裘千仞同其他四絕比,實力如何?

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
check返倚天,最後本九陰仲要落左係張無忌到,再寫落去嘅話真係痴撚線

非必要應該唔練㗎喇,結尾好似同趙敏plan緊去探小昭

趙敏仲係大都等緊張無忌

我睇個版結局係畫緊眉 之後周芷若出黎
張無忌跌筆
check返倚天,最後本九陰仲要落左係張無忌到,再寫落去嘅話真係痴撚線

非必要應該唔練㗎喇,結尾好似同趙敏plan緊去探小昭

趙敏仲係大都等緊張無忌

我睇個版結局係畫緊眉 之後周芷若出黎
張無忌跌筆

我都係,周芷若話仲有第3個願望
是但拎住支長條物體
用少少內力去出九劍
都可以對付到人既境界下

你會唔會返轉頭
日日拎返把重劍出街同人鬥內力

九劍係純劍法唔用內力喎

令狐沖死死下
唔代表九劍唔可以用內力
不過唔用內力都可以解招咁解

又咁講
去到唔用內力都可以解招下
邊個咁得閒仲返去練內力玩重劍
鬥內力高低

破氣式可能就係要練內力掛,可能重劍就係練練下內力練埋出黎,冇人出過破氣式鳩估

所以我一直覺得九劍係求敗人生經驗既總結黎
人又老老地
無後生仔咁好體力同內力

九劍好似係利劍時期已經有啦喎
講女一定係木婉清最正
聽聞過本身金庸係真係寫死小龍女,寫郭襄係想同楊過做一對,順便還埋郭楊兩家如果有1男1女就結為夫妻既約定,有冇ching聽過

聽講過話想寫死小龍女
d讀者話你寫死小龍女就罷買明報

果陣唔係倪匡搞到小龍女比尹志平(笑)強左已經比人屌到開花咩 重邊敢整死佢

又倪匡?
倪匡唔係淨係代筆過天龍寫盲阿紫個一段咩?

小龍女被強既黑手係倪匡咁出名都唔知
楊過後期應該超越左黃藥師

主角黎計 成套金庸最勁係張無忌 第二楊過

唔計查小庸 皇宮大內侍衛

成套金庸?計埋笑傲江湖,天龍八部?

記者 :「金庸先生,你認為在你的小說中,哪一位主角的武功最高強?」金庸先生回答:「很大可能是張無忌。」
金庸先生回答:「張無忌集各家之長,應該比較全面。」一九九九年八月(香港報章訪談)

原文網址:https://kknews.cc/zh-hk/history/2a4255z.html

睇過晒小說讀者唔會咁認為
明顯天龍武功強度遠遠勁過射雕三部曲

好多武功都失傳同係弱化版
六脈神劍失傳
天龍入面水大理姓段既都識既一陽指變左神功
好多神奇武功無晒
尤其係逍遙派
淨係返老還童既武功
已經屌打之後既年代

睇完個感覺
蕭峰點都勁過張無忌
金老自己唔覺得架咩

因為佢ff自己係張無忌

獨孤求敗一套九劍天下無敵
其實咪姐係無劍版天山折梅手
求敗如果係天龍時代最多都係一流
而唔係絕世高手先

楊過好細個己經知郭靖係真心錫佢

最幣郭靖係老婆奴 開頭佢比我嘅感覺始終係出於內疚責任先對楊過好,後尾就覺得佢真心對楊過好。[/quote]
郭靖個人單純同真心
聽聞過本身金庸係真係寫死小龍女,寫郭襄係想同楊過做一對,順便還埋郭楊兩家如果有1男1女就結為夫妻既約定,有冇ching聽過

聽講過話想寫死小龍女

果陣唔係倪匡搞到小龍女比尹志平(笑)強左已經比人屌到開花咩 重邊敢整死佢

又倪匡?

是但拎住支長條物體
用少少內力去出九劍
都可以對付到人既境界下

你會唔會返轉頭

九劍係純劍法唔用內力喎

令狐沖死死下
唔代表九劍唔可以用內力

又咁講
鬥內力高低

破氣式可能就係要練內力掛,可能重劍就係練練下內力練埋出黎,冇人出過破氣式鳩估

人又老老地
無後生仔咁好體力同內力

令狐沖無內力無利劍都夠橫行
你覺得求敗有內力底都仲要利劍先夠橫行?

因為佢ff自己係張無忌

而唔係絕世高手先[/quote]
總覺得張無忌果個年代係無勁人。
如果有內力勁過佢既高手(古人)佢唔會counter到。
張無忌一生中有無試過出足十成力

所以我不嬲都唔鐘意楊過 呢種人乜都做得出 唔知點解咁多人鐘意佢 唔係佢d性格咁偏激 隻手都唔洗斷 就算世界第一我寧願要返隻手

前面太長唔quote啦 其實楊過係遇到程英同陸無雙之後都有諗過點解身邊人一係對佢好一係想佢死,跟住金庸解答話因為楊過本身個性格就係對有好感既人可以用條命幫佢,但對討厭既人就擺曬係面,一眼就睇得出,所以佢點對人,人地就點對佢

只能講佢大情大性 但我唔鐘意 我反而鐘意郭靖大愛撚

不過感覺郭靖呢d角色現實生活唔多見
楊過同黃蓉都多見d

金庸都寫郭靖「為國為民,俠之大者」
射鵰佢同黄蓉條線好浪漫

細個覺得郭靖太老實太好人,覺得好唔型,鐘意楊過、令狐沖貪佢地性格夠鮮明,cool啲好似有深度啲
屌,而家先覺得郭靖係真正最型個嗰! 北俠
無私,俠義風骨
絕對型過isis

邂逅黃蓉, 密室療傷, 帶黃蓉搵一燈大師療傷, 為報仇分手, 鐵槍廟之後追尋黃蓉下落

btw
初初郭靖知道楊過要同小龍女一齊幾乎想殺左楊過
到最後佢地都係一齊
但郭靖就完全冇左回事

應該經歷改變想法啦

因為佢ff自己係張無忌

而唔係絕世高手先

總覺得張無忌果個年代係無勁人。
如果有內力勁過佢既高手(古人)佢唔會counter到。[/quote]

其實真係好難比
不過九陽九陰係天龍之後兩大最強絕學
張無忌將九陽完美練成再加埋完美既乾坤大挪移
我覺得佢既內力絕對無邊個counter到
是但拎住支長條物體
用少少內力去出九劍
都可以對付到人既境界下

你會唔會返轉頭

九劍係純劍法唔用內力喎

令狐沖死死下
唔代表九劍唔可以用內力

又咁講
鬥內力高低

人又老老地
無後生仔咁好體力同內力

我意思係九劍係求敗好初期既劍法
點會係咩人生總結

都有既
打藏僧一個頂十幾個功力
再加埋玄冥二老先整得傷佢

對三個老僧都算啦
楊過後期應該超越左黃藥師

主角黎計 成套金庸最勁係張無忌 第二楊過

唔計查小庸 皇宮大內侍衛

成套金庸?計埋笑傲江湖,天龍八部?

記者 :「金庸先生,你認為在你的小說中,哪一位主角的武功最高強?」金庸先生回答:「很大可能是張無忌。」
金庸先生回答:「張無忌集各家之長,應該比較全面。」一九九九年八月(香港報章訪談)

原文網址:https://kknews.cc/zh-hk/history/2a4255z.html

睇過晒小說讀者唔會咁認為
明顯天龍武功強度遠遠勁過射雕三部曲

好多武功都失傳同係弱化版
六脈神劍失傳
天龍入面水大理姓段既都識既一陽指變左神功
好多神奇武功無晒
尤其係逍遙派
淨係返老還童既武功
已經屌打之後既年代

睇完個感覺
蕭峰點都勁過張無忌
金老自己唔覺得架咩

因為佢ff自己係張無忌

而唔係絕世高手先

九劍練到盡係無招
重劍練到盡係無劍
兩樣擇其一練到極致己經做到當世高手
求敗雙修無劍無招先可以天下無敵

聽講過話想寫死小龍女

又倪匡?

真係未聽過
有冇source

未聽過
但係我覺得係有呢一段波折係好嘅
尹志平(笑)
離題問一下 掃地僧 東方不敗 獨孤求敗 用推測黎講三個入面邊個最勁

只能講佢大情大性 但我唔鐘意 我反而鐘意郭靖大愛撚

不過感覺郭靖呢d角色現實生活唔多見
楊過同黃蓉都多見d

金庸都寫郭靖「為國為民,俠之大者」
射鵰佢同黄蓉條線好浪漫

細個覺得郭靖太老實太好人,覺得好唔型,鐘意楊過、令狐沖貪佢地性格夠鮮明,cool啲好似有深度啲
屌,而家先覺得郭靖係真正最型個嗰! 北俠
無私,俠義風骨
絕對型過isis

邂逅黃蓉, 密室療傷, 帶黃蓉搵一燈大師療傷, 為報仇分手, 鐵槍廟之後追尋黃蓉下落

btw
初初郭靖知道楊過要同小龍女一齊幾乎想殺左楊過
到最後佢地都係一齊
但郭靖就完全冇左回事

應該經歷改變想法啦

坦白講佢自己都知自己一家欠楊過有幾多,到最後都義無反顧救佢個女,楊過仲做到郭靖一直想楊過做嘅人,做大俠做救國英雄
離題問一下 掃地僧 東方不敗 獨孤求敗 用推測黎講三個入面邊個最勁

不敗 只可以不敗 一定贏唔到

令狐沖死死下
唔代表九劍唔可以用內力

又咁講
鬥內力高低

人又老老地
無後生仔咁好體力同內力

我意思係九劍係求敗好初期既劍法
點會係咩人生總結

九劍有心法,玄鐵劍冇心法
無招勝有招,所以玄鐵>九劍

掃地僧>獨孤=東方

掃地僧係秒天龍最勁果幾個+有力場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞