裘千仞同其他四絕比,實力如何?

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
離題問一下 掃地僧 東方不敗 獨孤求敗 用推測黎講三個入面邊個最勁

掃地僧>獨孤=東方

掃地僧係秒天龍最勁果幾個+有力場

東方係咪同獨孤平排都有爭議

只能講佢大情大性 但我唔鐘意 我反而鐘意郭靖大愛撚

不過感覺郭靖呢d角色現實生活唔多見
楊過同黃蓉都多見d

金庸都寫郭靖「為國為民,俠之大者」
射鵰佢同黄蓉條線好浪漫

細個覺得郭靖太老實太好人,覺得好唔型,鐘意楊過、令狐沖貪佢地性格夠鮮明,cool啲好似有深度啲
屌,而家先覺得郭靖係真正最型個嗰! 北俠
無私,俠義風骨
絕對型過isis

邂逅黃蓉, 密室療傷, 帶黃蓉搵一燈大師療傷, 為報仇分手, 鐵槍廟之後追尋黃蓉下落

btw
初初郭靖知道楊過要同小龍女一齊幾乎想殺左楊過
到最後佢地都係一齊
但郭靖就完全冇左回事

應該經歷改變想法啦

坦白講佢自己都知自己一家欠楊過有幾多,到最後都義無反顧救佢個女,楊過仲做到郭靖一直想楊過做嘅人,做大俠做救國英雄

起初郭靖極力反對楊過和小龍女間之師徒戀,認為是有違禮法以及最初欲把女兒郭芙許配於他成為其女婿,然而其岳父黃藥師支持楊、龍之間的關係,最後他們成親使郭靖無奈給予祝福。楊過曾誤以為郭靖為殺父仇人,三番四次欲加害郭靖但均未下手;郭靖仁厚重義的性格深深影響了男主角楊過的一生,使其免於誤入歧途。
離題問一下 掃地僧 東方不敗 獨孤求敗 用推測黎講三個入面邊個最勁

掃地僧>獨孤=東方

都係嘅 從來冇講獨孤有幾勁
可能只係痴線佬山洞9up
聽聞過本身金庸係真係寫死小龍女,寫郭襄係想同楊過做一對,順便還埋郭楊兩家如果有1男1女就結為夫妻既約定,有冇ching聽過

聽講過話想寫死小龍女
d讀者話你寫死小龍女就罷買明報

果陣唔係倪匡搞到小龍女比尹志平(笑)強左已經比人屌到開花咩 重邊敢整死佢

又倪匡?
倪匡唔係淨係代筆過天龍寫盲阿紫個一段咩?

小龍女被強既黑手係倪匡咁出名都唔知

真係未聽過
有冇source

原來誤傳黎 sorry
聽聞過本身金庸係真係寫死小龍女,寫郭襄係想同楊過做一對,順便還埋郭楊兩家如果有1男1女就結為夫妻既約定,有冇ching聽過

聽講過話想寫死小龍女

果陣唔係倪匡搞到小龍女比尹志平(笑)強左已經比人屌到開花咩 重邊敢整死佢

又倪匡?

真係未聽過
有冇source

原來誤傳黎 sorry

唔完美就入衛斯理數
獨孤求敗應該係天龍至射鵰之間嘅人物? 定係天龍之前?

鵰兄應該冇咁老

應該係之間啦,係天龍之前既話隻雕應該幾多歲
回應上面黃落蓉文
其中一句"第二天,他救了郭靖一次。"
應該係跳落城教郭玩空中飛人果次

寫嘅人只係輕輕帶過
但呢一次係楊過自願救 唔係有阻攔
証明當楊過見到郭真係有生命危險
係會忍唔住手救 佢之後就算想殺
最後都會失敗 根本殺唔落手
會猶豫等其他因素令佢失敗

所以寫概人刻意一句帶過呢part
著重寫失敗果幾次
再話因爲阻攔而失敗 其實殺得落手 係誤導

有心殺 唔會殺唔到 太多機會
同床訓同你發惡夢嗎咁撚近一野都插死郭
加上就算失敗 楊咁聰明都知失敗郭都唔會殺佢
會同佢講經九唔撘八

好啦就算唔岀手
由得郭俾人圍死係城下就得 洗乜救手
所以篇長文雖然寫嘅事係真
但好玩人誤導 唔客觀 唔洗理

有d難講
楊過份人太依情緒行事
呢刻俾你感動
下一刻如果諗起自己老豆好慘
可能又第二個講法
我係黃蓉點都唔會放心擺個計時炸彈係老公身邊

依情緒行事係會行動去殺
但我想表達嘅係
最終楊過都係唔會令郭靜死
就算郭靜知道楊殺佢 俾佢殺
最後一步一定會失敗 唔會落到手

同時回應咪post黃蓉長文者
佢累郭靜係想殺佢無錯
但到殺到 郭靜就被圍死啦
佢又去救 佢底係唔想郭靜死
係仇恨令佢有呢個念頭only 唔會成功

所以先有咁多阻攔籍口令佢失敗

聽講過話想寫死小龍女

又倪匡?

真係未聽過
有冇source

原來誤傳黎 sorry

唔完美就入衛斯理數

好耐之前睇人講過
有人話倪匡自己講 唔知真唔真

我估之間 因為隻鵰就算有百歲命 都早唔過天龍個年代

掃地僧>獨孤=東方

不過食蕭峰一掌都要斷肋骨同吐血
btw,覺唔覺其實寫掃地僧出黎呢種寫作手法比較低手

掃地僧 啲武功 都係源自 達摩
btw 虛竹段譽 咁樣中 蕭峰一掌 應該都會死

令狐沖死死下
唔代表九劍唔可以用內力
不過唔用內力都可以解招咁解

又咁講
去到唔用內力都可以解招下
邊個咁得閒仲返去練內力玩重劍
鬥內力高低

破氣式可能就係要練內力掛,可能重劍就係練練下內力練埋出黎,冇人出過破氣式鳩估

所以我一直覺得九劍係求敗人生經驗既總結黎
人又老老地
無後生仔咁好體力同內力

九劍好似係利劍時期已經有啦喎

令狐沖無內力無利劍都夠橫行
你覺得求敗有內力底都仲要利劍先夠橫行?

我意思係九劍係求敗好初期既劍法
點會係咩人生總結

九劍有心法,玄鐵劍冇心法
無招勝有招,所以玄鐵>九劍

文中邊句有講係初期既劍法
九劍有咩心法
風清揚都教過
九劍最高境界係唔諗野既自主反射動作

可唔可以唔好局限自己個意維
同睇下人地講乜先回應

問多次
一個年青人識簡單拆解天下所有招式既情況下
邊個仲會返回頭路同人比內力高低?
如果最後成名係當世內力最高
留低既應該係內功心法
而唔係留底九劍比後人

掃地僧>獨孤=東方

我覺得係求敗最勁,雖然冇真正出過場,但都承傳左啲招式落黎,楊過只練內力都上五絕,風清楊係笑傲係傳奇人物,令狐沖只學劍招都已經打撗行。

令狐沖死死下
唔代表九劍唔可以用內力
不過唔用內力都可以解招咁解

又咁講
去到唔用內力都可以解招下
邊個咁得閒仲返去練內力玩重劍
鬥內力高低

破氣式可能就係要練內力掛,可能重劍就係練練下內力練埋出黎,冇人出過破氣式鳩估

所以我一直覺得九劍係求敗人生經驗既總結黎
人又老老地
無後生仔咁好體力同內力

九劍好似係利劍時期已經有啦喎

令狐沖無內力無利劍都夠橫行
你覺得求敗有內力底都仲要利劍先夠橫行?

我意思係九劍係求敗好初期既劍法
點會係咩人生總結

九劍有心法,玄鐵劍冇心法
無招勝有招,所以玄鐵>九劍

文中邊句有講係初期既劍法?

九劍有咩心法
風清揚都教過
九劍最高境界係唔諗野既自主反射動作

可唔可以唔好局限自己個思維
同睇下人地講乜先回應

問多次
一個年青人識簡單拆解天下所有招式既情況下
邊個仲會返回頭路同人比內力高低?
如果最後成名係當世內力最高
留低既應該係內功心法
而唔係留底九劍比後人

自膠

掃地僧>獨孤=東方

係囉 諗唔到有邊個可以硬食喬峰一掌

掃地僧>獨孤=東方

我覺得係求敗最勁,雖然冇真正出過場,但都承傳左啲招式落黎,楊過只練內力都上五絕,風清楊係笑傲係傳奇人物,令狐沖只學劍招都已經打撗行。

但係仲要計返唔同時代喎
徐錦江都第一勇士啦

掃地僧>獨孤=東方

根本獨孤求敗係咪真係咁勁無人知
佢既事績就係有把玄鐵劍, 同九劍
玄鐵劍根本係BUG黎, 屈重劍大巧不工
九劍係落到笑傲果代變左絕學, 大佬佢果代啲人咁廢, 隨時彈指神通去到都天下無敵啦
另外事績就係楊過用佢個名打飛機
廿八座大王都有阿俊啦, 俊, 邊撚到傻啊

掃地僧>獨孤=東方

九劍係落到笑傲果代變左絕學, 大佬佢果代啲人咁廢, 隨時彈指神通去到都天下無敵啦
廿八座大王都有阿俊啦, 俊, 邊撚到俊啊

掃地僧>獨孤=東方

上面有人貼條時間線出黎
求敗同黃裳應該有重覆

掃地僧>獨孤=東方

上面有人貼條時間線出黎
求敗同黃裳應該有重覆

記得有個FF文關於佢地
仲有葵花寶典作者份既三文故事

掃地僧>獨孤=東方

上面有人貼條時間線出黎
求敗同黃裳應該有重覆

記得有個FF文關於佢地
仲有葵花寶典作者份既三人故事

掃地僧>獨孤=東方

掃地僧都去到修仙既境地架喇
真正既仙功同普通武功2個世界黎
好似八荒六合唯我獨尊呢d
同北冥神功
唔散功可以不老不死
已經係修緊仙
同九陽九陰果d凡功點比
掃地已易筋都一樣
練到有防禦罩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞