自己係另一次訪問都講過郭靖應該係最勁 btw 如果講我心目中ge排名 頭幾位應該係 蕭峰>=虛竹>郭靖>楊過=張無忌 段譽同石破天本應勁過哂上面果堆 但實戰太少 經驗太差 金庸小說入面內功勁的確佔好大優勢 但從來實戰都係另一回事

計實戰經驗虛竹憑咩係咁前?
第二版張無忌同周芷若講過張三豐讚郭靖內功勁
佢練到九十幾歲都未必發得上當年郭靖。。。
第二版張無忌同周芷若講過張三豐讚郭靖內功勁
佢練到九十幾歲都未必發得上當年郭靖。。。

新修改左冇左呢段
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞