裘千仞同其他四絕比,實力如何?

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
大家聽我講,天龍啲人一定係最屈嘅,但唔計天龍
應該係張無忌>郭靖>楊過>令狐沖

張無忌内力上練晒九陽,係可以同練晒九陰嘅郭靖比較(其實九陽同九陰好唔同,係個名似only),但張無忌仲有乾坤大挪移,呢樣嘢完全違反物理定律,可以將vertical嘅力一下就變做horizontal缷走,又可以將人哋打過嚟嘅內力儲起再反彈,再加佢本身悟性高同練左九陽,可以將人哋練左幾十年嘅招睇一次就出得返出嚟,而且仲要出到好似自己都練左幾十年咁,呢樣嘢得蕭峰、張三丰同佢先做到,亦係佢完爆後面幾個嘅原因。

至於郭靖,佢練晒成本九陰,俾起楊過淨係練九陰破到古墓派武功嗰part,已經有優勢,再加最緊要用梵文寫嘅總綱都練埋,當年王重明自己呢part都睇唔明。另外,佢有左右互搏加天罡北斗陣,你可以argue左右互搏唔等於將個人啲攻擊力乘二,但我啱啱google左,佢話天罡北斗陣令郭靖打起上嚟好似七個佢咁,無錯係七個,兩者夾埋,分分鐘等於有十四個佢。佢打金輪,佢退後一步,金輪吐血,你話同人打交退後一步定吐血傷得勁啲

最後令狐沖,佢原本俾起上面嗰啲都唔入流,本來佢無左把劍,同年代都大把人打得贏佢,不過佢勝在最後練左易筋經,喺金庸嘅世界,內力就係一切,不過我覺得佢又未夠楊過打,因為楊過都有去下個海到練劍(練剛猛內勁),個底都唔差。其實楊過同令狐沖分別繼承左孤獨求孤內功(剛猛內勁/手發劍氣/草木竹石皆可為劍)同外功(無招勝有招/孤獨九劍),不過令狐沖仲拘泥於用劍到,楊過已經唔洗。
天龍真係痴撚線
掃地憎 逍遙子 蕭遠山 慕容恪 蕭峰 虛竹 段譽 無崖子 天山童佬 李秋水 玄慈 鳩摩智 段延慶 丁春秋 個個都神級
係游坦之同慕容復應該廢啲,不過去到其他小説應該都屌打大部份人
天龍真係痴撚線
掃地憎 逍遙子 蕭遠山 慕容恪 蕭峰 虛竹 段譽 無崖子 天山童佬 李秋水 玄慈 鳩摩智 段延慶 丁春秋 個個都神級
係游坦之同慕容復應該廢啲,不過去到其他小説應該都屌打大部份人

游坦之係傻仔,但一定唔廢
天龍真係痴撚線

游坦之都勁喎
去到其他書已經可以ko大部分人
慕容復就堅垃圾
天龍真係痴撚線

游坦之都勁喎
慕容復就堅垃圾

復衰在被江湖人士吹得太勁
以為北喬峰,南慕容
實力一定差唔多啦
天龍真係痴撚線

游坦之都勁喎
慕容復就堅垃圾

以為北喬峰,南慕容
實力一定差唔多啦

連契丹人車尾燈都見唔到
裘千仞都算係絕頂高手,但絕對唔會係四絕果皮,比一燈當狗咁撚。
金輪法王係神鵰前期根本就廢到仆街,楊過斷完手食下蛇膽,都打到佢要深潛返去練第十層,神鵰最勁我覺得係周伯通或者楊過,神鵰後期班老屎忽上晒神枱都唔練野郭崝走去打仗,係得周伯通呢啲武痴先仲會鑽研武學,楊過直頭係全盛時期,周伯通後期仲練撚到返老還童,不過楊過一開傷心楊過mode邊個都要行埋一邊,有冇人覺得傷心楊過同超級契丹人一樣唔可以用數據黎計算。
最強主角應該係張無忌,一上就神功仲要招招都神功,得心應手成個倚天打撗黎行,同樣係神功段譽用到成pat屎,心態又差成個女人咁,又冇實戰經驗,虛竹都一樣所以有最強武功同功力都做唔到最強主角。
Btw咁多頁都未出自由高達潮文
天龍真係痴撚線

游坦之都勁喎
慕容復就堅垃圾

以為北喬峰,南慕容
實力一定差唔多啦

連契丹人車尾燈都見唔到

復d武功太雜,一心以為收集天下間武功絕學就可以復燕國。
比武功的話郭靖可能比楊過稍勝一籌
始終左右互搏太op
但如果計埋智慧+性格+轉數
我諗楊過可以撚狗咁撚郭靖

有黃蓉「磅」住可以撚返楊過

神鵰郭靖 已成熟穩重 有大將之風
楊康想攞埋郭靖條命喎
仲要殺佢班師父呢
講到人之常情要原諒咁

金庸筆下正邪分明,但其邪唔係無端端果隻,就係奸人都描寫得有血有肉,睇到讀者都會同情
咁先金庸出神既地方

所以神鵰好難怪黃蓉 對楊過有偏見, 射鵰經歷過嘅事始終會有陰影

上一代還上一代
佢唔記得自己都係因為老豆而被人誤會咩?

人冇咁易分得咁清,特別係楊過細個嗰陣都似楊康,不過射鵰黃蓉>神鵰黄蓉嘅
楊康想攞埋郭靖條命喎
仲要殺佢班師父呢
講到人之常情要原諒咁

金庸筆下正邪分明,但其邪唔係無端端果隻,就係奸人都描寫得有血有肉,睇到讀者都會同情
咁先金庸出神既地方

所以神鵰好難怪黃蓉 對楊過有偏見, 射鵰經歷過嘅事始終會有陰影

上一代還上一代

人冇咁易分得咁清,特別係楊過細個嗰陣都似楊康,不過射鵰黃蓉>神鵰黄蓉嘅

神鵰黃蓉係大仆街黎
射鵰就幾正
張無忌屈機在於
無限hp同mp
超高防禦+閃避
識反彈
仲要識回血
講攻擊力可能唔突出
但有齊上面咁多點,真係有得輸?
最多佢同邊個打都係平手,但唔可能有人贏到佢

葵花、辟邪 唯快不破
重劍、龍象 以力破巧

兩樣應該可以破到

葵花、辟邪除非可以妙殺,否則佢一個唔該 Copy 埋仲勁過你(無限內力),詳細可睇佢光明頂對龍爪手個個幕
重劍同龍象可以同九陽互片下,但張生可以儲埋再一次過回返比你

明顯copy 唔到葵花、辟邪
張無忌屈機在於
無限hp同mp
超高防禦+閃避
識反彈
仲要識回血
講攻擊力可能唔突出

葵花、辟邪 唯快不破
重劍、龍象 以力破巧

兩樣應該可以破到

葵花、辟邪除非可以妙殺,否則佢一個唔該 Copy 埋仲勁過你(無限內力),詳細可睇佢光明頂對龍爪手個個幕

張只要防到一次葵花辟邪就用太極拳大挪移將你既招控住 求其一掌都打到你嘔血
黃蓉廚真係好撚乞人憎,比著係你,自己命都唔要咁救佢兩個女,換返黎一句 希望斬埋佢另一隻手落黎,你自己會點諗
楊康想攞埋郭靖條命喎
仲要殺佢班師父呢
講到人之常情要原諒咁

咁先金庸出神既地方

上一代還上一代

神鵰郭容兩公婆根本係垃圾,收養楊過係出於內疚,又唔好好教,成日忌個幾歲大嘅細路,由得啲細嘅同個老坑歧視同恰楊過,最後棄養送去孤兒院比第二啲人恰,重遇之後又屈鳩楊過唔尊師重道又唔學名門正派,又三番四次離間小龍女同楊過,比個仆街女賜毒針,楊過幫撚左佢地一家人咁多,乜撚野老豆責都還鳩晒,仲要比條臭雞屈鳩佢拐左個妹一個唔該斬撚左隻手對唔住都冇句,黃容個仆街好似未撚夠皮再昆小龍女跳崖,最後過十幾年都仲要覺得楊過唔係好人要返黎報仇害鳩佢個女。
屌你老味,郭家陷害楊過真係多到不能盡錄,我係楊過未去到斬手嗰到我都已經要滅佢門。
張無忌屈機在於
無限hp同mp
超高防禦+閃避
識反彈
仲要識回血
講攻擊力可能唔突出

葵花、辟邪 唯快不破
重劍、龍象 以力破巧

兩樣應該可以破到

張只要防到一次葵花辟邪就用太極拳大挪移將你既招控住 求其一掌都打到你嘔血

唔知張無忌對笑傲最勁嘅東方不敗會打成點
好想念想當年既金庸群俠傳既遊戲。

小蝦米既野球拳加左右互搏最屈
張無忌屈機在於
無限hp同mp
超高防禦+閃避
識反彈
仲要識回血
講攻擊力可能唔突出

葵花、辟邪 唯快不破
重劍、龍象 以力破巧

兩樣應該可以破到

唔知張無忌對笑傲最勁嘅東方不敗會打成點

淨係太極拳劍都屈機
更加唔洗講仲有乾坤大挪移

張無忌内力上練晒九陽,係可以同練晒九陰嘅郭靖比較(其實九陽同九陰好唔同,係個名似only),但張無忌仲有乾坤大挪移,呢樣嘢完全違反物理定律,可以將vertical嘅力一下就變做horizontal缷走,又可以將人哋打過嚟嘅內力儲起再反彈,再加佢本身悟性高同練左九陽,可以將人哋練左幾十年嘅招睇一次就出得返出嚟,而且仲要出到好似自己都練左幾十年咁,呢樣嘢得蕭峰、張三丰同佢先做到,亦係佢完爆後面幾個嘅原因。

至於郭靖,佢練晒成本九陰,俾起楊過淨係練九陰破到古墓派武功嗰part,已經有優勢,再加最緊要用梵文寫嘅總綱都練埋,當年王重明自己呢part都睇唔明另外,佢有左右互搏加天罡北斗陣,你可以argue左右互搏唔等於將個人啲攻擊力乘二,但我啱啱google左,佢話天罡北斗陣令郭靖打起上嚟好似七個佢咁,無錯係七個,兩者夾埋,分分鐘等於有十四個佢。佢打金輪,佢退後一步,金輪吐血,你話同人打交退後一步定吐血傷得勁啲

最後令狐沖,佢原本俾起上面嗰啲都唔入流,本來佢無左把劍,同年代都大把人打得贏佢,不過佢勝在最後練左易筋經,喺金庸嘅世界,內力就係一切,不過我覺得佢又未夠楊過打,因為楊過都有去下個海到練劍(練剛猛內勁),個底都唔差。其實楊過同令狐沖分別繼承左孤獨求孤內功(剛猛內勁/手發劍氣/草木竹石皆可為劍)同外功(無招勝有招/孤獨九劍),不過令狐沖仲拘泥於用劍到,楊過已經唔洗。

你令我諗起小龍女初頭用雙劍無人能敵,之後每隻手拎兩把劍諗住再勁啲,但反而貪多而落於下風
金庸啲武功越係咁計就越廢,加上郭靖唔係心思咁靈巧嘅人,簡簡單單就最好

至於郭靖,佢練晒成本九陰,俾起楊過淨係練九陰破到古墓派武功嗰part,已經有優勢,再加最緊要用梵文寫嘅總綱都練埋,當年王重明自己呢part都睇唔明另外,佢有左右互搏加天罡北斗陣,你可以argue左右互搏唔等於將個人啲攻擊力乘二,但我啱啱google左,佢話天罡北斗陣令郭靖打起上嚟好似七個佢咁,無錯係七個,兩者夾埋,分分鐘等於有十四個佢。佢打金輪,佢退後一步,金輪吐血,你話同人打交退後一步定吐血傷得勁啲

你令我諗起小龍女初頭用雙劍無人能敵,之後每隻手拎兩把劍諗住再勁啲,但反而貪多而落於下風
金庸啲武功越係咁計就越廢,加上郭靖唔係心思咁靈巧嘅人,簡簡單單就最好

雙手四搏
好想念想當年既金庸群俠傳既遊戲。

小蝦米既野球拳加左右互搏最屈

有個台灣人出咗隻金庸無雙都好玩呀
黃蓉廚真係好撚乞人憎,比著係你,自己命都唔要咁救佢兩個女,換返黎一句 希望斬埋佢另一隻手落黎,你自己會點諗

你同東邪家族講禮法?

張無忌勁唔勁過郭靖楊過佢地就唔知
不過郭靖就一定勁過楊過
郭靖有空明拳 雙手互搏 降龍十八掌 九陰真經全部
楊過聰明唔一定有用 雙手互搏呢d大技就係越聰明越學唔識

三部曲嘅話最多都係張郭之爭
楊過未入流

小龍女都識

老老豆豆,王重陽死得早咋,如果去到神雕時代一撚定係王重陽最強

金庸小說不嬲係內力就係一切
計最強主角我覺得呢4個都係伯仲之間
段譽:北冥吸吸吸吸加六脈神劍
蕭峯:超級契丹人
虛竹:逍遙派三大高手
郭靖:100%九陰
張無忌:100%九陽再加乾坤

段譽最勁
無限內功 射激光
最無解就係凌波微波
只要佢踩住凌波微波再用激光槍
即係只有佢打你你無得反手

打算回我話咩段譽唔識用 或者性格唔會傷人既等等廢話不如慳番啖氣

段譽內功只係好多,你可以話佢接近無限,但唔係無限

話段譽唔識用點解會係廢話? 直接睇返少室山上果段就知咩事。 段譽係睇到老豆比慕

你同東邪家族講禮法?

黃藥師就真心型
黃蓉根本係港女教母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞