[日本撚]未返工就想辭工,但係太恐怖唔敢辭

835 回覆
2384 Like 28 Dislike
成team都係韓狗 係公司聽韓文多過聽日文
就算食team飯應酬都係聽韓文多 自己一個食野
有比老闆問候過點解唔埋堆
不過就算講我都聽唔明
笑咗,你父上係香港人?
有好有唔好,我當年晌佢哋嘅「本社 広報部」度做,代表公司對外,間公司算係幾前衞㗎啦。我跟住當年個社長同會長做嘢,真心學到嘢。
好不幸嘅係,之後換社長,個新社長擺明唔鍾意外國人,所以我決定走。
文科仔技能晌日本其實好stable可以搵到工,睇你日文有幾好。
我同電通交過手,原來佢哋嘅外國關連業務全部都係outsource,英文好嘅人,真心唔多!試過幫一間香港澳門公司做一個大型嘅Lobbying PR Project要導向輿論去引導政府批License。點知佢哋同我哋做嘢嘅團隊入面只有一個人係電通自己嘅人。然後啲人完全做唔到嘢,Efficiency之低簡直就係廢柴。
係!開會前15分鐘到,晌lobby等到5分鐘前先好上去。
yup
有d咩福利?病假呢d?
絲打晌屋企係咪要講日文?
持股制度 高年利率預金制度
社宅 (公司樓, 月租10000羊)
之類
係呀,講得好爛,成日比母上叫去學日文,片假名好煩
交通費,家庭照顧項目等等
唔做Sales通常仲有咩揀?
喺香港做開寫字搵食工 但自問日文未去到native級數喺日本做唔番本行

利申:有N1 不過未去到講寫都好流利
其實只要係幫手開拓内地市場嘅話,有好多工種,
例如: Marketing、翻譯、校閲,etc
我有個18歳學生今年考N1,我依家訓練緊佢寫Business Email。
假如你想嗌價高啲嘅,需要英日兼修。
只要你中英都寫得好嘅話,有N1足夠你打橫嚟行。
離一離題先 中英夾雜睇到人好辛苦
中文寫冇問題 但講國語就真係...
英文日常溝通 但又未去到Business level
本身都諗住做唔番老本行嘅話
就搵吓Marketing呢類門檻冇咁高嘅工
但未到最後都唔想揀要番大陸嘅工
老屎怱真係好黑人憎
成日睇唔起班後生
又要人地跟佢地果套去做
每日返工做到心好累
01狗又抄文
唔想討論落去就話中英夾雜
現實香港人講野週不時都中英夾雜架啦,點解你又唔屌下佢地呢?
抵撚死啦 依定仲崇唔崇日
所以非常討厭現代日本
日本城市人真係奴隸咁
好撚高興呀

反正咁樣出無薪假都得啦
其實, 得閒返下大陸難免
要得你識中文就EXPECT你去幫手開拓大陸市場 或者相關業務
同樣要你識英文就要你去歐美幫手

利申: Marketing之類 出差全世界都要去
月尾又要去大陸, 刁那星
都知識得中文難免要出trip,不過真係唔想番大陸 尤其而家嘅時勢
不過仲未開始搵長工 打算下年年頭先開始
巴打而家喺東京打工?做咗幾多年?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞