裘千仞同其他四絕比,實力如何?

1001 回覆
13 Like 3 Dislike

令狐沖死死下
唔代表九劍唔可以用內力
不過唔用內力都可以解招咁解

又咁講
去到唔用內力都可以解招下
邊個咁得閒仲返去練內力玩重劍
鬥內力高低

破氣式可能就係要練內力掛,可能重劍就係練練下內力練埋出黎,冇人出過破氣式鳩估

所以我一直覺得九劍係求敗人生經驗既總結黎
人又老老地
無後生仔咁好體力同內力

九劍好似係利劍時期已經有啦喎

令狐沖無內力無利劍都夠橫行
你覺得求敗有內力底都仲要利劍先夠橫行?

我意思係九劍係求敗好初期既劍法
點會係咩人生總結

九劍有心法,玄鐵劍冇心法
無招勝有招,所以玄鐵>九劍

文中邊句有講係初期既劍法
九劍有咩心法
風清揚都教過
九劍最高境界係唔諗野既自主反射動作

可唔可以唔好局限自己個意維
同睇下人地講乜先回應

問多次
一個年青人識簡單拆解天下所有招式既情況下
邊個仲會返回頭路同人比內力高低?
如果最後成名係當世內力最高
留低既應該係內功心法
而唔係留底九劍比後人

重劍之後已經係無劍境界啦喎
九劍點睇都唔似無劍時期先創出黎啦
都幾明顯係利劍時期用既劍法黎

其實九劍點睇都係無劍後再創...
因為金庸入面內力決定一切
你無內力先要同人玩招式

無野既
就好似你明知蛇既弱點係七寸
但你就係唔打人個弱點
係要同條蛇鬥大力咁

咁你覺得有人係咁弱智
我都無咩好解釋啦

你寧願揾條蛇要害攻擊 定一炮轟落去一了百了
我就揀後者喇
咁多本嘅主角,你地點排個鐘意程度?

我: 蕭峰郭靖令狐沖> 虛竹> 楊過張無忌> 石破天 狄雲 段譽 > 陳家洛 >呀青>胡斐韋小寶>袁承志>李文秀> 鴛鴦刀主角

令狐沖邊有咁勁
剩計主角
石破天=阿青>天龍3子>張無忌>郭靖>楊過

要求前面兩個擺係另一個grade到
同呢堆人俾呢兩個簡直係神

九陽五重+乾坤七層係化境
俠客行太玄經練到最高就唔知

竟然敢放楊過係最後
Can You Feel

好多因素呀嘛,
其實楊過同張無忌打都未必輸
你地吹到九陽太勁, 只計我睇果個版本黎講,
我覺得九陽係魔力100, 回魔極快既內功黎
但楊過後期既內功我覺得都好癲, 剩係樹林吼震百獸,頂唔順既人自動跪低
同沼潭震瑛姑出黎, 我都覺好撚痴線 魔力可能有150-200,但回唔快咁
(上面魔力)只係比喻
最後, 倚天無咩特別勁既人出場...張無忌自然屈曬機
周芷若剩練左速成九陰都幾乎贏大部份人
另外其實我排郭靖係張無忌前面, 但費事俾d 張fans 嘈

但你睇神雕最後覺遠內力係嚇撚親楊過
張無忌既九陽係經乾坤一氣袋壓逼而大成
覺遠冇咁既運氣
之後仲學埋太極練氣之法
仲有人地一拳打落你度會被彈飛吐血
真係得九陽先有呢個神奇效果

其實楊過只係驚訝有高手佢係唔知
同埋自從16年後, 楊過既內功已經從其他人側面寫出黎
剩計主角

竟然敢放楊過係最後

好多因素呀嘛,
但楊過後期既內功我覺得都好癲, 剩係樹林吼震百獸,頂唔順既人自動跪低
同沼潭震瑛姑出黎, 我都覺好撚痴線 魔力可能有150-200,但回唔快咁
(上面魔力)只係比喻

我睇嗰個版本, 如果a b由零開始練 a九陽=b九陰
金庸post又留下名先

我: 蕭峰郭靖令狐沖> 虛竹> 楊過張無忌> 石破天 狄雲 段譽 > 陳家洛 >呀青>胡斐韋小寶>袁承志>李文秀> 鴛鴦刀主角

令狐沖邊有咁勁

人地話鍾意呀

令狐沖死死下
唔代表九劍唔可以用內力

又咁講
鬥內力高低

破氣式可能就係要練內力掛,可能重劍就係練練下內力練埋出黎,冇人出過破氣式鳩估

人又老老地
無後生仔咁好體力同內力

點會係咩人生總結

九劍有咩心法
風清揚都教過

同睇下人地講乜先回應

問多次
留低既應該係內功心法
而唔係留底九劍比後人

你無內力先要同人玩招式

無野既
但你就係唔打人個弱點
係要同條蛇鬥大力咁

咁你覺得有人係咁弱智
我都無咩好解釋啦

我就揀後姐喇

劍魔最勁係乜
咪就係同人鬥內力高低呀麻
明晒啦

令狐沖邊有咁勁

講緊鐘意程度

令狐沖死死下
唔代表九劍唔可以用內力

又咁講
鬥內力高低

人又老老地
無後生仔咁好體力同內力

點會係咩人生總結

九劍有咩心法
風清揚都教過

同睇下人地講乜先回應

問多次
留低既應該係內功心法
而唔係留底九劍比後人

你無內力先要同人玩招式

無野既
但你就係唔打人個弱點
係要同條蛇鬥大力咁

咁你覺得有人係咁弱智
我都無咩好解釋啦

我就揀後姐喇

劍魔最勁係乜
明晒啦

下 重劍時期真係靠內力屈人機嫁喎
你好似唔係好了解咁

令狐沖死死下
唔代表九劍唔可以用內力

又咁講
鬥內力高低

人又老老地
無後生仔咁好體力同內力

點會係咩人生總結

九劍有咩心法
風清揚都教過

同睇下人地講乜先回應

問多次
留低既應該係內功心法
而唔係留底九劍比後人

你無內力先要同人玩招式

無野既
但你就係唔打人個弱點
係要同條蛇鬥大力咁

咁你覺得有人係咁弱智
我都無咩好解釋啦

我就揀後姐喇

劍魔最勁係乜
明晒啦

你好似唔係好了解咁

下 咁個個內功高手都可以做劍魔啦
你好似唔係好了解咁

令狐沖死死下
唔代表九劍唔可以用內力

又咁講
鬥內力高低

人又老老地
無後生仔咁好體力同內力

點會係咩人生總結

九劍有咩心法
風清揚都教過

同睇下人地講乜先回應

問多次
留低既應該係內功心法
而唔係留底九劍比後人

你無內力先要同人玩招式

無野既
但你就係唔打人個弱點
係要同條蛇鬥大力咁

咁你覺得有人係咁弱智
我都無咩好解釋啦

我就揀後姐喇

劍魔最勁係乜
明晒啦

你好似唔係好了解咁

你好似唔係好了解咁

姐係劍魔既內功比其他高手更高手囉 講到好似咁易有內功高手咁
如果有隻金庸格鬥gmae玩都幾爽

支持呀屌

兩個段譽鳩射六脈

唔係槍game喎

咁再唔係咪超級契丹人蕭峰大戰人間兵器石破天囉

連登仔如果係天龍既武林肯定係主張殺死蕭峰

跟住死晒係聚賢莊

超級支那人

我: 蕭峰郭靖令狐沖> 虛竹> 楊過張無忌> 石破天> 狄雲 段譽 陳家洛 呀青>胡斐韋小寶>袁承志>李文秀> 鴛鴦刀主角

令狐沖邊有咁勁

人地話鍾意呀

佢係咪想問我點解咁鐘意令狐沖
張無忌可以加返幾個威水名
聖火令魔
刀魔
劍魔
拳魔
掌魔
仲有乜

你無內力先要同人玩招式

無野既
但你就係唔打人個弱點
係要同條蛇鬥大力咁

咁你覺得有人係咁弱智
我都無咩好解釋啦

我就揀後姐喇

劍魔最勁係乜
明晒啦

你好似唔係好了解咁

你好似唔係好了解咁

姐係劍魔既內功比其他高手更高手囉 講到好似咁易有內功高手咁

劍魔明明就無劍無招雙修

令狐沖邊有咁勁

講緊鐘意程度

睇錯添
剩計主角

石破天既功力係同兩個島主對招果陣令個洞穴差d倒塌
難度系數高到
睇返神雕,最強既王重陽既功力連直接用手指係石壁刻字都做唔到

六脈應該可以刻字
結論 段譽都勁過王重陽
剩計主角

竟然敢放楊過係最後

好多因素呀嘛,
(上面魔力)只係比喻

但你睇神雕最後覺遠內力係嚇撚親楊過
張無忌既九陽係經乾坤一氣袋壓逼而大成
覺遠冇咁既運氣
之後仲學埋太極練氣之法
仲有人地一拳打落你度會被彈飛吐血
真係得九陽先有呢個神奇效果

其實楊過只係驚訝有高手佢係唔知
同埋自從16年後, 楊過既內功已經從其他人側面寫出黎

忽聽得山腰裏一人喝道:「借書不還的兩位朋友,請現身相見!」這兩句喝聲只震得滿山皆響,顯然內力充沛之極,雖不威猛高昂,但功力之淳,竟似不弱於楊過的長嘯。楊過一驚,心想:「世上竟尚有這樣一位高手,我卻不知!」

他略略探身,往呼喝聲傳來處瞧去,月光下只見一道灰影迅捷無倫的奔上山來。過了一會,看清楚灰影中共有兩人,一個灰袍僧,攜著一個少年。瀟尹二人縮身在長草叢中,連大氣也不敢透一口。楊過見了那僧人的身形步法,暗暗稱奇:「這人的輕功未必在龍兒和我之上,但手上拉了一少年,在這陡山峭壁之間居然健步如飛,內力之深厚,竟可和一燈大師、郭伯伯相匹敵。怎地江湖中從未聽人說起有這樣一位人物?」

係佢地個level架

我知, 側面描寫既話,張三豐度都有寫,

點會係咩人生總結

九劍有咩心法
風清揚都教過

同睇下人地講乜先回應

問多次
留低既應該係內功心法
而唔係留底九劍比後人

你無內力先要同人玩招式

無野既
但你就係唔打人個弱點
係要同條蛇鬥大力咁

咁你覺得有人係咁弱智
我都無咩好解釋啦

我諗內功都會影響快慢同持久力嘅
黃蓉第三次懷疑楊過,是楊過一聲不響帶走了襁褓裡的郭襄。於是:
她一想到楊過,腦中一暈,不由得更增了幾分憂心,暗道:“芙兒斷他一臂,他和我郭家更是結下了深仇,襄兒落入此人手中,這條小命算是完啦。他也不用下手相害,只須隨手將她在荒野中一拋,這嬰兒哪裡還有命在?”

問題是,楊過抱走郭襄的心態呢?
楊過騎在馬上,眼見道旁樹木如飛般向後倒退,俯首看看懷中的郭襄,見她睡得正沉,一張小臉秀美嬌嫩,心道:“郭伯伯、郭伯母這個小女兒,我總是不還他們了,也算報了我這斷臂之仇。他們這時心中的難過懊喪,只怕尤勝於我。”
所以,黃蓉對他的這次懷疑,雖然嚴重了點,恐怕大方向也不錯吧?就是報復。

黃蓉真正冤枉楊過的,是這個事:
黃蓉幽幽嘆了口氣,說道:“初時我還會錯了意,還道他和你結識,實蓄歹念。唉,說到誠信知人,我實是遠遠不及你爹。你楊大哥今晚干這三件大事,別說他絕無邪念,縱是不安好心,咱們受惠非淺,也是感激不盡。”
郭襄奇道:“媽,楊大哥怎會不安好心?他有甚麼邪念?”黃蓉道,“我起初想錯了,只道他深恨咱們郭家,因此要在你身上復仇。”

以上,書裡寫得很明白了:

楊過初見郭靖,就是開口討便宜,外加一副憊懶神氣。加上他父親的所作所為,黃蓉便對他存了疑心。這人之常情吧?
此後黃蓉明知道楊過另藏秘密,但也明告訴他無所謂,而且跟他認了錯。
黃蓉再次懷疑楊過,是楊過確實准備謀害郭靖的時候。這次懷疑是准確的判斷。
此後黃蓉因為被楊過救過,已經打算拿出自己的首級換楊過,其實也等於換郭靖的命了——說穿了,寧可自己死,求楊過放過甚至保護郭靖。雖然郭靖的傷也是為保護楊過而起的。
在楊過這次“你放心”之前,他自己都承認自己是個非常自我,不管他人死活的人。而眾多細節都說明白了:黃蓉對他的懷疑,都算是事出有因,有幾次還是很准確的判斷。

在《射雕》裡,黃蓉就是這樣了。之所以當時大家覺得黃蓉不過分,是因為她當時對付的是歐陽克們。
卻忽略了:楊過在“你放心”之前,其實算半個反派。他就是要殺郭靖,甚至為此不管襄陽生死、南宋興亡了。
只是大家代入到主角,就會覺得“楊過明明是主角,而且小時候孤苦,做一些很自我的決定,嘴上討便宜,也是可以理解的嘛,黃蓉懷疑他實在不應該。”
我們也可以說,“歐陽克不過是愛上了黃蓉,而且有些風流好色,干嘛黃蓉老是懷疑他”、“楊康是完顏洪烈養大的,當然認自己爸爸啦,為了大金國,刺郭靖一匕首、幫著殺江南六怪中的五人,也是各為其主嘛”,這時就會覺得黃蓉懷疑他們實在不應該。唔好意思實在太長

楊過自少無父母教導、飽受人情冷暖。佢知呢個世界冇欠佢,但同時佢亦冇欠呢個世界。
只靠自己既經歷令佢對是非善惡變得模糊,以至佢明知郭靖對佢視如己出、俠義心腸唔會害佢老豆,但當佢大左佢仍然有想過殺佢。
如果我地係楊過角度去睇世界,黃蓉立刻由射鵰有公子唔要,鍾意一個儍仔既貼地女神,變成神鵰既離地伯母
如果你係黃蓉角度睇過去,佢老豆係大反派,佢又亦正亦邪。自己係佢殺父仇人,不傳佢武功,等佢做個文人,希望用聖賢書教佢明理,係好符合黃蓉既處境
讀者覺得佢小人心度君子腹,但係佢眼中,既然楊過信唔過,佢只不過係小人心度小人腹,就算自己怪錯好人,不學武功於楊過亦冇害
巴打分析得幾好,金庸好睇不只在於武俠,更在於佢寫人寫得真實。
其實九劍應該係佢破人地招式嘅總合黎

所謂破人地招式唔等於劍招

因為令狐沖都係玩緊無招

所以九劍應該係教人點睇破綻

唔代表係一套劍法

只係一套心得

所以九劍=無劍
好男兒 心裡裝天下
其實九劍應該係佢破人地招式嘅總合黎

所謂破人地招式唔等於劍招

因為令狐沖都係玩緊無招

所以九劍應該係教人點睇破綻

唔代表係一套劍法

只係一套心得

所以九劍=無劍

和議
去到看透世事既境界
都仲走去同人鬥內功高低既話
個個人個腦應該好有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞