裘千仞同其他四絕比,實力如何?

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
張三豐係咪俾人吹大咗
係年紀大習武多年 所以內功深厚
同咪叫創教創武 一代宗師受人尊敬only
如果打 又唔覺佢吹到咁勁

同咪好奇怪
每本最強之人嘅徒弟都係垃圾
全真七子同武當七俠師傅都係故事最強
但佢地七個都好廢

武當七俠都唔係好廢姐 點都勁過全真個七個
淨係俞二都J 死人

七俠柒過七子
七子起馬保到命
但七俠俾人打到殘廢/中毒/死 真係無眼睇

七俠點都一線
七子二線

七子上面點都有四絕、郭楊頂住
最多band one 尾

七子班垃圾唔夠就圍圈圈
張三豐係咪俾人吹大咗

同咪好奇怪
但佢地七個都好廢

淨係俞二都J 死人

七俠柒過七子
七子起馬保到命

七俠點都一線
七子二線

七子其實都唔弱
睇返最強果幾個可以吊打七子之外
都冇咩人打得贏七子
霍都達爾巴都唔係丘處機對手
郭靖都講過郝大通係江湖冇幾多個係佢對手
《神雕俠侶》入面,中年版郭靖,從頭到尾淨係隻揪過一次:對歐陽鋒。兩人互擊了一掌。當時金庸明寫了一件事:雖然當年華山絕頂,發瘋後的歐陽鋒已經天下無敵,但郭靖的進步速度,還是勝過了他,於是十來年後,兩人已經平了。

之後對全真派九十八人大陣,佢係一個人。
雖然金庸一直寫郭靖同金輪法王伯仲之間,但係,郭靖去蒙古大營救二武時,是一個人單挑金輪法王、瀟湘子、尼摩星和尹克西四個人。四個人佔不了他上風。外加蒙古數十萬大軍,圍他不下。最後係楊過要害他,扮受傷,等郭靖情急關心,先中金輪法王一掌。
《神雕俠侶》入面,中年版郭靖,從頭到尾淨係隻揪過一次:對歐陽鋒。兩人互擊了一掌。當時金庸明寫了一件事:雖然當年華山絕頂,發瘋後的歐陽鋒已經天下無敵,但郭靖的進步速度,還是勝過了他,於是十來年後,兩人已經平了。

雖然金庸一直寫郭靖同金輪法王伯仲之間,但係,郭靖去蒙古大營救二武時,是一個人單挑金輪法王、瀟湘子、尼摩星和尹克西四個人。四個人佔不了他上風。外加蒙古數十萬大軍,圍他不下。最後係楊過要害他,扮受傷,等郭靖情急關心,先中金輪法王一掌。

通常 只守不攻 可以鬥幾件
好感動睇左頭三四頁都無人講XXX
郭靖咁多年前係鐵掌峰都係差裘千仞半皮
郭靖之後練左咁耐九陰真經,裘千仞真是已經同佢唔止差一皮
同理,四絕都一樣,係射鵰可能只差四絕半皮,同周伯通未被困桃花島咁上下啦
但係去到神鵰已經拉開距離
神雕我睇過兩三次,版本應該次次唔同
印象中金輪好撚勁,郭靖十八掌已經練到剛柔並濟,收放自如
但金輪竟然赢佢個馬鼻(樓上有巴打話佢狀態不佳,但我唔記得有此事)
之後楊過又收到佢皮,我當時已經覺得佢已經係天下第一人
話周伯通大於楊過我睇未必,佢識左右互搏、九陰真經,郭靖一樣識,但輸比金輪
郭靖一定是四絕級數,就算周伯通梗好打,我諗唔會勁過郭靖太多,因為佢地用既武功幾乎一樣
但佢赢唔贏楊過呢?
咁就真是存疑

楊過有腦 點同郭靖條傻仔

Thx bro,
同理,四絕都一樣,係射鵰可能只差四絕半皮,同周伯通未被困桃花島咁上下啦
但金輪竟然赢佢個馬鼻(樓上有巴打話佢狀態不佳,但我唔記得有此事)
話周伯通大於楊過我睇未必,佢識左右互搏、九陰真經,郭靖一樣識,但輸比金輪
郭靖一定是四絕級數,就算周伯通梗好打,我諗唔會勁過郭靖太多,因為佢地用既武功幾乎一樣
但佢赢唔贏楊過呢?
咁就真是存疑

小弟將金輪同郭靖調轉左,金輪先係嘔血果個
照咁睇應該係郭靖楊過掙第一
楊過後期應該超越左黃藥師

主角黎計 成套金庸最勁係張無忌 第二楊過

唔計查小庸 皇宮大內侍衛

成套金庸?計埋笑傲江湖,天龍八部?

記者 :「金庸先生,你認為在你的小說中,哪一位主角的武功最高強?」金庸先生回答:「很大可能是張無忌。」
金庸先生回答:「張無忌集各家之長,應該比較全面。」一九九九年八月(香港報章訪談)

原文網址:https://kknews.cc/zh-hk/history/2a4255z.html

武功最強性格最差
咁多個主角最冇個性係佢

但張無忌曉救人
但佢赢唔贏楊過呢?
咁就真是存疑

楊過正當盛年
老頑童接近100歲
明明樓主都特登點名問裘千仞
都係變咗大戰post
等睇令狐沖同石破天潮文
輕功而論同周伯通差唔多
更甚高過
應該都好過四絕
單睇武功就低過其他
雙雕拋開主角光環
郭靖一定第一
連載版《神雕》郭靖帶楊過闖蒙古大營嗰陣時,金庸咁寫【郭靖摧動掌力,心中暗感焦躁:「如此纏鬥下去,敵方只要再來一個好手,我便抵敵不住】。郭靖1人挑金輪、瀟湘子、尼摩星和尹克西4人,再多一個同級別好手,郭靖先抵擋不住,金庸可能覺得郭靖太強。於是三聯版時就刪咗呢句。
再有三聯版《倚天》中,【張三丰於剎那之間,只覺掌心中傳來這股力道雄強無比,雖然遠不及自己內力的精純醇正,但泊泊然、綿綿然,直是無止無歇、無窮無盡,一驚之下,定睛往張無忌臉上瞧去,只見他目光中不露光華,卻隱隱然有一層溫潤晶瑩之意,顯得內功己到絕頂之境,生平所遇人物,只有本師覺遠大師、大俠郭靖等寥寥數人,才有這等修為,至於當世高人,除了自己之外,實想不起再有第二人能臻此境界】。
跟住又係為防止讀者誤解覺得楊過弱了郭靖一籌,新修版中,金庸特地在大俠郭靖後面不嫌麻煩咁加埋【神雕俠楊過】五個字。
所以
楊過上限最大都係等於郭靖
冇可能超過
楊過後期應該超越左黃藥師

主角黎計 成套金庸最勁係張無忌 第二楊過

唔計查小庸 皇宮大內侍衛

成套金庸?計埋笑傲江湖,天龍八部?

記者 :「金庸先生,你認為在你的小說中,哪一位主角的武功最高強?」金庸先生回答:「很大可能是張無忌。」
金庸先生回答:「張無忌集各家之長,應該比較全面。」一九九九年八月(香港報章訪談)

原文網址:https://kknews.cc/zh-hk/history/2a4255z.html

武功最強性格最差
咁多個主角最冇個性係佢

但張無忌曉救人

張無忌20歲已經天下無敵手 22歲已經退休
天龍三子計牌面係得虛竹有得打下
d人成日話法王配錯點
力量爆晒 但無咩技巧
事實上金庸成日旁白吹到佢點勁
但永遠出醜
d人成日話法王配錯點
力量爆晒 但無咩技巧
事實上金庸成日旁白吹到佢點勁
但永遠出醜

配角係咁
胡師傅應該屌打五絕

中力威
張三豐係咪俾人吹大咗

同咪好奇怪
但佢地七個都好廢

淨係俞二都J 死人

七俠柒過七子
七子起馬保到命

七俠點都一線
七子二線

七子其實都唔弱
都冇咩人打得贏七子

那貴公子將信將疑,心想適才和全真眾老道斗了半日,他們也只一個天罡北斗陣厲害,若是單打獨鬥,個個不是自己對手,怎麼他們的弟子卻這等厲害,再向郭靖上下打量,但見他容貌樸實,甚是平庸,一身粗布衣服,實和尋常莊稼漢子一般無異,但手底下功夫卻當真深不可測

唔係郭靖全真教滅左門啦
居然有人幫柒子講好話
仲敢用七俠去比

通常 只守不攻 可以鬥幾件

咩啊講明係金輪個邊4個,個個都想爭工根本都唔係真心合作,所以郭先可以一打四

睇過晒小說讀者唔會咁認為
明顯天龍武功強度遠遠勁過射雕三部曲

好多武功都失傳同係弱化版
六脈神劍失傳
天龍入面水大理姓段既都識既一陽指變左神功
好多神奇武功無晒
尤其係逍遙派
淨係返老還童既武功
已經屌打之後既年代

睇完個感覺
蕭峰點都勁過張無忌
金老自己唔覺得架咩

六脈神劍己經失傳,勁唔勁真係好難講,
但我覺得段譽如果認真練返幾年,又唔好成日婦人之仁,凈係呢招已經夠稱霸天龍,最多差喬峰少少。
條友仔仲有北冥同狗屎運,成日吸哂d高手内功。
如果佢潛心修煉返十幾年,出到黎四十出頭肯定天下無敵。

仲有招凌波微步

論武功應該最勁
蕭峰見到段老弟招式
咪諗起阿朱係驚佢輸而犧牲

點知原來冇人識六脈
識嗰個又半桶水

agger, 就係半桶水都咁勁先顯得佢既威力

其實只要搵人執下段譽啲基本功
已經屌打天龍99%嘅人
最多5年就真正第一
當然都要睇臨場點打 但純計能力

講功力虛竹都唔少野 三隻老妖怪過左百九幾年功力俾佢

去到最尾救大哥擒耶律洪基果段已經講到虛竹同段譽哩兩條契弟融匯晒偷返黎既功力,蕭峰同其他主角點勁應該都拍馬比唔上逍遙三老/鳩摩智+一堆二線功力

所以最強主角一定係段譽同虛竹鬥,而虛竹仲有成個靈鷲宮石壁比佢慢慢練,新版仲攻心計派埋個侍女嫁比段譽 計埋心理層面應該係虛竹大勝
金輪法王同郭靖嘅實力對比,最令人垢病就係蒙古軍營既旁白。
睇原文:「二人若是單打獨鬥,非到千招之外,難分勝敗,再加上 瀟湘子和尼摩星兩個一流好手相助,法王本來不難取勝,只是郭靖的降龍十八掌實在威力太強,兼之他在掌法之中雜以全真教天罡北斗陣的陣法,鬥到分際,身形穿插來去, 一個人竟似化身為七人一般;又因他一上來便將尹克西打傷,這一下先聲奪人,敵對的 三人先求自保,不敢放手攻擊,是以雖然以三敵一,也只打了個平手。」
呢段說話,可以作為一種解釋,在「只是」二字後面既條件都除去既情況下,即係郭靖掌力唔可以太強,又唔可以用陣法,金輪方能「非到千招之外,難分勝敗」。咁樣千招不敗,有咩意義?
郭靖喺神雕近似於《倚天》中既張三丰,既係正派力量龍頭,又係主角(楊過、張無忌)成長既精神導師。
當然,郭靖喺神雕給出既定位,就非常高。在故事剛開始,就通過同歐陽鋒既對比,將他排到天下第一。幾次出手,都是乾淨俐落既碾壓姿態,除咗身背楊過既情況外,其他時間,連下風都無落過。
金庸對他根本推崇備至。
金庸喺某個場合都講過「郭靖可能是武功最好的男主角」「郭靖為國為民,我很佩服的」。
張三豐係咪俾人吹大咗

同咪好奇怪
但佢地七個都好廢

淨係俞二都J 死人

七俠柒過七子
七子起馬保到命

七俠點都一線
七子二線

七子其實都唔弱
都冇咩人打得贏七子

那貴公子將信將疑,心想適才和全真眾老道斗了半日,他們也只一個天罡北斗陣厲害,若是單打獨鬥,個個不是自己對手,怎麼他們的弟子卻這等厲害,再向郭靖上下打量,但見他容貌樸實,甚是平庸,一身粗布衣服,實和尋常莊稼漢子一般無異,但手底下功夫卻當真深不可測

唔係郭靖全真教滅左門啦

达尔巴和霍都的武功与郝大通等在伯仲之间,虽不及丘处机、王处一的精湛,但也决不致只一招便给掷开。
我就覺得郭靖勁過楊過嘅
郭靖練晒成本九陰,楊過剩係練左王重陽刻喺古墓嗰part
郭靖識左右互搏加天罡北斗陣,楊過得一隻手加一隻衫袖
你話楊過識自創武功,其實郭靖用九陰真經總綱都可以自創到武功
你可以話傷心版楊過可以同郭靖打下,但見返小龍女嘅楊過就真係一定唔夠打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞