裘千仞同其他四絕比,實力如何?

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
估唔到呢個post就推到1001

想開2

之前都有個金庸post
不過傾下傾下變左講17射鵰
呢度就鐵掌幫幫主都唔知飄左去邊

想開2

之前都有個金庸post

因為標題完全唔駛討論
大家既答案都好一致

想開2

之前都有個金庸post

因為標題完全唔駛討論
大家既答案都好一致

一致完之後 大家一齊9upper

想開2

之前都有個金庸post

因為標題完全唔駛討論
大家既答案都好一致

繼續開喺影視台,小說同電視都可以一齊講 早排真係勁多人講17射鵰

想開2

之前都有個金庸post

因為標題完全唔駛討論
大家既答案都好一致

一致完之後 大家一齊9upper

的確有d真係鳩up到離哂罩
楊過練完重劍練木劍,但係打法王果陣又話如果把重劍跟身就好,証明佢未完成練得成木劍。

咁係因為佢同金輪既差距未大到可以用木劍打贏佢姐

咁點講木劍係高級過重劍 應該係用木劍更好揪
佢想用返重劍打 姐係領略到木劍精粹

唔太明你講咩

其實後面不濟於物個境界你地覺得切合獨孤劍法定玄鐵劍法?
玄鐵劍法需要極強內力催動
相反獨孤九劍係令狐沖內力全失個時都仲係勁屈機
同埋獨孤九劍係真正第一套劍法係講無招勝有招嘅境界
點解你地會覺得玄鐵境界會高過九劍

重劍無峰大巧不工仲係獨孤求敗三十歲既境界
四十歲以後已經係飛花摘草均可傷人
獨孤九劍既無招勝有招似係再之後發展出黎

大巧不工個隻係指當世無人迫到佢用劍法
淨係內力都去到無敵於天下嘅地步
去到40歲後心境成熟開始理解劍法嘅重要性(或者係玩無可玩)所以先創獨孤九劍
我就咁睇

我咁睇 ,其實重劍九劍都係同境界,前者以力破巧,後者破破破。好似無忌咁乜都唔記得曬先係無招。
外話,如果純內力純外功比較邊個勁?我個人認為內力>外功
無招勝有招真係好高意境,好似虛竹玩珍瓏棋局一樣

如果你係覺得用內力強破同用招式破係同一境界咁我都無野好講
獨孤九劍個啲招式基本上全部都只不過係reference
令狐沖用個時係隨心所欲個種級數
人地用咩招式佢就用咩方式破
係東方不敗太屈機
btw咁講九劍搞到好想睇返笑傲

東方不敗又無快不破
其實無咩結論,全部都係破破破破
所以先成日有爭論姐,最好就又快又大力又攻人弱咁就真無敵啦,天山折梅六陽掌嗰類bug

咁睇啦,你越大力出劍自然越快,快同大力係相輔相乘嘅

唔一定架,小龍女素心劍都好撚快,但佢內功唔係好勁
東方不敗係快到弱點都睇唔切
楊過練完重劍練木劍,但係打法王果陣又話如果把重劍跟身就好,証明佢未完成練得成木劍。

係木劍比重劍勁,木劍既境界係不拘泥利刃兵器,一草一木階可成劍。但係好明顯楊過未領會到。只係有學過。

楊過都係無招喎

重劍就無招
用掌就乜都唔係
草木皆劍都未到點樣無劍

如此練劍數日,楊過提著重劍時手上已不如先前沉重,擊刺揮掠,漸感得心應手。同時越來越覺以前所學劍術變化太繁,花巧太多,想到獨孤求敗在青石上所留「重劍無鋒,大巧不工」八字,其中境界,遠勝世上諸般最巧妙的劍招。他一面和神雕搏擊,一面凝思劍招的去勢回路,但覺越是平平無奇的劍招,對方越難抗禦。比如挺劍直刺,只要勁力強猛,威力遠比玉女劍法等變幻奇妙的劍招更大。

當晚他竟不安睡,在水中悟得了許多順刺、逆擊、橫削、倒劈的劍理,到這時方始大悟,以此使劍,真是無堅不摧,劍上何必有鋒?但若非這一柄比平常長劍重了數十倍的重劍,這門劍法也施展不出,尋常利劍只須會在手□輕輕一抖,勁力未發,劍刃便早斷了。

你肯定佢無招?

點先叫招呀,吉一下都叫招既話 無人去到無招境界啦

順刺、逆擊、橫削、倒劈
呢啲梗係招啦
咩叫招? 就喺你第一樣考慮嘅唔係對手行為
而喺自己點出手先 講求先發制人
跟住你就因應對手嘅反擊 再出下一着

重劍最強嘅地方 係尋常劍招本來平平無奇 破綻百出
但以重劍使出 威力無比 迫使對手回劍自保
跟本唔洗考慮對手嘅招數 自己耍劍就了結對手

無招勝有招 無劍勝有劍 意在後發先至
只要觀察到對手出咩招 以劍攻其弱點
更甚者以草木攻其弱點
跟本就唔會有招出 無次出手都喺攻擊人弱點
呢啲先叫無招

照你咁講出手嗰下咪姐係有出招,你用劍咪又不外乎順刺、逆擊、橫削、倒劈

宜家我地討論緊楊過 到底係獨孤求敗邊個境界
我認為楊過未去到 無招階段 點解?
留意返佢瀑布領悟劍招一段 佢喺領悟到
越尋常嘅劍招 以重劍使出就越為強大
因為以重劍使出 威力無比 令對手難以招架
本來出嘅招數都一一撒去 回劍自保
重劍跟本唔需要花巧劍招
簡單出招 順刺、逆擊、橫削、倒劈
對手都已經毫無招架之力
所以 楊過唔係無招 佢係有招
只係簡單到普通出劍都可以招招威威力無比

係 你可以話照你咁講出手嗰下咪姐係有出招
你用劍咪又不外乎順刺、逆擊、橫削、倒劈

留意返 無招境界係
更甚者以草木攻其弱點

當你去到無招境界 劍只係一種工具 去幫你攻擊人弱點
你出手無論喺順刺、逆擊、橫削、倒劈都好
你只係透過劍 去達成攻擊弱點呢個目標
所以草木皆可為劍 即係話 你用咩都可以取代到劍
只要察覺到對方弱點 就可以立即攻其弱點
出手嘅技巧係無意識下做 可能最後都會變左順刺咁
但佢本意唔係出順刺、逆擊、橫削、倒劈 而係為咗攻其弱點 只係拎劍要透過呢d手法去達成呢個目的

所以楊過跟本去唔到無招境界
令狐沖就真係無招啦

但如果揾到破綻都無用
如果令沖佢一啲內力都無
未攻擊到破綻都俾楊過內力彈開
鐵劍都會震傷佢 會唔會係咁

點解唔比三十歲前就領悟到九劍出黎

係木劍比重劍勁,木劍既境界係不拘泥利刃兵器,一草一木階可成劍。但係好明顯楊過未領會到。只係有學過。

因為佢冇學過篤人弱點,用木劍極其量用番普通劍法
重劍一野轟落去唔洗理咁多

唔太明你講咩

咁點講木劍係高級過重劍 應該係用木劍更好揪啲
楊過想用返重劍打金輪 姐係仲未領略到木劍精粹

http://zenpower.pixnet.net/blog/post/7272291-%E7%8D%A8%E5%AD%A4%E6%B1%82%E6%95%97%E5%8A%8D%E5%AD%B8%E8%80%83%E8%AD%89
哩篇推測得幾好

順刺、逆擊、橫削、倒劈
呢啲梗係招啦
咩叫招? 就喺你第一樣考慮嘅唔係對手行為
而喺自己點出手先 講求先發制人
跟住你就因應對手嘅反擊 再出下一着

重劍最強嘅地方 係尋常劍招本來平平無奇 破綻百出
但以重劍使出 威力無比 迫使對手回劍自保
跟本唔洗考慮對手嘅招數 自己耍劍就了結對手

無招勝有招 無劍勝有劍 意在後發先至
更甚者以草木攻其弱點
跟本就唔會有招出 無次出手都喺攻擊人弱點
呢啲先叫無招

照你咁講出手嗰下咪姐係有出招,你用劍咪又不外乎順刺、逆擊、橫削、倒劈

宜家我地討論緊楊過 到底係獨孤求敗邊個境界
我認為楊過未去到 無招階段 點解?
留意返佢瀑布領悟劍招一段 佢喺領悟到
越尋常嘅劍招 以重劍使出就越為強大
因為以重劍使出 威力無比 令對手難以招架
本來出嘅招數都一一撒去 回劍自保
重劍跟本唔需要花巧劍招
簡單出招 順刺、逆擊、橫削、倒劈
對手都已經毫無招架之力
所以 楊過唔係無招 佢係有招
只係簡單到普通出劍都可以招招威威力無比

係 你可以話照你咁講出手嗰下咪姐係有出招
你用劍咪又不外乎順刺、逆擊、橫削、倒劈

留意返 無招境界係
更甚者以草木攻其弱點

當你去到無招境界 劍只係一種工具 去幫你攻擊人弱點
你出手無論喺順刺、逆擊、橫削、倒劈都好
你只係透過劍 去達成攻擊弱點呢個目標
所以草木皆可為劍 即係話 你用咩都可以取代到劍
只要察覺到對方弱點 就可以立即攻其弱點
出手嘅技巧係無意識下做 可能最後都會變左順刺咁
但佢本意唔係出順刺、逆擊、橫削、倒劈 而係為咗攻其弱點 只係拎劍要透過呢d手法去達成呢個目的

所以楊過跟本去唔到無招境界
令狐沖就真係無招啦

但如果揾到破綻都無用
如果令沖佢一啲內力都無
未攻擊到破綻都俾楊過內力彈開
鐵劍都會震傷佢 會唔會係咁

點解唔比三十歲前就領悟到九劍出黎

我覺得九劍係經驗累積嘅精華黎
可以破晒咁多武器、拳掌,要見識多左先諗到
但唔代表佢後生唔係行呢套

唔太明你講咩

http://zenpower.pixnet.net/blog/post/7272291-%E7%8D%A8%E5%AD%A4%E6%B1%82%E6%95%97%E5%8A%8D%E5%AD%B8%E8%80%83%E8%AD%89
哩篇推測得幾好

所以楊過根本未學識哂木劍,唔係佢就唔會洗靠玄鐵威力幫自己打法王。

咁其實無招勝有招係可以有2個境界
1係將劍法融會貫通,所以可以用劍招攻其弱點而不自知,或者快到唔駛諗用咩招已經直接出到
2係大師級嘅鳩篤,淨係用簡單嘅基本招已經可以攻到人弱點

層次已經唔到
1. 可以係有經驗老人家用木杖輕輕一力攻人弱點
2. 要本身日操夜操 仲要搵個重物攻

過兒後期都唔一定用重物啦,係去唔到重劍個威力姐
http://zenpower.pixnet.net/blog/post/44672489-獨孤九劍和玄鐵重劍的年代

唔太明你講咩

哩篇推測得幾好

佢個斷言都幾鳩下,ff佔多
如果九劍係家傳
咁獨孤求敗都幾廢下
金庸寫呢個人出黎,話明求敗,但武功係人地教,自創武功都做唔到,憑咩求敗
咁阿青同獨孤打係咪阿青贏
如果當初守襄陽嘅係阿青唔知會唔會守得住

唔太明你講咩

哩篇推測得幾好

如果九劍係家傳
咁獨孤求敗都幾廢下
金庸寫呢個人出黎,話明求敗,但武功係人地教,自創武功都做唔到,憑咩求敗

九劍係無招唔係無劍,任何野都可以係劍,呢點要搞清楚先
姐係無論佢用軟劍定重劍,都可以施展九劍
九劍係可以貫穿咁多層次並唔係單純最高層次
最多只能話年輕時未用得咁精

阿青穩贏啦

一定守唔住,因為要配合歷史

唔太明你講咩

哩篇推測得幾好

所以楊過根本未學識哂木劍,唔係佢就唔會洗靠玄鐵威力幫自己打法王。

所以木劍要配合九劍

唔太明你講咩

哩篇推測得幾好

如果九劍係家傳
咁獨孤求敗都幾廢下

九劍係無招唔係無劍,任何野都可以係劍,呢點要搞清楚先
姐係無論佢用軟劍定重劍,都可以施展九劍
九劍係可以貫穿咁多層次並唔係單純最高層次
最多只能話年輕時未用得咁精

就算唔係家傳都可以係佢已經領悟到再慢慢演化成無招,大巧不工又係另一領悟
張無忌可以揸八個波,最強
郭靖可以揸2個,但可以左右亙搏
其他高手可以揸2個
楊過只可以揸一個,最弱
其他高手可以揸2個
楊過只可以揸一個,最弱

咁韋小寶呢
其他高手可以揸2個
楊過只可以揸一個,最弱

咁韋小寶呢

張無忌冇8個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞