裘千仞同其他四絕比,實力如何?

1001 回覆
13 Like 3 Dislike

凌厲剛猛,無堅不摧,弱冠前以之與河朔群雄爭鋒。
紫薇軟劍,三十歲前所用,誤傷義士不祥,悔恨無已,乃棄之深谷。

重劍無鋒,大巧不工,四十歲前恃之橫行天下。

四十歲後,不滯於物,草木竹石均可為劍。自此精修,漸進於無劍勝有劍之境。

獨孤九劍,有進無退。獨孤九劍只攻不守,以攻為守。原因是每招都是攻敵之不得不守,自己根本便不用防守。

這劍法的精要在於「料敵先機」,任何人一招之出,必定有若干徵兆。只要本身劍術不錯,對天下劍術有了個底,料到敵人要出甚麼招、或估算出招式的破綻之處,便能搶在他頭,攻擊敵人劍招的破綻。敵人劍招未發,長劍(甚或目光)已指向他的要害,敵人再快也及不上。

獨孤九劍的要旨在於一個「悟」字,當通曉劍意後,則無所施而不可。便是全部變化盡數忘記,也不相干。忘記得越乾淨徹底,越不受原來劍法的拘束。而九劍各式乃以此令使劍者領悟劍意,練到一定程度就是真正的無招,達到劍術最高的境界了,亦即為無劍勝有劍之境。

我下面都回左

呢到嘅劍係工具
九劍就算唔係用劍都冇問題

咁你地分都幾有道理嘅,令狐沖內功差唔用劍唔得,九劍如果係天龍時代就會好似火炎刀法六脈神劍係射出黎得劍氣唔洗實物

我既理解係令狐沖只係實踐到無招勝有招,但佢未去到草木竹石可為劍(要好撚勁既內力)。而楊過同佢相反,有好撚勁既內力但去唔到無招勝有招既步。兩者結合埋就係真正既獨孤求敗既真實能力

楊過都係無招喎

重劍就無招
用掌就乜都唔係
草木皆劍都未到點樣無劍

重劍應該屈內力+重量多,無招因為咁大把劍都唔適宜耍劍花
始終楊過未真正學過無招勝有招
九劍 重劍 都係無招 點分高下

其實兩者應該+埋用
九劍=外功
重劍=內功+武器

我下面都回左

呢到嘅劍係工具

咁你地分都幾有道理嘅,令狐沖內功差唔用劍唔得,九劍如果係天龍時代就會好似火炎刀法六脈神劍係射出黎得劍氣唔洗實物

我既理解係令狐沖只係實踐到無招勝有招,但佢未去到草木竹石可為劍(要好撚勁既內力)。而楊過同佢相反,有好撚勁既內力但去唔到無招勝有招既步。兩者結合埋就係真正既獨孤求敗既真實能力

楊過都係無招喎

重劍就無招
用掌就乜都唔係
草木皆劍都未到點樣無劍

想問下2個無招勝有招嘅人比試其實要點打
淨係諗到2個人係到鳩打
好想作者係倚天寫少少楊過小龍女嘅嘢
兩個大成之人完全無參與到下一部 好唔連貫
射鵰同神鵰就有連到 郭靜黃蓉主角變次角

倚天黃衫女子 但我覺得好夾硬 留白反而仲好

所以我覺得係斷咗
射 神係連
之後果啲係另一個故事
如果有連 射神點會無少林

我下面都回左

呢到嘅劍係工具

楊過都係無招喎

重劍就無招
用掌就乜都唔係
草木皆劍都未到點樣無劍

我估因為金輪法王 同楊過嘅差距 未大到可以 用草木贏啫

點用塊樹葉去打走個輪 我諗黃藥師石仔都未必得 所以劇情需要

呢到嘅劍係工具

楊過都係無招喎

重劍就無招
用掌就乜都唔係
草木皆劍都未到點樣無劍

淨係諗到2個人係到鳩打

兩個都唔郁等對方出先
覺唔覺狗劍係武術哲學,be water my friend

呢到嘅劍係工具

楊過都係無招喎

重劍就無招
用掌就乜都唔係
草木皆劍都未到點樣無劍

淨係諗到2個人係到鳩打

兩個都唔郁等對方出先

古龍

所以我覺得係斷咗
射 神係連
之後果啲係另一個故事

應該同火工頭陀有關

下面殘體係網上copy,用電話一時轉唔番

当晚苦智便即伤重逝世。合寺悲戚之际,那火工头陀又偷进寺,将监管香积厨和平素和他有隙的五名僧人一一使重手打死。合寺大震之下,派出几十名高手四下追索,但寻遍了江南江北,丝毫不得踪迹。寺中高辈僧侣更为此事大起争执,互责互咎。罗汉堂首座苦慧禅师一怒而远走西域,开创了西域少林一派。潘天耕、方天劳、卫天望等三人,便是苦慧禅师的再传弟子。经此一役,少林寺的武学竟尔中衰数十年。自此定下寺规,凡是不得师授而自行偷学武功,发现后重则处死,轻则挑断全身筋脉,使之成为废人。

所以我覺得係斷咗
射 神係連
之後果啲係另一個故事

我諗以楊過小龍女性格都唔會鍾意收徒弟

所以我覺得係斷咗
射 神係連
之後果啲係另一個故事

楊過呢個老處男仲唔瘋狂扑小龍女咩

所以我覺得係斷咗
射 神係連
之後果啲係另一個故事

楊過呢個老處男仲唔瘋狂扑小龍女咩

可能小龍女教番佢呢
不過有個問題
段譽第一次用凌波個時係可以無意識咁用出嚟
萬一佢鳩行邊個都吹成唔漲

用範圍技打到佢
講內力加技能 唔計實戰
段>張>楊>令>郭

所以我覺得係斷咗
射 神係連
之後果啲係另一個故事

應該同火工頭陀有關

当晚苦智便即伤重逝世。合寺悲戚之际,那火工头陀又偷进寺,将监管香积厨和平素和他有隙的五名僧人一一使重手打死。合寺大震之下,派出几十名高手四下追索,但寻遍了江南江北,丝毫不得踪迹。寺中高辈僧侣更为此事大起争执,互责互咎。罗汉堂首座苦慧禅师一怒而远走西域,开创了西域少林一派。潘天耕、方天劳、卫天望等三人,便是苦慧禅师的再传弟子。经此一役,少林寺的武学竟尔中衰数十年。自此定下寺规,凡是不得师授而自行偷学武功,发现后重则处死,轻则挑断全身筋脉,使之成为废人。

解釋咗少林 但楊過小龍女去咗邊
隱居都唔會隱到下一部影都無掛

所以我覺得係斷咗
射 神係連
之後果啲係另一個故事

應該同火工頭陀有關

本身小龍女都係想一世留係古墓
係楊過年輕心野想出去玩
依家姑姑番黎仲唔死狗咁留係古墓咩

所以我覺得係斷咗
射 神係連
之後果啲係另一個故事

應該同火工頭陀有關

本身小龍女都係想一世留係古墓
係楊過年輕心野想出去玩
依家姑姑番黎仲唔死狗咁留係古墓咩

始終覺得個交接係敗北
唔交代下就消失

凌厲剛猛,無堅不摧,弱冠前以之與河朔群雄爭鋒。
紫薇軟劍,三十歲前所用,誤傷義士不祥,悔恨無已,乃棄之深谷。

重劍無鋒,大巧不工,四十歲前恃之橫行天下。

四十歲後,不滯於物,草木竹石均可為劍。自此精修,漸進於無劍勝有劍之境。

獨孤九劍,有進無退。獨孤九劍只攻不守,以攻為守。原因是每招都是攻敵之不得不守,自己根本便不用防守。

這劍法的精要在於「料敵先機」,任何人一招之出,必定有若干徵兆。只要本身劍術不錯,對天下劍術有了個底,料到敵人要出甚麼招、或估算出招式的破綻之處,便能搶在他頭,攻擊敵人劍招的破綻。敵人劍招未發,長劍(甚或目光)已指向他的要害,敵人再快也及不上。

獨孤九劍的要旨在於一個「悟」字,當通曉劍意後,則無所施而不可。便是全部變化盡數忘記,也不相干。忘記得越乾淨徹底,越不受原來劍法的拘束。而九劍各式乃以此令使劍者領悟劍意,練到一定程度就是真正的無招,達到劍術最高的境界了,亦即為無劍勝有劍之境。

我下面都回左

呢到嘅劍係工具

楊過都係無招喎

重劍就無招
用掌就乜都唔係
草木皆劍都未到點樣無劍

如此練劍數日,楊過提著重劍時手上已不如先前沉重,擊刺揮掠,漸感得心應手。同時越來越覺以前所學劍術變化太繁,花巧太多,想到獨孤求敗在青石上所留「重劍無鋒,大巧不工」八字,其中境界,遠勝世上諸般最巧妙的劍招。他一面和神雕搏擊,一面凝思劍招的去勢回路,但覺越是平平無奇的劍招,對方越難抗禦。比如挺劍直刺,只要勁力強猛,威力遠比玉女劍法等變幻奇妙的劍招更大。

當晚他竟不安睡,在水中悟得了許多順刺、逆擊、橫削、倒劈的劍理,到這時方始大悟,以此使劍,真是無堅不摧,劍上何必有鋒?但若非這一柄比平常長劍重了數十倍的重劍,這門劍法也施展不出,尋常利劍只須會在手□輕輕一抖,勁力未發,劍刃便早斷了。

你肯定佢無招?
講天份邊個最高

石破天

石破天係幸運值最高,唔係天份

唔計太玄經
淨係羅漢伏魔神功
已經持平易筋經同九陽神功

你點睇得出羅漢伏魔神功同九陽易筋睇齊?

羅漢伏魔神功【每個木偶是一尊羅漢。這門神功集佛家內功之大成
當然最勁係逍遙御風
可能拍得住戰神圖錄
我都覺無論係令狐沖甚至係楊過都未練到去獨孤求敗既境界
其實唔同年代好難比較
不過書入面最屈既一定係張無記
書入面既第二已經同佢差成條街
其實唔同年代好難比較
不過書入面最屈既一定係張無記
書入面既第二已經同佢差成條街

第二係張三丰?

我下面都回左

呢到嘅劍係工具

楊過都係無招喎

重劍就無招
用掌就乜都唔係
草木皆劍都未到點樣無劍

如此練劍數日,楊過提著重劍時手上已不如先前沉重,擊刺揮掠,漸感得心應手。同時越來越覺以前所學劍術變化太繁,花巧太多,想到獨孤求敗在青石上所留「重劍無鋒,大巧不工」八字,其中境界,遠勝世上諸般最巧妙的劍招。他一面和神雕搏擊,一面凝思劍招的去勢回路,但覺越是平平無奇的劍招,對方越難抗禦。比如挺劍直刺,只要勁力強猛,威力遠比玉女劍法等變幻奇妙的劍招更大。

當晚他竟不安睡,在水中悟得了許多順刺、逆擊、橫削、倒劈的劍理,到這時方始大悟,以此使劍,真是無堅不摧,劍上何必有鋒?但若非這一柄比平常長劍重了數十倍的重劍,這門劍法也施展不出,尋常利劍只須會在手□輕輕一抖,勁力未發,劍刃便早斷了。

你肯定佢無招?

點先叫招呀,吉一下都叫招既話 無人去到無招境界啦
離題問一下 掃地僧 東方不敗 獨孤求敗 用推測黎講三個入面邊個最勁

掃地僧>獨孤=東方

掃地僧係秒天龍最勁果幾個+有力場

不過食蕭峰一掌都要斷肋骨同吐血
btw,覺唔覺其實寫掃地僧出黎呢種寫作手法比較低手

掃地僧 啲武功 都係源自 達摩
btw 虛竹段譽 咁樣中 蕭峰一掌 應該都會死

掃地僧都去到修仙既境地架喇
真正既仙功同普通武功2個世界黎
好似八荒六合唯我獨尊呢d
同北冥神功
唔散功可以不老不死
已經係修緊仙
同九陽九陰果d凡功點比
掃地已易筋都一樣
練到有防禦罩

Agree, 逍遙派唔可以同其他人比較
唔計石破天,阿青,三子
三部曲主角(全部最強狀態) 我咁排:郭靖>張無忌=楊過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞