裘千仞同其他四絕比,實力如何?

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
回上面講黃蓉篇文
我覺得黃蓉直情係金庸創作既人物入面最寫實
最俾讀者睇到一個有血肉既人物點樣係唔同時期有唔同既心理轉變
而且係變之餘都仲係保持住一d自已既特質
好撚立體

寫出曬女人婚前婚後形象

郭楊兩家幾代人都不停互相影響,對錯唔係咁易分得清

係 比係你 有條友殺左你老公 5個親人仲要屈話係你老豆殺既 差d搞到老公都無埋 比係你錫唔錫個仇人仔 唔係老公係到 我第一眼見佢就當場殺左佢啦 你估個個郭靖做大俠咩

所以我不嬲都唔鐘意楊過 呢種人乜都做得出 唔知點解咁多人鐘意佢 唔係佢d性格咁偏激 隻手都唔洗斷 就算世界第一我寧願要返隻手

前面太長唔quote啦 其實楊過係遇到程英同陸無雙之後都有諗過點解身邊人一係對佢好一係想佢死,跟住金庸解答話因為楊過本身個性格就係對有好感既人可以用條命幫佢,但對討厭既人就擺曬係面,一眼就睇得出,所以佢點對人,人地就點對佢

只能講佢大情大性 但我唔鐘意 我反而鐘意郭靖大愛撚

不過感覺郭靖呢d角色現實生活唔多見
楊過同黃蓉都多見d

金庸都寫郭靖「為國為民,俠之大者」
射鵰佢同黄蓉條線好浪漫
提外話
有冇人玩過廿年前隻金庸群俠傳
話算而家remake緊單機版會再出

唔求有咩新元素,做到武林群俠傳重製版咁已經心滿意足

金庸群俠傳好似有三集,我未玩過一,爆左二幾次,三玩極都被殺,仲有隻天龍八部自創角色,玩過幾次,幾次都唔同選擇

唔知你係咪講online
單機就得一集
不過之後出左武林群俠傳作為另一個獨立故事既續集
前面正式出返武林群俠傳remake叫俠客風雲傳
舊年出多隻前傳
金庸群俠傳仲整緊唔知幾時有

2,3係咪web game?
提外話

金庸群俠傳好似有三集,我未玩過一,爆左二幾次,三玩極都被殺,仲有隻天龍八部自創角色,玩過幾次,幾次都唔同選擇

單機就得一集
舊年出多隻前傳

其實我有錢都想搞個手遊版金庸 mmorpg個種 類似古龍online個種 舊式一步一步/陰陽師個種 真係唔好哂錢
回上面講黃蓉篇文
我覺得黃蓉直情係金庸創作既人物入面最寫實
最俾讀者睇到一個有血肉既人物點樣係唔同時期有唔同既心理轉變
而且係變之餘都仲係保持住一d自已既特質
好撚立體

寫出曬女人婚前婚後形象

郭楊兩家幾代人都不停互相影響,對錯唔係咁易分得清

係 比係你 有條友殺左你老公 5個親人仲要屈話係你老豆殺既 差d搞到老公都無埋 比係你錫唔錫個仇人仔 唔係老公係到 我第一眼見佢就當場殺左佢啦 你估個個郭靖做大俠咩

其實楊康細個由金國養大
養父仲要對佢咁好
唔想做返大宋子民根本好正常

係 你老豆係李嘉誠 而家迫你認個流浪者做老豆 你肯唔肯 加上佢老豆成日同佢講 要滅左宋朝 比佢一統天下 咁有幾出奇
比我都變江山美人記啦
提外話

單機就得一集
舊年出多隻前傳

4隻都電腦game

楊過細細個就死老母,冇受正統教育,三九唔識七串下嘴保護自己好撚正常,相反黃蓉咁鳩大個人同個細路斤斤計較,下下忌鳩住晒,會唔會太小氣?
點解會整單殺郭崝黃蓉同搶郭襄,不如問下點解小龍女會去左絕情谷先啦。

佢想殺郭靖黃蓉唔多關絕情谷事,佢果陣一心以為郭黃兩人殺左佢以為好正氣老豆,所以要報左個仇。而黃蓉勸小龍女走,在書入面多次講到果陣既宋朝禮法最嚴,徒弟娶師父同個仔娶呀媽一樣,所以楊過係英雄大會話要娶小龍女係果陣時既「邪道」,黃蓉會咁做最主要係因為郭靖。之後黃藥師亦睇唔起佢個女嫁左做人婦後為守三從四德而多事
是但拎住支長條物體
用少少內力去出九劍
都可以對付到人既境界下

你會唔會返轉頭
日日拎返把重劍出街同人鬥內力
剛又睇完笑傲小說,令狐沖全程都死下死下咁,有啲畫面我想象唔到實際係點,例如令狐沖冇內力所以同人對戰唔格得劍,見到任我行同佢對劍就係兩個人揮黎揮去但兩把劍都掂唔到對方把劍,睇到我莫名奇妙,仲有如果令狐沖出招先就其求砍引人地出招,咁先可搵人破綻呢啲我覺得幾有趣,電視無可能拍到果種感覺出黎
是但拎住支長條物體
用少少內力去出九劍
都可以對付到人既境界下

你會唔會返轉頭

重劍無招式你破乜
是但拎住支長條物體
用少少內力去出九劍
都可以對付到人既境界下

你會唔會返轉頭

不過算
楊過係無女下可爆seed
可以屌打獨孤求敗 黃裳 無名僧三人圍攻
是但拎住支長條物體
用少少內力去出九劍
都可以對付到人既境界下

你會唔會返轉頭

九劍係純劍法唔用內力喎
提外話

單機就得一集
舊年出多隻前傳

唔係啊全部單機黎
華語武俠單機市場死左好撚耐
幾年前金庸同武林兩個大作既監製徐昌隆忽發奇想
上網search武林群俠傳,竟然發現有好多仲玩緊同討論呢隻game
仲整晒mod,探索晒d隱藏劇情
徐昌隆於是決定重組河洛工作室
就出左以上既remake版

徐生不嬲都有上開網同人傾武林群俠傳
係呢幾年搵到人磅水先至重組返河洛重製一次呀
是但拎住支長條物體
用少少內力去出九劍
都可以對付到人既境界下

你會唔會返轉頭

九劍係純劍法唔用內力喎

令狐沖死死下
唔代表九劍唔可以用內力
不過唔用內力都可以解招咁解

楊過細細個就死老母,冇受正統教育,三九唔識七串下嘴保護自己好撚正常,相反黃蓉咁鳩大個人同個細路斤斤計較,下下忌鳩住晒,會唔會太小氣?
點解會整單殺郭崝黃蓉同搶郭襄,不如問下點解小龍女會去左絕情谷先啦。

佢想殺郭靖黃蓉唔多關絕情谷事,佢果陣一心以為郭黃兩人殺左佢以為好正氣老豆,所以要報左個仇。而黃蓉勸小龍女走,在書入面多次講到果陣既宋朝禮法最嚴,徒弟娶師父同個仔娶呀媽一樣,所以楊過係英雄大會話要娶小龍女係果陣時既「邪道」,黃蓉會咁做最主要係因為郭靖。之後黃藥師亦睇唔起佢個女嫁左做人婦後為守三從四德而多事

呢個轉變真係最寫實
我覺得唔止黃蓉咁做係為左郭靖
而係佢真係受到郭靖影響漸漸拘泥於禮教

有樣野同佢老豆一樣冇變,就係好撚護短

算入左啦,忘記招式,記概念

但都有個概念。
但係風清揚果d無招直頭係你有乜破綻。
就一野鳩篤過去,連概念都冇埋

但係獨孤九劍都有口訣要背喎
都叫做有概念掛

九劍係玄鐵劍之下喎

最後境界係無劍

咁到底飛花擲葉勁定手指射無形劍氣勁

練到無劍境界個時。拎把玄鐵劍出黎真係無敵。

九劍定玄鐵劍邊個先後都已經係世界大戰

九劍係玄鐵之下?
冇野好講

九劍好似係利劍時期
玄劍係重劍時期

楊過=風清揚>張三丰
聽聞過本身金庸係真係寫死小龍女,寫郭襄係想同楊過做一對,順便還埋郭楊兩家如果有1男1女就結為夫妻既約定,有冇ching聽過
是但拎住支長條物體
用少少內力去出九劍
都可以對付到人既境界下

你會唔會返轉頭

九劍係純劍法唔用內力喎

令狐沖死死下
唔代表九劍唔可以用內力
不過唔用內力都可以解招咁解

又咁講
去到唔用內力都可以解招下
邊個咁得閒仲返去練內力玩重劍
鬥內力高低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞