裘千仞同其他四絕比,實力如何?

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
其實識九陽真經已經贏哂 下下就學到人招技
金庸改嘅名真係好正
岳不群
擺到明話你知佢唔係君子(君子群而不黨
喬峰就話俾你知呢個身份係假嘅

丁春秋 李秋水 天山童姥呢?

狄雲又真係敵人如雲
全世界都想佢死

我最鐘意風清揚 好撚型個名

游坦之林平之

殷離

蕭遠山 喬峰

抄人招唔係乾坤?

抄人招唔係乾坤?

小無相功都得

抄人招唔係乾坤?

乾坤係方法
九陽內力推動,兩樣相輔相乘基本冇學唔到嘅武功

抄人招唔係乾坤?

小無相功都得

逍遙派真係屈機
但失傳晒
郭靖咁多年前係鐵掌峰都係差裘千仞半皮
郭靖之後練左咁耐九陰真經,裘千仞真是已經同佢唔止差一皮
同理,四絕都一樣,係射鵰可能只差四絕半皮,同周伯通未被困桃花島咁上下啦
但係去到神鵰已經拉開距離
神雕我睇過兩三次,版本應該次次唔同
印象中金輪好撚勁,郭靖十八掌已經練到剛柔並濟,收放自如
但金輪竟然赢佢個馬鼻(樓上有巴打話佢狀態不佳,但我唔記得有此事)
之後楊過又收到佢皮,我當時已經覺得佢已經係天下第一人
話周伯通大於楊過我睇未必,佢識左右互搏、九陰真經,郭靖一樣識,但輸比金輪
郭靖一定是四絕級數,就算周伯通梗好打,我諗唔會勁過郭靖太多,因為佢地用既武功幾乎一樣
但佢赢唔贏楊過呢?
咁就真是存疑

但郭靖喺蒙古大營度1打3
同埋邊度睇話金輪贏郭靖一個馬鼻

我記得好似係傳真教對過一掌,郭靖係金輪面前死撐,之後嘔血
利申:上一次睇已經多年之前,有能記錯

可能記錯

記錯晒

金輪第一次出場係英雄大會
同郭靖對左兩掌 比郭靖第二掌打到聲都出唔到

係囉
無乜人可以單挑贏到郭靖嘅降龍十八掌

郭伯伯降龍18掌,九陰真經,左右互搏 射鵰神鵰 真係好正

成日都問郭夠唔夠打 屌 你估真係讓單手咩 左右互博 一手空明 一手降龍 幾諳然都仆街啦 楊過係打短時間拼輸出 好似排山倒海但長時間打靖哥哥贏梗 但佢輸在無蓉兒係汁邊的話實比人害死
郭靖咁多年前係鐵掌峰都係差裘千仞半皮
郭靖之後練左咁耐九陰真經,裘千仞真是已經同佢唔止差一皮
同理,四絕都一樣,係射鵰可能只差四絕半皮,同周伯通未被困桃花島咁上下啦
但係去到神鵰已經拉開距離
神雕我睇過兩三次,版本應該次次唔同
印象中金輪好撚勁,郭靖十八掌已經練到剛柔並濟,收放自如
但金輪竟然赢佢個馬鼻(樓上有巴打話佢狀態不佳,但我唔記得有此事)
之後楊過又收到佢皮,我當時已經覺得佢已經係天下第一人
話周伯通大於楊過我睇未必,佢識左右互搏、九陰真經,郭靖一樣識,但輸比金輪
郭靖一定是四絕級數,就算周伯通梗好打,我諗唔會勁過郭靖太多,因為佢地用既武功幾乎一樣
但佢赢唔贏楊過呢?
咁就真是存疑

但郭靖喺蒙古大營度1打3
同埋邊度睇話金輪贏郭靖一個馬鼻

我記得好似係傳真教對過一掌,郭靖係金輪面前死撐,之後嘔血
利申:上一次睇已經多年之前,有能記錯

可能記錯

你記錯 係郭靖吐瘀血 金輪死忍到走個陣頂唔住嘔左好多血受內傷

其實你地講果part係武林大會果part(第12章到) 而果part郭靖同金輪只係對過兩掌 第一掌係楊過同大力佬打遇險果陣(唔記得左條友咩名 ) 第二掌係金輪想殺楊過果陣
郭靖冇受到傷 因爲佢對掌後向後退左幾步 係金輪死要面企定唔郁先受傷 內息唔順 咁先引致楊過連問金輪三條問題 而金輪果陣答唔到
風清揚 楊過 張三丰 比劍邊個最勁
郭靖最勁架啦。又江南7怪又降龍又九陰真經又左右互博,射功內功又勁。又學埋武穆打仗。但係都唔明點解佢係鐵掌幫禁地會同垃圾楊康打成平手。

本身就話楊康天資好架啦 有其子必有其父 佢無遇到明師之嘛 歐陽峰教左佢瞬息千里即刻同郭靖打平啦

成套劇都冇講過楊康天資好。但係郭靖就成日話自己蠢,但又不段領悟到九陰真經,連天材黃蓉都成日讚靖哥哥先係天資好

睇書啦天資聰穎 邱處機本來當佢真傳 但佢得小聰明無大智慧

風清揚
老張太極未入無招勝有招之境
獨孤九劍係玄鐵再上一層
楊過後期應該超越左黃藥師

主角黎計 成套金庸最勁係張無忌 第二楊過

唔計查小庸 皇宮大內侍衛

點打張無忌個人性格最差 又優柔寡斷 幾下比楊過收皮 可能連黃衣姐姐都抽唔贏
楊過後期應該超越左黃藥師

主角黎計 成套金庸最勁係張無忌 第二楊過

唔計查小庸 皇宮大內侍衛

點打張無忌個人性格最差 又優柔寡斷 幾下比楊過收皮 可能連黃衣姐姐都抽唔贏

如果你係講無忌連黃衣姐姐都打唔贏我都唔知講咩好
郭靖最勁架啦。又江南7怪又降龍又九陰真經又左右互博,射功內功又勁。又學埋武穆打仗。但係都唔明點解佢係鐵掌幫禁地會同垃圾楊康打成平手。

本身就話楊康天資好架啦 有其子必有其父 佢無遇到明師之嘛 歐陽峰教左佢瞬息千里即刻同郭靖打平啦

成套劇都冇講過楊康天資好。但係郭靖就成日話自己蠢,但又不段領悟到九陰真經,連天材黃蓉都成日讚靖哥哥先係天資好

睇書啦天資聰穎 邱處機本來當佢真傳 但佢得小聰明無大智慧

郭靖專注力高

風清揚
獨孤九劍係玄鐵再上一層

算入左啦,忘記招式,記概念

風清揚
獨孤九劍係玄鐵再上一層

但都有個概念。
但係風清揚果d無招直頭係你有乜破綻。
就一野鳩篤過去,連概念都冇埋

風清揚
獨孤九劍係玄鐵再上一層

但都有個概念。

但係獨孤九劍都有口訣要背喎
都叫做有概念掛

風清揚
獨孤九劍係玄鐵再上一層

但都有個概念。

諗起如果2個無招既人對打
個畫面都幾鳩下

風清揚
獨孤九劍係玄鐵再上一層

但都有個概念。

都叫做有概念掛

獨孤九劍都唔算無招。
再後期d既先係無招,已超左獨孤九劍

風清揚
獨孤九劍係玄鐵再上一層

但都有個概念。

都叫做有概念掛

九劍係玄鐵劍之下喎
瀟湘子果堆都夠做啦
郭靖此時所施展的正是武林絕學「降龍十八掌」。國師等三人緊緊圍住,心想他內力便再深厚,掌力如此凌厲,必難持久。豈知郭靖近二十年來勤練「九陰真經」,初時真力還不顯露,數十招後,降龍十八掌的勁力忽強忽弱,忽吞忽吐,從至剛之中竟生出至柔的妙用,以此抵擋三大高手的兵刃,非但絲毫不落下風,而且乘隙反撲,越鬥越揮酒自如。

楊過在旁觀鬥,驚佩無已,他也曾在古墓中練過「九陰真經」,只乏人指點,不知真經的神奇竟至於斯。他以真經功訣印證郭靖掌法,登時悟到了不少深奧拳理,心中默默記習,一時忘了身上負著血海深仇,立意要將郭靖置於死地。

金輪國師的武功與郭靖本在伯仲之間,郭靖雖然屢得奇遇,但國師比他大了二十歲年紀,也即多了二十年的功力,二人若是單打獨鬥,非到千招之外,難分勝敗,再加上瀟湘子和尼摩星兩個一流好手相助,國師本來不難取勝,只是郭靖的降龍十八掌實在威力太強,兼之他在掌法之中雜以全真教天罡北斗陣的陣法,鬥到分際,身形穿插來去,一個人竟似化身為七人一般;又因他一上來便將尹克西打傷,這一下先聲奪人,敵對的三人先求自保,不敢放手攻擊,是以雖然以三敵一,也只打了個平手。

屌好撚勁
郭靖此時所施展的正是武林絕學「降龍十八掌」。國師等三人緊緊圍住,心想他內力便再深厚,掌力如此凌厲,必難持久。豈知郭靖近二十年來勤練「九陰真經」,初時真力還不顯露,數十招後,降龍十八掌的勁力忽強忽弱,忽吞忽吐,從至剛之中竟生出至柔的妙用,以此抵擋三大高手的兵刃,非但絲毫不落下風,而且乘隙反撲,越鬥越揮酒自如。

楊過在旁觀鬥,驚佩無已,他也曾在古墓中練過「九陰真經」,只乏人指點,不知真經的神奇竟至於斯。他以真經功訣印證郭靖掌法,登時悟到了不少深奧拳理,心中默默記習,一時忘了身上負著血海深仇,立意要將郭靖置於死地。

金輪國師的武功與郭靖本在伯仲之間,郭靖雖然屢得奇遇,但國師比他大了二十歲年紀,也即多了二十年的功力,二人若是單打獨鬥,非到千招之外,難分勝敗,再加上瀟湘子和尼摩星兩個一流好手相助,國師本來不難取勝,只是郭靖的降龍十八掌實在威力太強,兼之他在掌法之中雜以全真教天罡北斗陣的陣法,鬥到分際,身形穿插來去,一個人竟似化身為七人一般;又因他一上來便將尹克西打傷,這一下先聲奪人,敵對的三人先求自保,不敢放手攻擊,是以雖然以三敵一,也只打了個平手。

屌好撚勁

啲文字緊湊到

風清揚
獨孤九劍係玄鐵再上一層

但都有個概念。

都叫做有概念掛

九劍係玄鐵劍之下喎

最後境界係無劍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞