[日本撚]未返工就想辭工,但係太恐怖唔敢辭

835 回覆
2384 Like 28 Dislike
咁喺日本讀商科返到嚟香港咪出路窄啲
用外國人嘅身分 喺日本會生活得灑脫啲㗎
利申: 響東京短期留學過 完全明白嗰種無形壓力
退休呢? 做難民呢?
屌你唔撚譯就post原文比我地自己睇啦
咁都好啲 回頭是岸
你諗下香港讀BBA既人每年都有咁撚多,大學又係asso又係。覺得日本讀商科無咩so又唔係大學,返到嚟可能認受性就...
我怕你無大學學歷返黎要做保險/賣樓
可以再諗諗揀咩先
屋企人多年來都主要係HKG base日本公司返工
佢地從來唔加班,準時放工
班日本派來嘅員工嚟香港耐咗,就算廣東話、英文一般,都學晒香港職場文化,好少加班或應酬,但亦自成一國,較少同香港人埋堆。
只不過住多幾年會思鄉所以返日本

1.點解日本人要跳軌自殺?唔用其它方式?
2.日本人壓力咁大,會唔會有機構,好似香港嘅防止自殺會,關注大眾心理健康?
3.巴打今年幾歲?去日本幾耐?
4.要用幾多年時間先可以講到流利日文?幾多歲開始學?本身語言天份高所以學得好,定係日本人唔多識英文,迫住要用日文所以學得快?
5.佢地會當你係蚛蝈人嗎?
6.會因為你係香港人,所以多啲留意香港嗎?
7.日人係咪真係咁口是心非?表裡不一?
8.你可以講流利冇乜口音嘅日文,又拎到工作簽證,咁嘅情況,係咪頂多只拎到日本居留權,好難入籍?因為我知道全世界最難入籍嘅國家係日本同瑞士,跟籍貫、祖籍,外籍人士話之你住一世都未必拎到國籍。
9.佢地係咪真係有留意香港近幾個月事態?
10.佢地對香港/香港人有乜印象?仲係成龍、功夫片、港式點心嗎?
11.日本女仔會唔會睇唔起做社員卒仔嘅男仔?會唔會欣賞冇咁大男人又細心嘅香港男仔,想同港男拍拖?

你可以融入佢地嘅圈子,已經好叻!

我屋企人雖然長期做日資,又課餘學日文,但年紀大,學嘢慢,又冇長註日本,所以都係講唔掂!

我覺得你好叻呀,不如做一陣再諗下回流返港啦!日語通喺香港應該幾吃香吧?

最後,有少少off topic,既然巴打日文咁叻,又埋到日本人堆,請你好好同日本朋友講解香港受中共迫害,面臨人道危機,等多啲人知道中共惡行!拜託!

光復香港
時代革命
其實日本有D公司已經改變緊
尤其D 90後,一唔鍾意踢炮已經逐漸普遍
加上日本有D公司都好難招人
管理層都好無耐
U主修
不過主要都係過咗日本之後,同啲日本人玩埋一堆練返嚟
香港好多大公司都hea喎

p. s. 你想博係一間公司升職另計 我就玩2-3年轉工升職呢招
歡迎光臨大國藥妝店
日本既話人地請開都係好technical
好似art, engineering, programming , linguistics

Business 既話香港同外國都prefer歐美、香港

反而好少聽到日本
好多日本人番死一間公司
唔會轉工
而人事關係係公司係好重要
你唔應酬邊有好日子過
因為冇乜錢讀大學,多數都要讀專門學校,專門學校有冇話邊啲科喺香港出路多啲?
n1?
大公司姐

好多19中小企港資唔會好得過日本,日本起碼福利都好啲
住得喺城市一定無咩得揀
住鄉下又唔似會融得入
但喺香港又係做二等公民
一定自己開舖做老闆 係日本唔會打工
其實改變左好多
係東京仲係咁
二線頭一線尾城市已經無
另外而家日本班被標簽既廢青上左位 好多制度改左

Btw 搬去日本唔好諗打Office工
你識水電三行等專門手藝好搵過你做個公司經理

利申:表姐全家日本住
其實有無人請都成問題
因為要睇下佢地curriculum係咪貼近現實世界
死啦咁我讀咩好,好驚返到嚟搵唔到工
一係你太睇小日本閪嘅程度
一係你自己返緊閪工就以為個個香港人都係咁
多謝巴打,如果讀設計嗰啲呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞