裘千仞同其他四絕比,實力如何?

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
成日有班撚頭比最勁主角

不過一睇無阿青同石破天份就可以下一頁

計呢兩個人同你鬥日本動畫邊個最勁個時推個美漫人物出嚟有乜分別
成日有班撚頭比最勁主角

不過一睇無阿青同石破天份就可以下一頁

阿青係劍仙嚟
唔好拎啲凡人去比啦
裘千仞比金輪法王打死架嘛,舊四絕就同金輪法王戰平

舊四絕=金輪法王>裘千仞

金輪最後應該比四絕勁

周伯通>楊過>郭靖=神鵰後期金輪>四絕>鐵掌

周伯通有咁勁架咩

周伯通識哂 九陰真經 雙手互搏

敦靖都識吖

周伯通練武練到老婆條女都唔要 自己諗佢咩實力
冇記錯凌波微步唔係有路捉?

跟八卦易經
熟悉此道之人或可破之

佢唔係可以隨時跳去其他位咩

跟八卦易經
熟悉此道之人或可破之

跟八卦易經方位
你估段譽會唔會咁醒目先
不過熟八卦易經嘅人學到係真心屈機
黃蓉廚真係好撚乞人憎,比著係你,自己命都唔要咁救佢兩個女,換返黎一句 希望斬埋佢另一隻手落黎,你自己會點諗

你同東邪家族講禮法?

黃藥師就真心型
黃蓉根本係港女教母

呢啲唔係禮法嘅問題喎
郭靖咁多年前係鐵掌峰都係差裘千仞半皮
郭靖之後練左咁耐九陰真經,裘千仞真是已經同佢唔止差一皮
同理,四絕都一樣,係射鵰可能只差四絕半皮,同周伯通未被困桃花島咁上下啦
但係去到神鵰已經拉開距離
神雕我睇過兩三次,版本應該次次唔同
印象中金輪好撚勁,郭靖十八掌已經練到剛柔並濟,收放自如
但金輪竟然赢佢個馬鼻(樓上有巴打話佢狀態不佳,但我唔記得有此事)
之後楊過又收到佢皮,我當時已經覺得佢已經係天下第一人
話周伯通大於楊過我睇未必,佢識左右互搏、九陰真經,郭靖一樣識,但輸比金輪
郭靖一定是四絕級數,就算周伯通梗好打,我諗唔會勁過郭靖太多,因為佢地用既武功幾乎一樣
但佢赢唔贏楊過呢?
咁就真是存疑

但郭靖喺蒙古大營度1打3
同埋邊度睇話金輪贏郭靖一個馬鼻

我記得好似係傳真教對過一掌,郭靖係金輪面前死撐,之後嘔血
利申:上一次睇已經多年之前,有能記錯

可能記錯

你記錯 係郭靖吐瘀血 金輪死忍到走個陣頂唔住嘔左好多血受內傷

跟八卦易經
熟悉此道之人或可破之

跟八卦易經方位
你估段譽會唔會咁醒目先

東邪黃蓉呢啲有冇機會破到捉哂佢路呢

跟八卦易經
熟悉此道之人或可破之

跟八卦易經方位
你估段譽會唔會咁醒目先

東邪黃蓉呢啲有冇機會破到捉哂佢路呢

一定捉到
先唔論黃藥師,射雕後期黃蓉絕對有能力捉到
不過有個問題
段譽第一次用凌波個時係可以無意識咁用出嚟
萬一佢鳩行邊個都吹成唔漲
首先,金庸筆下角色應以時序分武功高低
因為年代較久遠有較多幻想空間 相反較近代既人會貼地啲

例如
天龍八部果個時代,就連阿朱呢個咁普通既女仔都識點穴既功夫,反而去到近代啲 陳家洛使出點穴已經好勁

天龍八部直頭痴線到換眼都得

其實咁諗都好合理,好多時傳授武功都講機緣 有好多勁既神功都會就咁流失左,可能搵唔到傳人

理論上 係金庸世界 時序愈前 武功應該愈勁

所以喬峰 段譽 虛竹 三子先係最

你淨係睇下一陽指就知,
天龍果時d一陽指個鳩個都識,
連段正淳都練到可以隔空有指氣射出來打人,佢都只係二打六
一燈時期已經唔識射,要走埋去篤人既都已經係5絕
就證明左越後期武功越屎

前面見到有人講全真七子
都想講兩句

雖然全真教係射雕神雕既表現相當令人失望
但只不過係為左襯托一眾主角
其實佢地實力唔差

大家對比下五絕班弟子/手下
北丐唔計郭靖黃蓉呢兩個主角
班長老完全唔入流

西毒歐陽克
應該係王處一之下
好似係 唔太記得原文

東邪黑風雙煞
馬鈺係山頂用內力9up幾句
已經嚇到佢地仆街

南帝漁樵耕讀
神雕比武大會果度
有寫朱子柳武功比王處一郝大通強
而且遠超三位師兄
睇得出漁樵耕讀只係得全真七子中下游水平

三代睇落更加廢
但其實金輪法王有贊過尹志平趙志敬功力唔差
同埋全真教勝在夠疊馬
其他絕一係後繼無人 一係出埋武氏兄弟呢d廢柴

希望大家可以客觀評價全真教
佢地只係主角光環下既犠牲品

前面見到有人講全真七子
都想講兩句

雖然全真教係射雕神雕既表現相當令人失望
但只不過係為左襯托一眾主角
其實佢地實力唔差

大家對比下五絕班弟子/手下
北丐唔計郭靖黃蓉呢兩個主角
班長老完全唔入流

西毒歐陽克
應該係王處一之下
好似係 唔太記得原文

東邪黑風雙煞
馬鈺係山頂用內力9up幾句
已經嚇到佢地仆街

南帝漁樵耕讀
神雕比武大會果度
有寫朱子柳武功比王處一郝大通強
而且遠超三位師兄
睇得出漁樵耕讀只係得全真七子中下游水平

三代睇落更加廢
但其實金輪法王有贊過尹志平趙志敬功力唔差
同埋全真教勝在夠疊馬
其他絕一係後繼無人 一係出埋武氏兄弟呢d廢柴

希望大家可以客觀評價全真教
佢地只係主角光環下既犠牲品

我覺得七人陣可以同四絕平手已經好勁
留名

例如
天龍八部果個時代,就連阿朱呢個咁普通既女仔都識點穴既功夫,反而去到近代啲 陳家洛使出點穴已經好勁

其實咁諗都好合理,好多時傳授武功都講機緣 有好多勁既神功都會就咁流失左,可能搵唔到傳人

你淨係睇下一陽指就知,
就證明左越後期武功越屎

四絕時期指力已經刻唔到木
天龍果班刻石架
講下女得唔得 大家覺得邊個女角最正
唔知點解覺得天龍入面木婉清好撚正

一定係程英
蕭功一流

例如

你淨係睇下一陽指就知,
就證明左越後期武功越屎

後期識放氣打人已經一等一高手
天龍是但執一個有名既都識放氣射人
武氏兄弟去到後期好似都唔廢架啦喎
叫做見得下人
計故事時代,15本係點排?獨孤求敗係咪天龍射鵰之間嘅人?
講下女得唔得 大家覺得邊個女角最正
唔知點解覺得天龍入面木婉清好撚正

一定係程英
蕭功一流

康敏真女人,其他女係正不過太假

例如

你淨係睇下一陽指就知,
就證明左越後期武功越屎

後期識放氣打人已經一等一高手
天龍是但執一個有名既都識放氣射人

天龍個班係仙俠黎
大家點排舊版,新版,新修版?我冇睇過舊版,倪匡就話舊版,新版>新修版
金庸改嘅名真係好正
岳不群
擺到明話你知佢唔係君子(君子群而不黨
喬峰就話俾你知呢個身份係假嘅

丁春秋 李秋水 天山童姥呢?

狄雲又真係敵人如雲
全世界都想佢死

我最鐘意風清揚 好撚型個名
金庸改嘅名真係好正
岳不群

狄雲又真係敵人如雲
全世界都想佢死

游坦之林平之
金庸改嘅名真係好正
岳不群

狄雲又真係敵人如雲
全世界都想佢死

游坦之林平之

殷離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞